Kültür Seyahat

17 Ağustos 2022

Öncelikle gelin beraberce kanyon teriminin anlamına bir göz atalım. Coğrafi olarak nehirler tarafından oluşturulmuş derin vadilere yani kalkerli bölgelerde akarsuların ve nehirlerin oyarak meydana getirmiş olduğu derin vadilere kanyon adı verilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de birbirinden özel ve görülmeye değer pek çok doğa harikası kanyon bulunmaktadır. Ülkemiz, diğer tüm doğal güzelliklerinin yanında kanyonlar bakımından da tam bir cennet. Belki daha önce bu kadar yakınınızda olduğunu bile bilmediğiniz bu çok değerli alanları biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

1. Adala (Hermos) Kanyonu, Salihli / Manisa

Gediz Nehri’nin üzerinde bulunan Adala Kanyonu, Manisa’nın doğal güzelliklerinden sadece birisidir. Dibek Dağı ve Üşümen Tepesi arasında kalan Gediz Nehri tarafından Salihli Ovası bölgesine bakan kısmında bulunuyor. Bu kanyonlardaki çökmeler sonucunda bazı yerlerde şelaleler meydana gelmiştir. Binlerce yıllık geçmişe sahip olan ve tarihi antik çağlara kadar dayanan Adala Kanyonu, tam anlamıyla misafirlerine doğa ziyafeti çekebilecek güzellikte. Bölgede bulunan 12 bin yıllık ayak izi ise görülmeye değer.

Kanyon-Ulubey.jpg

2. Ulubey Kanyonu, Ulubey / Uşak

Amerika’da bulunan Arizona Büyük Kanyonu’dan sonra dünyanın en uzun ikinci kanyonu olarak bilinen Ulubey Kanyonu, yaklaşık 77 kilometrelik bir uzunluğa sahip. Kanyonun zemin kısmından ise kanyona ayrı bir güzellik veren Dokusele Deresi ve Banaz Çayı’nın aktığını belirtelim. Bölgede, kaya tırmanışı, sal ile gezi, belirli rotalarda trekking gibi aktiviteler yapıp Ulubey Bungalov evlerde konaklayabilirsiniz. Buraya gelmişken 150 metre yükseklikte bulunan cam terasa çıkıp manzaranın keyfine varmayı asla ihmal etmeyin.

3. Karanlık Kanyon, Kemaliye / Erzincan

Göz alabildiğine kanyon manzarası, yemyeşil sularda tekne turları, kano, rafting, jet ski, bot turu gibi hareketli su sporları, Karanlık Kanyon’da yapabileceğiniz aktivitelerden bazıları. Yaklaşık 25 kilometre uzunluğa sahip kanyonda, dolu dolu bir tekne gezintisi yapmayı asla ihmal etmeyin. Görkemli yapısı, kendinizi sonsuzlukta hissedeceğiniz doğal güzelliği ile Karanlık Kanyon, ülkemizdeki görülmesi gereken kanyonlardan birisidir. Bu kanyon arasından geçen Kemah – Kemaliye arasında bulunan Fırat Nehri yolu ise Kanu – Magazine dergisi tarafından Avrupa’nın sayılı 10 rotası arasına girmeyi başarmış güzelliktedir.

4. Valla Kanyonu, Pınarbaşı / Kastamonu

Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunan Valla Kanyonu, dünyanın en derin 2. kanyonu olarak biliniyor. Küre Dağları arasında Devrekani Çayı tarafından yaratılmış olan Valla Kanyon’da yırtıcı kuşlar, şahin ve akbaba gibi yırtıcı kuşlar eşliğinde yüksek kayalıklar bulunmaktadır. Profesyonel bir ekiple geçilmesi tavsiye edilen kanyon, ülkemizde yine görülmesi gereken güzelliklerden birisidir. Muratpaşa köyündeki kanyonda bulunan terasta, yükseklik korkunuz yoksa bir fotoğrafı ölümsüzleştirmeyi asla es geçmeyin.

Kanyon-2.jpg

5. Köprülü Kanyon, Döşemealtı / Antalya

Antalya'nın Manavgat ilçesi sınırlarında bulunan Köprülü Kanyon, 14 kilometre uzunluğa sahip olmasıyla ülkemizdeki en uzun kanyonlardan olmasıyla tanınıyor. Köprüçay Nehri’nin batı kısmında yer alan antik kent Selge, Roma’ya ait körüler, kalıntılar, tarihi yollar gibi birbirinden değerli yapılara ev sahipliği yapıyor. Sarp kayalıkların göz kırptığı kanyonu görmeden Döşemealtı’ndan asla ayrılmayın. Toros Dağları’nın hayat verdiği kanyon, doğal güzelliği ile misafirlerini bekliyor.

