Kültür Seyahat

16 Eylül 2022

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dayız bu sefer. Boşnak yemeklerinin cenneti, vizesiz seyahat imkanı ve tarihi güzellikleri ile Saraybosna, vize alma zorunluluğu istemiyor ve misafirleri tarafından keşfedilmeyi bekliyor. Ülkenin kültür merkezi olarak görülen şehir, Trebevic Dağları’nın eteklerindeki Miljacka Nehri’nin dar vadisinde uzanıyor. Müslüman karakterini koruyan şehirde, pek çok cami, şatafatlı iç mimarisi ile ahşap evler, meşhur Osmanlı çarşısı Başçarşı, doğu batı kültürünü yansıtan turistik mekanlar bulunuyor. Gelin beraberce, tarihte zorluklara boyun eğmemiş ve bin bir mücadelede cesurca göğüs germiş olan Saraybosna’nın güzelliklerini beraberce keşfedelim…

saraybosna-2

Saraybosna’da Gezilecek Yerler

Tarihi anlatan Saraybosna’da gezilecek görülecek, sayısız ülkenin tarihini anlatan birbirinden özel noktalar bulunuyor. Gelin beraberce Saraybosna’yı güzelce bir gezelim ve görülecek yerlerin tadına varalım. Türkiye’den vize istemeyen ülke Bosna Hersek’in narin incisi Saraybosna’yı keşfetmeye ne dersiniz?

Başçarşı

Yaklaşık 5 yüzyıl yani 15. ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlı hakimiyetinde kalmış olan şehirde, Osmanlı’dan kalma geçmişi hissetmemek mümkün değil. Özellikle Başçarşı’da bulunan kuyumcu, antikacı, bakırcı, çizmeci gibi çeşitli zanaat kategorilerindeki dükkanlar, geçmişi hatırlatan izlerle dolu. Şehrin en eski Pazar meydanlarından olan Başçarşı, Saraybosna’da görülmesi gereken noktalardan.

Saraybosna Çeşme

Ahşap Mimarisi ile Sebil Çeşmesi

Başçarşı’nın merkezinde bulunan Sebil Çeşmesi, turistik anlamda şehirde her daim ziyaret edilen ve bunu da hak eden bir nokta olma özelliğini taşıyor. 1753 senesinde Vali Hacı Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen çeşme, buluşma noktası ve şehrin en özel noktalarından birisi olarak biliniyor.

Adı Üstünde: Saraybosna Umut Tüneli

Saraybosna Umut Tüneli, Bosna Savaşı’nda kuşatmasında, adı üstünde halkına savaştan, kuşatmadan ve işgalden kaçış anlamında tam bir umut olmuş. Adına yakışır bir şekilde umut taşıyan tünelin kuzey bölümünde bulunan ev, müzeye dönüştürülmüş durumda. Gidince görülmesi gereken bir lokasyon.

Saraybosna Köprü

Bosna-Hersek Ulusal Müzesi

Tarihi anlatan müzelerden en anlamlısıdır Bosna-Hersek Ulusal Müzesi. Bosna-Hersek’in ulusal kültürel bir müzesi olan müze, Arkeoloji, Etnoloji, Kütüphane ve Tarih şeklinde dört kategoriden oluşuyor. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde kurulmuş olan müze, kültürel mirası yaşatacak türden önemli bir müze.

Sarajevo City Hall

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde belediye binası, sonrasında ulusal kütüphane olarak kullanılan Sarajevo City Hall, oldukça gösterişli bir yapıya sahiptir. 1986’da ilk kapılarını açtıktan sonra Saraybosna’nın en ikonik binası olmayı başarmıştır. Yani kısacası bu binayı görmeden Saraybosna’dan ayrılmayın.

Jahorina Kayak Merkezi

Balkanlarda bir güzel kar tatili mi yapmayı planlıyorsunuz. O halde Saraybosna’nın incisi, Jahorina Kayak Merkezi, tam size göre. Neredeyse Mayıs ayına kadar kar tatilinin yapılabildiği merkez, tam bir kayak cenneti. Kayak okulu, kayak servisi, yürüyüş bölgeleri, gece kayak alanları, güneşlenme noktaları ve çeşitli dükkanların bulunduğu Jahorina Kayak Merkezi, eğer Saraybosna’ya kış mevsiminde gitmeyi tercih ettiyseniz, mutlaka ama mutlaka uğranması gereken bir noktadır.

