Kültür Seyahat

6 Eylül 2021
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022

İstanbul deyince akla ilk gelen ‘şudur’ diye bir cümle yoktur. Görkemli tarihi ve dini yapılar, yenilecek güzel lezzetler, gezilecek muhteşem yerler, sokak eğlenceleri, teknosundan jazz barına kadar türlü gece keyifleri, şiirlere konu olan boğaz manzaraları ile İstanbul, dünyanın sayılı metropollerinden biri sayılmaktadır. Dillere destan şehirde, ziyaret edilecek müzelere bir göz atalım.   

1

Dolmabahçe Sarayı Müzesi

Boğazın en göz alıcı yapısı olarak akıllara kazınan Dolmabahçe Sarayı Müzesi, yüzlerce odasında sergilenen 50,000’e yakın eser ile ziyaret edilmeyi hak eden müzelerden biridir. İhtişamlı dönemleri yansıtan ve içyapısı ile Avrupa saraylarını andıran bu müze, Atatürk’ün gözlerini yumduğu odası ile ziyaretçilerine hüzne boğmaktadır. Dünyanın en büyük Taht Odası yani Muayede (Tören) Salonu, Dolmabahçe Saat Müzesi, Osmanlı sultanlarının kullandığı objelerin sergilendiği Değerli Eşyalar Sergi Salonu gibi birbirinden değerli eserlerin misafirlere tarihi yaşattığı mekanlar bulunmaktadır. 

Sakıp Sabancı Müzesi

Emirgan’da bulunan Sakıp Sabancı Müzesi, bünyesindeki Osmanlı çağlarından eserleri, kitap sanatları ve hat koleksiyonu, kaligrafik sanat eserleri, resim koleksiyonu, mobilya ve dekoratif eserler koleksiyonu, dini ve devlet arşivi ile ziyaret edilmesi gereken müzelerden biridir. Sakıp Sabancı tarafından 1966 senesinde konut olarak kullanılan ‘Atlı Köşk’, resmi olarak ziyaretçilerine 2002 senesinde açılmıştır. Bu kapsamlı müze, verilen eğitimler, uluslararası geçici sergiler, gerçekleştirilen konserler ve seminerler ile uluslararası seviyede bir müze olmayı başarmıştır. 

2

Topkapı Sarayı Müzesi

Dünyadaki en büyük saray müzeleri arasında bulunan Topkapı Sarayı Müzesi, Osmanlı padişahlarının konutu olarak tarihteki yerini almıştır. 1924 senesinde Cumhuriyet’in ilk müzesi olan bu görkemli müze, Alay Meydanı, Divan Meydanı (Adalet Meydanı), Enderun Avlusu gibi bünyesinde pek çok yapı barındırmaktadır. Dünyanın sayılı porselen koleksiyonuna şahit olacağınız müzede, tarihi mücevherlerin en meşhurlarından 49 elması ile 86 karatlık Kaşıkçı Elması sergilenmektedir. Bünyesinde yer alan birçok tarihi mimarisi, kutsal emanetler, hazineler ve yazıtların en başarılı eserlerini de Topkapı Sarayı Müzesi’nde görmek mümkündür. 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ana kompleksten oluşmaktadır. Neo klasik yapıların en şatafatlı modellerinden biri olan müzelerde, Bizans, Roma, Yunan, Mısır ve Sümer gibi farklı kültürlere ait bir milyondan fazla sanat eseri sergilenmektedir. Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar giden geçmişi, Selçuklu ruhu ile sergilenen Çinili Köşkü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’ne ilham olan Eski Şark Eserleri Müzesi, ülkemizdeki müzecilik ilki olma özelliğini taşıyan Arkeoloji Müzesi, İstanbul’da görülmesi gereken müzelerin başında gelmektedir. Ayrıca bu zengin müzeler, dünyadaki en eski arkeoloji müzeleri olarak ta bilinmektedir.

3

Miniatürk Müzesi

Görkemli şehir İstanbul’u bir çırpıda gezmek, Miniatürk Açık Hava Müzesi’ni ziyaret etmekle mümkün. ‘Büyük Ülkenin Küçük Bir Modeli’ mottosuyla 2003 senesinde açılan Miniatürk, aslında ülkemizin önemli değerlerini minyatür tasarımlarıyla sergilemektedir. Sesli Rehber Mobil Uygulama hizmeti de bulunan müze, toplam 60,000 metrekarelik bir alana yayılmış durumdadır. Restoran ve hediyelik eşya mağazası bulunan Miniatürk, ziyaretçilerine yaklaşık 1,5 saatlik bir Türkiye turu sunuyor. 

İstanbul Rahmi M. Koç Müzesi

Haliç’in kıyısında Hasköy semtinde bulunan Rahmi Koç Müzesi, Tarihi Hasköy Tersanesi, Açık Hava Sergileme Alanı, Mustafa V. Koç Binası olmak üzere üç bölümden oluşur. Müzede, telgraf ve gramafon gibi iletişim araçları, klasik otomobil, motosiklet ve bisiklet gibi taşımacılık araçları, tekne ve yat gibi denizcilik araçları sergileri bulunmaktadır. Bu zengin müzede, tekne ile Haliç turları, yine Haliç kıyısındaki demir yolu ile nostaljik tren turları da yapılabilecek bazı aktivitelerdendir. 

Madame Tussauds Balmumu Müzesi 

İstiklal caddesi üzerinde bulunan ve ilki Londra’da açılmış olan müzede, birbirinden ünlü müzisyenler, liderler, film yıldızları ve kahramanları, başarılı sporcular gibi pek çok yıldızın balmumundan son derece gerçekçi heykelleri yer almaktadır. Siz de hayranı olduğunuz ünlü isimlerle, birer selfie çekilip unutulmaz anılarınızın arasında kaydedebilirsiniz. Grand Pera Alışveriş merkezindeki bu ilginç müze, İstanbul’da değişik hatıralar biriktirmeye son derece müsaittir.

Anadolu KAvağı-0
Kültür Seyahat

Anadolu Kavağı'nda Gezilecek Yerler

İstanbul'un vahası, şirin mi şirin balıkçı kasabası Anadolu Kavağı, İstanbulluların nefes alabildikleri ve doğanın tadını çıkarabildikleri…

Devamını Oku
Yıldız Korusu-1
Kültür Seyahat

İstanbul’da Gezilebilecek Doğal Yerler

İstanbul’da yaşayanların kendilerini yeşilliklerin arasında, doğal mı doğal mis gibi atmosferlerde bulmaları an meselesi. Sadece doğru adresleri ve…

Devamını Oku
İsfanbul-0
Kültür Seyahat

Çocuğunuzla Birlikte Mutlaka Keşfetmeniz Gereken Yerler

Hafta sonu veya tatillerde çocuğunuzla nereye gitsek diye düşünüyorsanız, çocukların eğlenceli bir vakit geçirmesini sağlayan aktivite alanlarını…

Devamını Oku