 

6. Arapapıştı Kanyonu, Bozdoğan / Aydın

Tekne turlarının düzenlendiği Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı bulunan Arapapıştı Kanyonu, Akçay’ın aşındırmasıyla meydana gelmiş 380 metre kadar yükseklikte bulunan bir kanyondur. Yemyeşil suları ile misafirlerini cezbetmeyi başaran kanyon, Ege bölgesinin adeta sakı bir cenneti olarak biliniyor. Tarihi antik kent kalıntıları ve yaklaşık 2500 yıllık olduğu bilinen kaya mezarı gibi önemli yapıların yer aldığı kanyona, ziyaretçiler oldukça ilgi göstermeyi sürdürüyor. 2017 senesinde ziyarete açılan kanyon, doğal güzelliği ile göz kamaştırıyor.

7. Cehennem Deresi Kanyonu, Ardanuç / Artvin

Ardanuç ilçesinin yaklaşık 7 kilometre kadar kuzeybatısında yer alan Cehennem Deresi Kanyonu, daracık yolları, dik patikaları ile dağların arasında meydana gelmiş bir kanyondur. Geçmiş tarihte bu kanyona ulaşımda yaşanmış zorluklara ithafen ismi konan Cehennem Deresi Kanyonu, bitki örtüsü, mağaraları ve doğal suları ile kayda değer görülmesi gereken kanyonlardan birisidir. Her ne kadar adı Cehennem olsa da cennet misali doğası ile misafirlerini bekleyen kanyon, 500 metre uzunluğu ve 70 metre genişliği ile biliniyor.

8. Saklıkent Kanyonu, Fethiye / Muğla

Türkiye’de kanyon deyince akla ilk gelenlerden olan Saklıkent Kanyonu’ndan bahsetmeden olmaz. Güzelim Muğla'nın Fethiye'sinde her sene binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Saklıkent Kanyonu, buz gibi suyu, doğa harikası güzelliği ile akıllarda kalacak bir manzaraya sahip. Dillere destan bir manzara esnasında kayaların arasında yapacağınız yürüyüş, hayat boyu unutulmaz anılarınız arasına girmeye aday olacaktır.

Kanyon Saklıkent.jpg

9. Akyaka Kanyonu, Akyaka / Kars

Doğa yürüyüşü ve piknik yapmak isteyen ziyaretçilerin seçimi olan Kars’taki Akyaka Kanyonu, yaklaşık 10 kilometre kadar bir uzunluktadır. Çok önceleri ne yazık ki çöplük olarak kullanılmış olan kanyon, temizlendikten sonra tam anlamıyla cezbeden bir turizm alanı olmayı başarmıştır. Rafting ya da trekking gibi çeşitli aktivitelerinde yapılabildiği kanyon, artık misafirleri ağırlamaya hazır konumda.

10. Gödet Kanyonu, Karaman

Yine saklı bir cennet var karşımızda: Karaman’da bulunan Gödet Kanyonu, tarihi kalıntıları ve köyün etrafındaki Roma dönemine ait kaya mezarları, kaleler ve dini yerleri ile dikkat çekiyor. El değmemiş güzelliği, insanı sakinleştiren atmosferi, Gödet Barajı’nı oluşturan yapısı ile ziyaret edilmeyi hak eden yerlerden birisidir Gödet Kanyonu. Doğa tutkunları ve fotoğraf severler için seçilmiş bir yer olarak sayılan kanyon, kesinlikle hayatta bir kez görülmeyi hak ediyor.

11. Kapuz Kanyonu, Konyaaltı / Antalya

Berrak suları, ağız bölgesinde bulunan gölet, sakinlik veren ruhu ile Kapuz Kanyonu, Konyaaltı’nın vazgeçilmezi olmayı başarmış bir kanyondur. Özellikle trekking ve rafting için oldukça uygun olan kanyon, genelde kalabalık olsa da doğal güzelliği ile misafirlerini etkileyen bir noktadır. Çok sayıda balığın bulunduğu suları ve yürüyüşleri ile Karpuz Kanyon’u ziyarette vazgeçilmezler arasında yerini alıyor.

Kanyon.jpg

0
Kültür Seyahat

Türkiye'den Çocuk Dostu Oteller

Ailece tatile çıktığınızda keyifli ve sorunsuz vakit geçirebilmeniz adına kalacağınız otelin özelliklerini ve hizmetlerini iyi incelemeniz gerekir.…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Antalya ve Çevresinde Görülmesi Gereken Antik Kentler

Çıralı’ya ve Adrasan’a yakınlığıyla bilinen ve çok uzun yıllardır popüler bir tatil yeri olan Olympos, Antalya’nın Phaselis’ten sonraki ikinci büyük…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

2022'nin En Muhteşem Rotaları'nda Tanıdık Bir Yer: Teke Yarımadası

National Geographic’in “Aileler için en iyi yerler” kategorisinde önerdiği Teke Yarımadası, aslında meşhur Likya bölgesinin ta kendisi.

Devamını Oku