Yeme İçme

10 Aralık 2020
Güncelleme Tarihi: 21 Haziran 2022

Yoğurt oldukça besleyici, laktik asit bakterileri ile fermente edilen bir süt ürünüdür. Hemen hemen her öğünle yenilebilen yoğurt, Türk sofralarının olmazsa olmazıdır. İlk olarak kimin yaptığı bilinmese de bu besin Türk ürünüdür. Yurt dışında “Greek Yogurt” olarak bilinse de aslında bir Türk ürünüdür. Aynı zamanda, ismi de Türkçedir ve bütün dillerde de aynı isme sahiptir. 

blog

Yoğurt, sade olarak yenilse de yurt dışında yoğurt kavramı biraz farklıdır.Yoğurt olarak prebiyotikli, tat olarak da tatlıya yakın bir yoğurt tüketilmektedir. Türk yoğurdu yemek isteyenler için “Greek Yogurt” ya da “Plain Yogurt” olanlarını seçmenizi tavsiye ederiz. Tüm dünya da farklı şekillerde karşımıza çıkan bu ulusal ürünün faydaları da oldukça fazla. Sizler için bilinmedik yanlarını listeledik, iyi okumalar. 

blog

1-Sağlıklı bir cilt için yoğurt 

Yoğurt sadece lezzetli ve sağlıklı bir yan atıştırmalık değil aynı zamanda içerdiği yüksek miktardaki laktik asit ile sağlıklı bir cilt sahibi olmanıza da yardımcı bir yiyecektir. Öyle ki, birçok güzellik markası cilt bakım temizleyicilerinin, maskelerinin ve makyaj temizleyicilerinin içine yoğurt konsantresi eklemeye başlamıştır. 

2-Mide sorunlarına karşı bir ilaç

Yoğurttaki yararlı bakteriler mide rahatsızlıklarında tedavi edici bir etkiye sahiptir. Ülser, gastrit gibi sorunlarda mideyi rahatlatıcı bir etkisi bulunur. Öyle ki Fransız Kralı, François J, ishal konusunda zamanında büyük sıkıntılar yaşarken, Osmanlı İmparatorluğu kendi doktorları eşliğinde mucizevi bir ilaç olarak yoğurt göndermiştir.

3-Dondurulmuş Yoğurt ulusal bir güne sahiptir

Tüm dünyada birçok yoğurt severler, yoğurdu farklı bir şekilde tatlandırarak yeni lezzetler elde etmişlerdir. Türk mutfağında cacık, ayran, yoğurt aşı çorbası gibi tatlar bulunurken dünyada yoğurdun dondurması ve tatlı meyveler eklenmesi ile elde edilen dondurulmuş yoğurt, dondurmanın yerini almaya hazırlanan bir lezzet olmuştur. 1970’lerin başında İngiltere’de ortaya çıkmıştır. O kadar çok sevilmiştir ki her yıl 25 Mart’ta Ulusal Dondurulmuş Yoğurt Günü olarak kutlanılmaktadır. 

Her şekil ve farklı sunumu ile gönüllerimizde taht kuran bu sağlıklı besini hayatınızdan eksik etmemeye gayret edin. Öyle ki içerdiği yüksek oranlı protein ile yetişkinlere önerilen günlük protein alımının yüzde 20’sini karşılamaktadır.

4- Yoğurdun Yeşil Suyunu Asla Dökmeyin

Çünkü bu suda dokuları yenileyen ve enerji metabolizmasında görevli yüksek miktarda riboflavin bulunur. Oldukça zengin bir vitamin kaynağı olan yeşil su tek başına tüketilebileceği gibi biraz salatalık ve naneyle cacığa dönüştürülebilir, su katılarak ayran yapılabilir veya çorbalara karıştırılabilir. Nasıl tüketirseniz tüketin, bu önemli besin kaynağını kaybetmemeye çalışın.

5- Panzehir Etkisi

Antibiyotik kullanımı, bağırsaktaki zararlı bakteriler ile birlikte sağlığımız için önemli yararlı bakterilerin de ölmesine neden olur. Bu yüzden antibiyotik kullanımı sırasında ve tabi sonrasında yoğurt tüketimi, yararlı bakterilerin vücutta tutunmasını sağlar. İşte size yoğurdu günlük beslenme alışkanlıklarımız arasına mutlaka sokmamız gerektiğini gösteren önemli bir sebep daha.

6- Kan Şekerini Dengeler

Yoğurt bağırsaklardan yavaşça geçtiği için kan şekerinde oynamalara neden olmaz. Bizim açlıktan kendimizi kaybedip paketli gıdalara saldırmamız, işte bu kan şekerimizdeki ani yükselmeler ve düşüşler kaynaklıdır. Bunu önlemek için dışarı çıktığınızda yanınızda her zaman kaymaksız ve sade yoğurt bulundurmalısınız.

7- Bağışıklığı Güçlendirir

Yoğurttaki laktik asit, mükemmel bir doğal kalkan oluşturarak sizi hastalıklara karşı korur. Çünkü laktik asit bağırsak içindeki ortamı aside çevirerek ortamın pH’ını düşürür. Bu da kanser yapıcı maddelerin üremesini önlerken bağışıklık güçlendirici metabolitlerin de artmasını sağlar. İşte bu yüzden her gün taze, mümkünse evde mayalanmış yoğurt tüketmeniz, sizi birçok hastalığa karşı koruyacaktır.

Haziran Etkinlik-0
Kültür Seyahat

İstanbul Haziran Etkinlik Rehberi

İstanbul, her ay olduğu gibi, yazın resmi başlangıcı olan haziran ayında da tiyatro, sinema, sergi, konser, atölye, festival, müzikal gibi kayıtsız…

Devamını Oku
Çikolatacı-0
Yeme İçme

İstanbul'un En İyi Butik Çikolatacıları

İstanbul, el yapımı çikolataların ve çikolata ile yapılan farklı tatlıların sunulduğu butik çikolatacılar cenneti gibidir. Dükkana girdiğiniz an mis…

Devamını Oku
Çukurcuma-0
Kültür Seyahat

Antika Cenneti Çukurcuma Gezi Rehberi

Antikacıları ile meşhur Çukurcuma, İstanbul’un en eski ve nostaljik semtlerinden bir tanesi. Yolunuz Beyoğlu'na düşerse gerçek İstanbul ruhunu…

Devamını Oku