Kültür Seyahat

30 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022

Turizm sektörünün incisi Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bulunan Köprüçay Vadisi bünyesindeki Tazı Kanyonu yani Bilgelik Vadisi, uçsuz bucaksız manzarasıyla ve alternatif spor aktiviteleriyle doğaseverlere, muhteşem güzellikler sunuyor. Aynı zamanda Köprülü Kanyon Milli Parkı bünyesindeki Tazı Kanyonu olarak ta bilinen bu büyüleyici nokta, her sene binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Fotoğraflarına bile baktığınızda ‘Cennetten bir parça’ hissi uyandıran Bilgelik Vadisi hakkında daha fazla bilgi öğrenmeye ne dersiniz?

Tazı Kanyonu-0

Bilgelik Vadisi’ne Nasıl Ulaşılır?

İlk olarak Bilgelik Vadisi’nin, Antalya’nın Manavgat ilçesine yaklaşık bir buçuk saatlik mesafede olduğunu belirtmekte fayda var. Öncelikle Antalya’dan Manavgat’a, merkezden kalkan otobüsler ya da özel araç ile gitmek gerekiyor. Ardından Manavgat ilçesinden Köprülü Kanyon Milli Parkı rotasına giden otobüs ya da minibüsleri tercih ederek Tazı Kanyonu’na varılabilir. Özel aracınızla gidiyorsanız, Manavgat’a ulaştıktan sonra Köprülü Kanyon Milli Parkı tabelalarını takip etmeyi ihmal etmeyin. Tazı Kanyonu, milli park içerisinde yer aldığından dolayı, ziyaretçiler tarafından milli park ve kanyon girişinde ücret ödenmemektedir.

Bilgelik Vadisi / Tazı Kanyonu Tarihçesi

Antalya Serik, Manavgat İlçeleri ve Isparta Sütçüler İlçesi sınırlarında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı bünyesindeki Tazı Kanyonu yani Bilgelik Vadisi’ndeki Köprüçay’ın isminin, eski zamanlarda Eurymedon yani ‘güzel akan su’ olarak geçtiği biliniyor. Yunanlılar ile Persler arasında yaşanan Eurymedon Savaşı sonrasında, bu ismin verildiği tahmin ediliyor.                                                                                

Muhteşem Vadide Yapılabilecek Aktiviteler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sonsuzluk hissi veren vadi, doğa, doğa sporları ve fotoğraf severlerin favorisi. Yaklaşık 14 kilometrelik bir bölgeyi kapsayan Köprülü Kanyon Milli Park içerisindeki Bilgelik Vadisi’nin turkuaz sularında adrenalin dolu rafting, unutulmaz doğa gözlemleri, dik kayalıklarda yürüyüş tutkunları için trekking, manzara tutkunlarına muhteşem bir fon sunan fotoğrafçılık, vazgeçilmez aktivitelerdendir. Özellikle iki vadi arasının ve ırmağın göründüğü bölge ile kanyonun dik yamaçları ve kayalıkların bulunduğu çukur vadi, özellikle gün batımında inanılmaz görüntülere şahit olmanızı sağlayacak derecede güzel. Ayrıca kanyon bölgesinde doğal hayatı yaşayan kuşlar, geyikler, dağ keçileri, vaşaklar, kartal ve atmacalar, kaya kırlangıçları ve diğer canlılar da görülmesi gereken güzellikler arasında yer alıyor. Aşırı derecede dik, yamaç ve kayalık bir bölgede bulunan Bilgelik Vadisinde, özellikle spor ayakkabı hatta spor botlar kullanmanız, hava alan rahat kıyafetler tercih etmeniz, bol sıvı takviyesi almanız, mutlaka tavsiye ediliyor.

Tazı Kanyonu-1

Adrenalin mi dediniz?: Tazı Kanyonu’nda Zipline

Heyecan duygunuzun tavan yapacağı bir deneyim için ‘Extreme Works’ tarafından kurulmuş Tazı Kanyonu Zipline, 3 hattan oluşan 410 metre ile Dünyanın en yükseği, 1960 metre ile Avrupa’nın en uzunu olma özelliğini taşıyor. Ayaklarınızın yerden kesildiği unutulmaz bir deneyimi gözünüz alıyorsa ve cesaret edebiliyorsanız, Tazı Kanyonu Zipline deneyimi, sizleri bekliyor demektir.

