Yeme İçme

17 Eylül 2020
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Özel sohbetlere eşlik eden, tamamıyla bağımlılık yapan ve içilmediği takdirde baş ağrılarına bile neden olan Türk Kahvesi, kahve kültürümüzün en önemli parçalarından biridir. Genellikle kahvaltılardan sonra “sabah kahvesi” olarak içilir fakat günün her öğününe eşlik edebilecek güzelliktedir. Gelişen teknoloji ile artık geleneksel yapımından uzaklaşan bu tarif, tutkunları için cezvede daha lezzetli bir tattır. Türk kahvesi tutkunları için cezvede en doğru Türk kahvesi yapımını Türk kahvesi bağımlıları için düzenledik.

.blog

Hazırlanışı

1. Öncelikle cezve seçiminden başlamak gerek, en lezzetli kahveler ısıyı eşit dağıtma özelliğinden dolayı bakır cezvelerde yapılır.

2. Kahve yapımına geldiğinde ise kaç kişiye yapılacağına bağlı olarak kahve koyma miktarı değişir. Kahvenizin de mutlaka taze çekilmiş olmasına özen gösterin, nem almış ve havayla temas edecek şekilde açık kalmış paketlerin içerisinde kalan kahve, lezzetsiz bir sonuç almanıza neden olacaktır.

3. Tek kişilik kahve için 1 tepeleme tatlı kaşığı kahve eklenir. “Okka”lı yani telvesi bol severler için bu oran 1.5-2 kaşığa kadar çıkabilir. Bir püf noktası olarak kahve miktarına bağlı olarak köpük miktarını da arttırabilirsiniz fakat abartmamakta fayda var. 

4. Daha sonra tatlılığını ayarlamak için şeker miktarını ayarlamanız gereklidir. Eğer sade içiyorsanız şeker koymanıza gerek yok, orta şekerli için 1 küp şeker/1 tatlı kaşığı silme şeker, tatlı içmeyi seviyorsanız da 2 küp şeker/2 tatlı kaşığı şeker sizin için kararında olacaktır.

5. Cezve ocağa alınmadan önce kahve, şeker ve su mümkünse biraz daha karıştırılmalı. Bu yöntem, pişireceğiniz kahveyi daha yumuşak içimli bir kıvama getirmeye yardımcı olur.

Pişirilmesi

1. Türk kahvesini pişirmesi ise bir sanattır diyebiliriz. Bütün malzemeler eklendikten sonra kişi sayısına göre fincanlardan ölçü alınır ve cezveye eklenir. Ölçü alındıktan sonra köpük payı için çeyrek bardak su ilave eklenir ve bütün malzemeler karıştırılır. Karıştırma işlemi mümkün mertebe nazikçe olmalı; eğer sert davranırsanız kahveniz de size aynı sertlikle yanıt verir ve köpüğünü sizden esirger. Burada önemli bir nokta da suyun seçimi. Kahvenin pişirileceği su klorsuz, mümkünse içme suyu olmalı. Bir de üzerine soğuk su kullanırsanız, kahvenizin bol köpüklü olmasını kolaylaştırmış olursunuz. Ocağın altı açıldıktan sonra kahve bir daha karıştırılmaz yoksa köpüğü kaybolur.

2. En güzel kahve kısık ateşte ağır ağır pişen kahvedir bu yüzden bizim tavsiyemiz kahve pişirmeyi acele etmeden ve başında bekleyerek yapmanız. Kahveniz yanlardan hafif hafif kabarmaya başladığında bu “köpüğü toplayabilirsiniz” anlamına gelir. Her fincana eşit şekilde üstten, yüzeysel bir şekilde aldığınız köpükleri fincanlara pay edin ve kahvenizin kaynamasını bekleyin. Eğer köpüğü tam zamanında almazsanız kahve fazlaca köpürür ve aynı hızla da söner. Ortalama tek kişilik bir kahve 3-5 dakika arasında içilmeye hazır kıvama gelir. Köpürmeye başladığında ise ocaktan alıp servis edebilirsiniz.  

3. Cezvedeki kahve pişirildikten sonra sıra geldi fincanlara pay etmeye. Bunda ne var canım demeyin; eğer cezvedeki kahveyi fincanın orta yerinden ve hızlıca dökmeye kalkarsanız köpük söner. Onun yerine yavaş hareketlerle ve fincanın kenarından dökmek en doğrusu.

4. Son bir püf noktası daha verelim. Kahvenizi yaparken şeker yerine damla sakızı, kakule veya çikolata gibi lezzetler ekleyerek aromasını farklılaştırmak elinizde. Denemeye değer.

Türk kahvesi.jpg

Yanına Yakışanlar

Elbette ilk tercihimiz su. Türk kahvesinin her zaman yanında su ile birlikte servis edilmesi gelenektir. Bu aynı zamanda sağlık açısından da çok önemli çünkü su, kahvenin içerdiği oksalat miktarını azaltmaya yardımcı olur.

Bir diğer geleneksel ikramlık ise Türk lokumu ama siz bir farklılık yaratmak isterseniz bitter çikolatanın da kahveye çok yakıştığını söyleyelim.

Şimdiden Afiyet Olsun!

Daha fazlası için, Kahve Hakkında Bilmeniz Gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.

Aşiyan Müzesi-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un Şairi: Aşiyan Müzesi

Edebiyatımızın önemli şairlerinden biri olan Tevfik Fikret'in sanatseverlere bıraktığı en önemli eserlerinden biri, planını kendisinin…

Devamını Oku
polonezkoy0
Kültür Seyahat

Hafta Sonu Kaçamağı: Polonezköy

İstanbul’un arka bahçesi olarak da adlandırılan, doğanın benzersiz yeşilini korumayı başardığı bir yer Polonezköy. Çam ağaçlarıyla çevrili yolundan…

Devamını Oku
İstanbul’un Lezzet Haritası
Yeme İçme

Gastronomi: İstanbul’un Lezzet Haritası

İstanbul’un gastronomi haritasını çıkarmak hiç kolay değil. İmparatorluklara başkentlik yapan İstanbul, her kozmopolit şehir gibi çok farklı…

Devamını Oku