Kültür Seyahat

19 Eylül 2022

Akdeniz’in en güzel tatil beldelerinden biri olan Kaş, hem yerli hem de yabancı turistlerin yaz kış uğrak noktalarından. Antalya’nın en batı bölgesinde konumlanmış Kaş ilçesinde Patara Antik Kenti’nden Kekova’ya, Patara Plajı’ndan Akçagerme Plajı’na kadar pek çok güzel yer bulunuyor. Gelin, beraberce Kaş’ta mutlaka görülmesi gereken 10 noktaya bir göz atalım.

1. Patara Antik Kenti

Fethiye ile Kalkan arasında Patara Antik Kenti, Ksanthos Vadisi’nin denize açılan kapısı olarak, tarihi anlamda ve Noel Baba’nın doğduğu yer olarak bilindiğinden Hristiyanlık için son derece değerlidir. Seleukos Krallığı döneminde Likya’nın başkenti olarak adlandırıldı. Daha sonraları Roma hükümdarlığına geçen antik kentte, ana cadde, antik liman, tahıl ambarı, su yolları, tiyatro, Vespasian Hamamı, Korinth Tapınağı gibi önemli yaptılar yer alıyor. Geçmiş tarihte, Anadolu’dan Roma’ya gönderilen tahılların saklandığı bir liman olarak ve önemli bir Akdeniz ticaret merkezi olarak da bilinmektedir. Bir diğer önemli bilgi de antik kent bünyesindeki Likya Birliği Meclis Binası, dünyada sağlam kalan ilk meclis binası olarak ün salmıştır.

Kaş-Patara

2. Kekova Adası

Sadece tekneler ile ziyaret edilebilen Kekova Adası, üzerinde yerleşim bulunmayan kayalıklarla dolu bir adadır. Büyüklüğü yaklaşık 4,5 kilometrekare olan Kekova’ya Kaş merkezden kalkan tekneler ile 2 saatlik bir seyahatle ulaşılmaktadır. Antik kalıntıların da yer aldığı Kekova’da kule, şapel, kilise ve liman kalıntıları bulunuyor. Bir bölüm kalıntılar su altında kaldığından Batık Kent olarak bilinen bu bölge, oldukça dikkat çekici. Roma ve Bizans dönemine ait kalıntıların da yer aldığı ada, Kaş’a gelmişken gerçekten görülesi yerlerden.

3. Kaleköy (Simena)

Sırada ruha dinginlik veren, antik Simena kentinin üzerinde konumlanmış Kaleköy var. Ulaşım Kaş merkezden ya da Üçağız’dan kalkan teknelerle sağlanıyor. Hemen hemen 70 evin bulunduğu köyde halk, antik kentin kalıntıları arasında yaşamlarını sürdürüyor. Kaleköy’ün birinci derecede sit alanı ilan edildiğini ve yapılaşmanın denetimde olduğunu da belirtmeden geçmeyelim. Köy içerisinde pansiyonlar, restoranlar da misafirlerini ağırlamayı bekliyor. Kaleköy’de, şeftali, fındık, muz gibi ürünlerle yapılan ev dondurmasını yemeden kesinlikle geri dönmeyin.

Kaş-Kaleköy

4. Akçagerme Plajı

Kaş’a bağlı Akçagerme Plajı, mavi bayraklı temiz mi temiz bir denize sahiptir. Plajda işletilen bir tesis olduğunu da belirtelim. Plajda, voleybol, basketbol, plaj voleybolu, tenis kortları, amfi tiyatro, havuz, kaydıraklar gibi spor yapabileceğiniz pek çok alternatif bulunuyor. Sularında huzur bulacağınız Akçagerme Plajı’nda Caretta Caretta deniz kaplumbağalarının da bulunduğunu ve bu bölgenin de Dalyan gibi onların doğal yaşam olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Halk plajı olarak ücretsiz giriş imkanına sahip olan plajda, şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün.

5. Patara Plajı

Yaklaşık 12 kilometrelik uzunluğu ile dikkat çeken Patara Plajı, 1,500 metre kadar genişliği ile dünyanın en uzun plajlarından biri olarak listelerde haklı yerini alıyor. Sapsarı kumu, masmavi tertemiz denizi ile yerli, yabancı ayırımı yapmadan her turistin buralara kadar gelmişken mutlaka görmesi ve denizine kendisini bırakması gereken bir plajdır Patara Plajı. Sonsuzluk hissini veren denizi, insanı rahatlatan doğası ile hayatta bir kere de olsa görülmesi gereken Patara Plajı, Kaş ilçesine 43 kilometre kadar uzaklıkta yer alıyor. Haydi denize!