Bilgelik Vadisi ve Köprülü Kanyon Milli Parkı Hakkında

1973 senesinde milli park olarak tanımlanan Köprülü Kanyon, Romalılar döneminde inşa edilen Köprüçay üzerinde bulunan Oluk Köprü’den ismini almaktadır. Tazı Kanyonu ise televizyonda bir Telekom firmasının yayınladığı reklam sonrasında ününe ün katarak 2017 senesinde akıllara kazınmayı başarmıştır. Kanyonun rakımı yaklaşık 400 – 500 metre ve uçurumun dibindeki çay ise 200 metre rakım civarındadır. Ülkemizin en uzun kanyonlarından biri olma özelliğini taşıyan vadi, yaklaşık 14 kilometre uzunluğu, 100’er metre yüksekliği, ender jeomorfolojik (vadi ve yamaç) yapısı, endemik türleri, muhteşem su kaynakları, coğrafik yapısı bakımından ülkemizin önemli doğal koruma alanlarından biridir. Ayrıca milli park üzerinde uçsuz bucaksız Akdeniz ormanları, makilikler ve kızılçam alanları bulunmaktadır.  

Doğal Güzel Bilgelik Vadisi Çevresinde ve Manavgat İlçesinde Görülecek Noktalar

Antalya, sadece masmavi denizi, parıldayan güneşi ve eşsiz tarihi yapılarıyla değil aynı zamanda pek çok doğa tutkununu ağırlayan etkileyici kanyonları ve vadileri ile de ünlüdür. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın bir bölümü olan Bilgelik Vadisi etrafında da görülecek yerler mevcuttur. Vadiye gelmişken Selge Antik Kenti, Tarihi Oluk Köprüsü, Köprüçay ve Köprülü Kanyon, gezilmeden geri dönülmeyecek güzellikler arasındaki yerini alıyor.

Tazı Kanyonu-3

Bölgede Tadılabilecek Özel Lezzetler

Antalya’nın Manavgat ilçesine kadar gelmişken, bölgeye has balık simidi, levrek çökertme, karides gibi balık yemekleri, meşhur gözlemeler, leziz mi leziz testi kebabı, şifalı Arabaşı Çorbası, kabak çiçeği dolması, yöresel ekşi tarhana, Girit Köftesi, Antalya usulü lor böreği gibi birbirinden keyifli tatları demekte fayda var. Ayrıca kanyon bölgesinin yakınında kolaylıkla yiyecek bulma durumunuz olmayacağından, mutlaka yanınızda piknik yapabileceğiniz ya da rahat atıştırabileceğiniz alternatifleri getirmenizde fayda var.

Bilgelik Vadisi’nde Fotoğraf Çektirmek İsteyenlere Son Söz

Her şeyden önce bölgedeki Bilgelik Vadisi’nin, büyüleyici manzarasının yanında kayalıklardan ötürü oldukça tehlikeli olduğunu belirterek sözü bitirelim. Özellikle kayalıkların ucunda fotoğraf çektirmek isteyen gezginlere ve düğün anısı olarak kalsın isteyen çiftlere, bu 400 metre yükseklikteki kayalıklar, son derece çekici gelse de dikkat etmekte fayda var. Ayrıca 2019 senesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü tarafından “Tazı Kanyonu’nda uçuruma yaklaşmak, kaya bloklarına çıkmak, ateş yakmak ve çadır kurmak, Tehlikeli ve Yasaktır” tabelasının konulduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Temiz Bir Çevre Her Daim Görevimiz

Yemyeşil görüntüsü, turkuaz suları, tertemiz havası, bünyesinde yaşattığı bitki olsun, hayvan olsun, onca canlı türü ile Bilgelik Vadisi yani Tazı Kanyonu, doğa meraklılarını bekliyor. Gördüğünüzde hayran kalacağınız bir manzara, filmleri aratmayacak derecede tehlikeli rotalar, doğal güzelliği ile Tazı Kanyonu, ülkemizin korunması gereken önemli değerlerinden biridir. Ziyaretçileri olarak onu korumak, evlerimize dönerken temiz bırakmak ve tehlikelerden uzak durmak ta bizlerin ayrı birer görevi olarak akıllarımıza kazınmalıdır.

antalya beach-0
Kültür Seyahat

Antalya'nın Ücretsiz Halk Plajları

Antalya’da tatilin tadını doyasıya çıkartmak isteyenler halk plajlarını araştırmaya başlıyor. Şimdi bu meşhur turizm merkezindeki ücretsiz halk…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

2022'nin En Muhteşem Rotaları'nda Tanıdık Bir Yer: Teke Yarımadası

National Geographic’in “Aileler için en iyi yerler” kategorisinde önerdiği Teke Yarımadası, aslında meşhur Likya bölgesinin ta kendisi.

Devamını Oku
Tazı Kanyonu-0
Kültür Seyahat

Torosların Doğal Hazinesi: Bilgelik Vadisi

Turizm sektörünün incisi Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı bulunan Köprüçay Vadisi bünyesindeki Tazı Kanyonu yani Bilgelik Vadisi, uçsuz bucaksız…

Devamını Oku