Kültür Seyahat

21 Ağustos 2023

ECO Trails Bisiklet Rotası

Muğla'nın eşsiz doğası ve coğrafyası, bisiklet tutkunları için benzersiz rotalar sunuyor. 3 senelik yoğun bir çalışmanın ardından Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman bölgeleri toplam 470 km’lik yürüyüş ve 740 km'lik bisiklet rotasıyla keşfedilmeye hazır. Bu rotalar arasında 5 Köyceğiz, 4 Ortaca ve 5 Dalaman güzergah ve bunları bağlayan ara güzergahlar yer alıyor. Kırmızı yön tabelaları sayesinde hem gidiş hem de geliş yönünde izlenebilen bu rotalar aynı zamanda birbirine bağlı. Ayrıca rotalar kuzey-doğuda Çameli Bisiklet Rotaları ile bağlanıyor.

Rotalar çok çeşitli ekosistemlere ev sahipliği yapıyor. Bunlar arasında ormanlar, dağlar, nehirler ve göller de mevcut. Ziyaretçiler çam ağaçları içinde tertemiz havayı soluyarak gezebilir, turkuaz göl sularında serinleyebilir ve dağlara tırmanıp manzarayı ayaklarının altına alabilir. Bunlara ek olarak rota üstünde üç bölgenin de tarihini ve kültürünü öğrenmek için Kaunos, Pisilis, Lydae, Oktapolis, Daedala, Telmessos ve Kibyra antik kentlerini de ziyaret edebilirsiniz.

Kaunos

ECO Trails’in planlaması oldukça nizami ve tamamlaması kolay bir şekilde tasarlanmış. Kafa karıştırıcı herhangi bir unsur yok. Tüm rotalar boyunca mevcut uygulamalara göre düzenlenmiş yönlendirme işaretleri bulunuyor. Ayrıca rotaların GPS verileri kaydedilmiş ve mobil kullanım için özel bir uygulama geliştirilmiş. Parkurların işaretleme yöntemi, Likya Yolu ve Karia Yolu gibi güzergahlarda kullanılan tarzda, rotanın önemli kavşak noktalarına kırmızı-beyaz şerit boya ile işaretlenmiş tabelalar ve sarı yön gösteren tabelalar yerleştirilerek yapılmış. Yön gösteren tabelalar üzerinde hedef noktanın adı ve uzaklığı, tabela numarası, parkurun ismi ve kodu ile ilgili paydaşların logoları bulunmaktadır.

Rotaların toplamı 14 güzergahtan oluşuyor ve her güzergahın uzunluğu yaklaşık 30 km. Bu da herkesin kendi formuna ve kondisyonuna uygun ve zevkine hitap eden rotayı belirlemesine yardımcı bir faktör.

ECO Trails’de Sizi Neler Bekliyor?

ECO Trails Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinin doğal zenginlikleri ve keşif fırsatlarıyla dolu. Köyceğiz Gölü, Alagöl, Sülüklü Göl, Sulungur Gölü ve İztuzu Gölü gibi sulak alanlar bölgenin çeşitliliğini yansıtırken Kocagöl ve Gökçeova Göleti sakin bir atmosfer sunuyor. Yuvarlakçay Kanyonu ve Kepez Kanyonu gibi doğa harikaları ise muhteşem manzaralar... Çiçekbaba Dağı, Çal Dağı ve Ölemez Dağı ise doğanın farklı yönlerini keşfetmenizi sağlıyor.

ECO Trails boyunca karşılaşacağınız nadir türler arasında İribaş Deniz Kaplumbağası, Likya Karasemenderi, Su Samuru ve Karakulak yer alıyor. Aynı zamanda İzmir Yalıçapkını ve sığla ağaçları gibi özgün canlıları gözlemleyebilirsiniz. Bu türlerin koruma altında olduğu alanlarda doğal denge ve hassasiyete oldukça önem veriliyor.

Namnam Çayı, Yuvarlakçay ve Dalaman Çayı'nın serin suları; Sultaniye Kaplıcaları, Kokargirme ve Kapukargın Kükürtlü Sıcak Su Kaynakları gibi doğal şifa kaynakları ECO Trails'de sizi bekliyor.

Yuvarlakçay

Rota kapsamında Akçıballık, İnardı, Şeytancık ve Lakoz gibi sakin koyların; Hamam, Gökgemile, Ağa Limanı ve Merdivenli gibi adaların ve Kurşunlu, Kille, Osmanağa gibi kumsalların keyfini çıkarabilirsiniz.

Kaunos, Pisilis, Asar ve Lydae gibi antik kentlerse sizi tarihin derinliklerine götürecek. Sultaniye, Dalyan ve Gökbel gibi bölgelerdeki kalıntılar ise zengin bir kültürel mirası yansıtıyor. Karadonlar, Fevziye ve Kızılkaya'daki lahitler ve kaya mezarları ise geçmişin hikayelerini anlatıyor.