Kaş-4

6. Antiphellos Antik Kenti

Roma egemenliği döneminde liman kenti olarak değer gören Antiphellos Antik Kenti, Lykia Bölgesi'nin eski yerleşim birimlerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle Antik Tiyatro’nun denize dönük yüzü kesinlikle görülmeye değer, tarih ve deniz bir arada misafirlerini sevgiyle selamlıyor. Tiyatronun yakınlarındaki mezarlık yani nekropol alanı, Uzun Çarşı, Kral Mezarı, lahitler, su sistemleri ve tapınak gibi birbirinden değerli yapıları Antiphellos Antik Kent’te görmek mümkün.

7. Kaş Belediye Çarşısı

Arnavut kaldırımlı yolları, yerel ürünlerin satıldığı dükkanlar, kendinizi kaptırıvereceğiniz hediyelik eşyalar ile Kaş Belediye Çarşısı, Kaş’a gitmişken mutlaka uğranması gereken noktalardandır. Eve dönerken sevdiklerinize Kaş’tan armağan vermeyi kim istemez ki! Sokaktaki ahşap ev ve dükkanlardan satın alabileceğiniz, Likya halıları, ahşap oyma figürler, tasarım kıyafetler, el işi takılar, cam el yapımı ürünler, geri dönmeden almanız gerekenler arasında. Kaş’ı hatırlamak için bunlara ihtiyacınız olmasa da hatıra olarak almanız tavsiye olunur.

Kaş-5

8. Kalkan

Kaş’a gelip de Kalkan’ı görmeden, şehre dönmek asla kabul edilebilir bir hareket değildir. Kaş ve Kalkan gerçekten, beraber anılan oldukça sağlam ikilidir. Bunu her gezgin, her seyahat yazarı, her gerçek turist bilir. Asla ayrılmayan bu ikilinin Kalkan ayağı, hayat boyu unutulmayacak güzelliktedir. Özellikle Kalkan’da konaklayacağınız villa tipi evler, doğası ve muhteşem manzarası ile akıllarda kalacak manzaralara imza atmaktadır. Yunanistan’ın Meis Adası’nın tam karşısında olduğunu belirtelim.

9. Kaputaş Plajı

Sanırız duymayanız yoktur Kaputaş Plajı'nı. Kaş’ın o vazgeçilmez güzelliğe sahip kanyon ağzı plajı, kesinlikle görülmeye değecek etkileyiciliğe sahiptir. Bir kere gittiniz mi, asla unutulmaz, turkuaz denizi, kanyon manzaralı yüzüş sefası, şehrin stresini unutturan mistik atmosferi ile Kaputaş Plajı, Kaş’a gelmişken görülmesi gereken önemli bir noktadır. Gözleriniz doğa güzelliği görsün! Hayallerin ille Hawaii ya da Miami olmasına gerek yok, size bu güzelliği Kaputaş yaşatacak.

Kaş-1

10. Tekne Turları ile Gidilebilecek Enfes Koylar

Kaş denilince birbirinden güzel ve özel koylar, plajlar gelir akla. Turkuaz sular, sapsarı kumlar, sakin ve huzurlu plajlar, yerleşim olmayan bölgeler, hemencecik etkisine alıverir tüm misafirlerini. Gelin, tekne turları ile sefa yapacağınız birkaç koy ekleyelim yazımıza: Zeytin ağaçları ile kaplı Hidayet Koyu, denizin üstünde yokmuşçasına duran teknelere ev sahipliği yapan Karalos (Salyangoz) Koyu, sakinliğine hayran kalacağınız Limanağzı Koyu, teknelerin uğrak yeri Tersane Koyu, kesinlikle görülmesi gereken mavi noktaların başında geliyor.

Akdeniz Dalış Noktaları (0)
Kültür Seyahat

Akdeniz'deki En İyi Dalış Noktaları

Deniz yaşamını keşfetmenin ve farklı bir dünyanın kapılarını aralamanın en güzel yoludur dalış. Ülkemiz dalış noktaları bakımından oldukça zengin…

Devamını Oku
Balayı Otelleri-0
Kültür Seyahat

Akdeniz'in En Güzel Balayı Otelleri

Sevdiğinizle baş başa bir balayı, yüzükleri taktıktan sonra uzun bir süre aklınızdan çıkmayacak güzellikte olmalı. Özel olmalı, romantik olmalı, en…

Devamını Oku
Suluada-0
Kültür Seyahat

Akdeniz'in Maldivleri: Suluada

Unvanını sonuna kadar hak eden Suluada'yı daha iyi tanımak, tatilinizi renklendirecek aktiviteleri öğrenmek için sizi yazımıza bekliyoruz.

Devamını Oku