Kültür Seyahat

24 Kasım 2022

Gümrük sınır kapıları, yurt dışı seyahatleri sırasında giriş-çıkış ve gümrük işlemlerinin yapıldığı yerler. Ülkemizin dünyaya açılan kapıları olan bu noktalar hakkında yeterli bilgiye sahip olup olmadığınızı test etmek isterseniz, tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Jeopolitik olarak son derece önemli bir konumda bulunan ülkemiz 8 ülke ile komşudur (Yunanistan, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, İran, Irak, Suriye ve Bulgaristan). Komşularımızla bizi birbirimize bağlayan toplam 29 sınır kapısı bulunur. Bunların dağılımı ise; Gürcistan ile 3, Irak ile 2, İran ile 3, Suriye ile 13, Ermenistan ile 2, Bulgaristan ile 3 ve Yunanistan ile 3 kapı şeklindedir.

Gümrük Kapıları harita

İpsala Sınır Kapısı, Yunanistan

Edine ilinin sevimli bir sınır ilçesi olan İpsala, Yunanistan’ın Kipi gümrüğünün karşısında yer alan hudut sınırıdır. Bu güzel sınır kapısının gezilecek pek çok yeri bulunuyor. Su Kemerleri, Gala Gölü Milli Parkı, görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Bu sınır kapısı, ülkemizde özellikle çok sevilen ve sofralardan eksik olmayan baldo pirinci ile de ününe ün katmıştır. Türkiye ile Yunanistan arasındaki ticari ve yolcu giriş çıkış kapısı olan İpsala, ülkemizden Avrupa’ya açılan bir ilçedir.

Pazarkule Sınır Kapısı, Yunanistan

Yunanistan ile aramızdaki ikinci gümrük sınır kapısı olan Pazarkule, geçtiğimiz senelerde modernleştirme çalışmalarına başlanılan bir sınır kapısı olma özelliğini taşıyor. Yunan turist çekmeyi amaçlayan bu çalışmalar 2022 yaz mevsiminde büyük ölçüde tamamlanmaya yaklaşmış durumdadır.

Hamzabeyli Sınır Kapısı, Bulgaristan

Bulgaristan’a ve Avrupa’ya açılan bir diğer kapı da Hamzabeyli sınır kapısıdır. 2020 senesinde peron sayısı arttırılan Hamzabeyli’deki amaç, Kapıkule sınır kapısının yükünü azaltmak. Diğer kapılarda olduğu gibi modernleşme çalışmaları yapılan Hamzabeyli, geçiş yapacak yolcularını bekliyor.

Kapıkule Sınır Kapısı, Bulgaristan

Ülkemizde adı en çok geçen ve en çok bilinen sınır kapısı olan Kapıkule, ülkemizden Bulgaristan’a ve Avrupa’ya açılan önemli bir bölge olma özelliğindedir. Yazın oldukça yoğun olan Kapıkule’de tarihi Rüstempaşa Kervansarayı, Burmalı Camii, Karaağaç ve Edirne Kent Ormanı görülecek bazı yerlerden.

Aziziye-Derekoy, Bulgaristan

Kırklareli’nde bulunan sınır kapısı, Bulgaristan’a açılan bir diğer sınır kapısıdır. Dönem dönem modernizasyon çalışmalarının gerçekleştirildiği Aziziye-Derekoy sınır kapısı, hizmet kalitesini daha da fazlalaştırmayı amaçlıyor.

Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan

Yolcu geçişleri bakımından ülkemizin en hareketli sınır kapılarından biri olan Sarp sınır kapısı, Kapıkule ile giriş çıkış açısından neredeyse yarışır konumda yer alıyor. Türkiye ile Gürcistan arasındaki trafiği sağlayan Sarp’ta özellikle araç giriş çıkışı oldukça yoğun olarak yaşanmaktadır.

Türkgözü Sınır Kapısı, Gürcistan

Yol açısından eski zamanlarda pek elverişli olmayan Türkgözü sınır kapısı, bu sebepten dolayı araç giriş çıkışları ve tır trafiği için pek tercih edilemiyordu. Fakat daha sonra 2021 senesinde bakım çalışmaları başlayan Türkgözü’nde, yol trafiği 2022 Haziran ayında tekrar ve daha elverişli bir biçimde hizmete girmiştir.

Çıldır-Aktaş Sınır Kapısı, Gürcistan

Gürcistan’a açılan bir diğer sınır kapısı da Çıldır-Aktaş sınır kapısıdır. 2015 senesinde modernleştirme ve düzenleme çalışmaları yapılan sınır kapısı, artık hizmet vermeye daha fazla hazır bir haldedir. Bu çalışmalar kapsamında yüksek teknolojiyle donatılmış alanlar ve yeme-içme alanları da yer alıyor.