Saraybosna Mutfağı

Şimdi de biraz enfes Saraybosna yemeklerine bakalım. Osmanlı kültürü ya da ne derseniz her bir kültürün yer aldığı yemek kültürü, Saraybosna’da inanılmaz. Gelin bu tarihi yumuş olan şehirde kesinlikle tadılması gereken lezzetlere: meşhur mu meşhur Buregdzinica Bosna yani Boşnak Böreği, güveçte pişirilen Begova ya da Bey Çorbası, kıyma ve sebzelerle hazırlanan Patlıcan, Biber, Kabak Dolması, Bosna’ya özgü Bosanski lonac yani güveçte et yemeği, Başçarşı’da içilecek Boşnak Kahvesi, Sataras ismi verilen Yahni Yemeği, İnegöl Köftesini andıran Cevapi, gidilmişken asla yenilmeden dönülmemesi gereken lezzetlerden sadece bazılarıdır.

Saraybosna Sarma

Saraybosna’dan Alınabilecek Hediyelikler

Güzel Bosna-Hersek’e gelmişken, seyahatinizi hatırlatacak güzel hediyelikler almak isteyebilirsiniz. Balkanların inanılmaz el hüneri ve el sanatları ürünleri, Bosna’nın meşhur sarkıt lambaları, keyifli çay ve kahve setleri, leziz mi leziz Bosna kahvesi, Türk lokumunu andıran Bosna şekerlemeleri, metal işçiliğinin önde giden bakır işçiliği ürünleri, mis kokulu lavantalı ürünler, patiği andıran el örgüsü ev çorapları, kışlık Bosna örgü pantuflaları, el yapımı takılar, gitmişken Saraybosna’dan alınması gerekenler arasında yer alıyor.

Saraybosna-3

Türkiye’den Saraybosna’ya Gidiş Olanakları

Ülkemizde Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan Saraybosna Havaalanı’na, 2 saat süren direk uçuşlar bulunuyor. Diğer şehirlerden bağlantılı olmasa da öncelikle Sabiha Gökçen’e bilet alarak, seyahatinizin ilk etabını tamamlayabilirsiniz. Karayolundan gitmeyi planlıyorsanız, İstanbul üzerinden önce Bulgaristan’dan geçip Saraybosna’ya varmak mümkün. Fakat vizesiz Saraybosna’yı keşfetmek amacıyla gidiyorsanız, Bulgaristan’ın vize istediğini hatırlatalım. Ülkeden geçmek demek vizenizin olması gerektiği demektir. Bunu asla unutmayın.

Saraybosna Gece Hayatı

Şehirde, trend olan Zelenih Beretki caddesinde bulunan barlar ve gece kulüpleri, hem yerli hem de yabancı turistleri kendine çekmeyi başarıyor. Kalabalık 500 kişiyi ağırlayacak gece kulüpleri, Amerikan stili barları, canlı müzik yapan mekanları, Mehmeda Spahe caddesinde bulunan barları ile Saraybosna, gece hayatı severleri bekliyor. Çok geçe kalmazsanız, eğlence çıkışında enfes bir Boşnak Böreği ziyafeti çekebilirsiniz.

Saraybosna Nehir

Konaklayabileceğiniz Saraybosna Otelleri

Hollywood Hotel

Devasa havuzu ve konforlu odaları ile Saraybosna'nın yeşil bölgesi Ilıca'nın kalbinde yer alıyor. Havaalanına 2 kilometrelik mesafede bulunan Hollywood Hotel, Akdeniz ve Dünya mutfağından örnekler sunan bir mutfağa sahiptir. Saraybosna Umut Tüneli’ne 2,5 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Hotel President Sarajevo

Bu güzel otel, Latin Köprüsü’ne 100 ve Sebil Çeşmesi'ne de 200 metre mesafede bulunuyor. Güzel bir güneşlenme terası bulunan otelde, nehir manzaraları olduğunu da belirtelim. Hotel President Sarajevo, havaalanına 9 kilometre, Bascarsija Caddesi’ne ise 150 metre mesafededir.

Hotel Holiday

Tam Saraybosna merkezde yer alan Hotel Holiday, 2017 senesinde yenilenen yüzüyle misafirlerini ağırlamaya devam ediyor. Otelden, Başçarşı bölgesine 25 dakikada yürüyebilmek mümkün.

saraybosna-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Saraybosna

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dayız bu sefer. Boşnak yemeklerinin cenneti, vizesiz seyahat imkanı ve tarihi güzellikleri ile Saraybosna, vize…

Devamını Oku
saraybosna-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Saraybosna

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dayız bu sefer. Boşnak yemeklerinin cenneti, vizesiz seyahat imkanı ve tarihi güzellikleri ile Saraybosna, vize…

Devamını Oku
saraybosna-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Saraybosna

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’dayız bu sefer. Boşnak yemeklerinin cenneti, vizesiz seyahat imkanı ve tarihi güzellikleri ile Saraybosna, vize…

Devamını Oku