ECO Trails Yürüyüş Rotaları

ECO Trails yürüyüş rotaları, Köyceğiz, Ortaca ve Dalaman ilçelerinde farklı karakterleriyle öne çıkıyor. Sahil Hattı, Kuzey Hattı ve Orta Hat olmak üzere üç ayrı hat size benzersiz bir deneyim sunuyor.

Toplamda 470 kilometre uzunluğundaki bu rotalar Karia Yolu, Likya Yolu ve Fethiye yürüyüş parkurlarını birbirine bağlamak için tasarlanmış. Yolculuğunuz boyunca bazen ana yolları, bazen de gizli patikaları tercih ederek etrafa bakarken yolunuzu bulmanızı sağlayacak sarı yön tabelalarını ve kırmızı-beyaz boyaları takip edebilirsiniz.

Kayaköy

Sahil Hattı, 245 kilometre boyunca uzanıyor ve denizle iç içe bir serüven sunuyor. Denizin dalgalarının huzuru, sulak alanların doğal güzellikleri ve binlerce yılın hikayesini taşıyan arkeolojik kalıntılar bu hat boyunca sizi karşılıyor.

Kuzey Hattı ise 115 kilometrelik bir yolculuğa çıkarıyor gezginleri. Kırsal yaşamın sıcaklığı, dağların heybeti, nehirlerin melodisi ve kanyonların derinliği, bu hat boyunca size eşlik ediyor.

Orta Hat, 110 kilometrelik bir güzergaha sahip ve Köyceğiz, Dalaman ve Ortaca ilçelerini birbirine bağlıyor. Burada doğanın içinde huzurlu bir yürüyüş yapabilir, Sığla (Günlük) ormanlarının büyülü atmosferine tanıklık edebilirsiniz. Aynı zamanda kükürtlü su kaynaklarının şifa veren sularını deneyimlerken tarihin izlerini taşıyan arkeolojik alanlara da rastlayabilirsiniz.

ECO Trails İçin En Uygun Zaman

ECO Trails’e girişmenin en uygun zamanı kesinlikle bahar ayları. Hava ne sıcak ne soğukken yapacağınız yürüyüşün kışın yollar buz tutabileceğinden ya da yazın fazla sıcak ve nemli olabileceğinden çok daha iyi bir deneyim olacağını söyleyebiliriz. Yine de yazın gitmek isteyip de sıcaktan kaçmak istiyorsanız kuzeydeki rotalarını; aynı şekilde kışın da kar ve soğuğa maruz kalmayı minimuma indirmek için orta ve sahil bölgelerini tercih edebilirsiniz.

ECO Trails Sahil Rotası

Karabörtlen Kavşağı-Hamitköy

Hamitköy-Sultaniye

Sultaniye-Ekincik

Ekincik-Çandır-Dalyan

Dalyan-Kapız-Gökbel

Gökbel-İztuzu-Kışla

Kışla-İnardı-Aşı Koyu

Aşı Koyu-Sarıgerme

Dalaman Kumsalı

İncebel-Akbük

Gökbel

Sahil Hattı'nın İşaretsiz Yolları

Kapıdağı (Kuzey-Güney)

Kapıdağı (Batı-Doğu)

Akbük-Sarsala-Kille

Kille-Boynuzbükü-Göcek

Göcek-İnlice-Günlüklü Koyu

Orta Rota

Toparlar Sığla Rotası

Köyceğiz-Nasuhdede

Nasuhdede-Kavakarası-Ortaca

Ortaca-Dalaman (Kapalı)

Dalaman-Kapukargın-İncebel

Kocagöl-Kızılağaç

eco trails

Kuzey Rotası

Döğüşbelen-Toparlar Şelalesi-Yeşilköy

Yeşilköy-Çamova-Yuvarlakçay

Yuvarlakçay-Çaylı

Çaylı-Akkaya-Barajyolu (Nuri Baba)

Barajyolu-Kızılkaya-Sabunlu

Sabunlu-Taşbaşı-Göcek

Dalyan-0
Kültür Seyahat

Muğla'nın Gizli Cenneti: Dalyan

Muğla'nın en sakin ve en rahat atmosferine sahip tatil beldelerinden olan Dalyan, doğal olana rağbetin artmasıyla birlikte, organize geziler…

Devamını Oku
Ağustos kamping-0
Kültür Seyahat

Ağustos Ayında Kamp Yapılacak Yerler

Kampçılar buraya! Siz de kamp yapmayı seviyor ve yaz tatilinin son ayında kendinize yakın, güzel bir kamp alanı araştırıyorsanız sizin için çeşitli…

Devamını Oku
Bodrum Otelleri-0
Kültür Seyahat

Bodrum'un Konaklamadan Fazlasını Vadeden Otelleri

Tatil yapacağımız zaman, nereye gideceğimizi belirlemek dışında nerede kalacağımız da epeyce önemli. Sıradan bir otel odası, zaman zaman bizim için…

Devamını Oku