Dilucu Sınır Kapısı, Azerbaycan

Azerbaycan ile ülkemiz arasındaki tek kara sınır kapısı olan Dilucu, 1992 senesinde hizmete girmiştir. 2014 senesinde yapılan iyileştirmeler ve düzenlemeler sayesinde yolcu ve taşıt giriş çıkışı hareketlenmiştir.

Suriye Sınır Kapıları

Suriye ile Türkiye arasında; İslahiye (Hatay), Cilvegözü (Hatay), Yayladağı (Hatay), Mürşitpınar (Şanlıurfa), Akçakale (Şanlıurfa), Ceylanpınar (Şanlıurfa), Öncüpınar (Kilis), Karkamış (Gaziantep), Çobanbey (Gaziantep), Nusaybin (Mardin), Şenyurt (Mardin), Cizre (Şırnak), Karbeyaz (Kapalı) olmak üzere pek çok sınır kapısı bulunmaktadır.

Alican Sınır Kapısı, Ermenistan

Ermenistan ile aramızdaki tek karayolu sınır kapısı olan Alican sınır kapısı, 1993 senesinden beri kapalı durumdadır. Ermenistan ve Azerbaycan arasında yaşanan Karabağ Savaşı esnasında kapatılmış ve bir daha da aktif konuma getirilememiştir.

Gürbulak Sınır Kapısı, İran

İran ile aramızdaki en önemli sınır kapısı olan Gürbulak, Atatürk tarafından 1937 senesinde yaptırılmıştır. 2003 yılında yenilenen yüzü ile hizmet vermeye devam eden Gürbulak sınır kapısı, doğu ve batıyı birbirine bağlayan önemli bir sınır kapısı olma özelliğindedir.

Esendere Sınır Kapısı, İran

Hakkari Yüksekova’ya yaklaşık 40 kilometrelik mesafede bulunan Esendere sınır kapısı, yapılan yenileme çalışmaları sonrasında yıllık ortalama 800,000 yolcu giriş çıkışına hizmet sağlamaktadır.

Kapıköy-Razi Sınır Kapısı, İran

Van şehrinin Saray ilçesine bağlı olan Kapıköy, yapılan modernizasyon ve yenileme çalışmaları sonrasında 2019 senesi itibarıyla hizmet vermeye başlamıştır. İpek yolu rotası üzerinde bulunan sınır kapısı, yolcu ve ticari giriş çıkışların yapılabildiği bir sınır kapısı olma özelliğindedir.

Borualan Sınır Kapısı, İran

Bölgede İran tarafında güvenlik sorununun çözülememesi sebebiyle 1988 senesinden beri kapalı durumda olan Borualan sınır kapısı, bu sorunlar çözülemedikçe bir süre daha kapalı kalacağa benziyor.

Habur Sınır Kapısı, Irak

Ülkemizin hareketli sınır kapılarından biri olan Habur, Şırnak ilinin Silopi ilçesinde bulunuyor. Ülkemizin Irak’a açılan sınır kapısı olan Habur, 2019 senesinde gerçekleştirilen modernleşme ve yenilenme çalışmaları sonrasında ülkemizde önemli bir sınır kapısı olmayı başarmıştır.

Üzümlü Sınır Kapısı, Irak

Hakkari’nin Çukurca ilçesinde bulunan Üzümlü sınır kapısı, Hakkari’de ekonomiye ve işsizliğe katkıda bulunan bir sınır kapısı olması ile biliniyor. Üzümlü sınır kapısı, sadece Hakkari değil, Çukurca ve Van gibi şehirlerin de önemli geçim kaynakları arasında bulunuyor.

Gümrük sınır kapıları, ülkemizde, hem ticari anlamda hem de turistik anlamda ekonomiye destek sağlayan önemli noktalardır. Her sene artan ve yenilenen yüzleri ile hizmet vermeyi amaçlayan bu gümrük sınır kapıları, Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlıdır.

Bikepacking-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin En Güzel Bikepacking Rotaları

Bisikletle yeni yerler keşfetmeyi seviyorsanız, Türkiye'nin eşsiz bikepacking rotalarına mutlaka göz atmalısınız. Tek yapmanız gereken size en…

Devamını Oku
Gümrük Kapıları-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Gümrük Sınır Kapıları

Gümrük sınır kapıları, yurt dışı seyahatleri sırasında giriş-çıkış ve gümrük işlemlerinin yapıldığı yerler. Ülkemizin dünyaya açılan kapıları olan bu…

Devamını Oku
müzekart-0
Tips

MüzeKart ile İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey

Bir MüzeKart sahibi olarak, yıl boyunca 350'den fazla müzeyi ve ören yerini sınırsız bir şekilde ziyaret edebiliyorsunuz. Üstelik ücreti de…

Devamını Oku