Kültür Seyahat

26 Mart 2024

İspanya’nın kuzey kıyısında bulunan ve hem doğal hem de kültürel alanları ile dikkat çeken Pais Vasco Avrupa’nın en dikkat çeken cazibe noktalarından bir tanesidir. Fransa ile sınırı olan Pais Vasco’nun başkenti Vitoria-Gasteiz'dir. 

Bask kültürünün hakim olduğu bölgede İspanyolca ile birlikte Baskça da sıklıkla kullanılır. Bask kültürünün kendisine has özellikleri turistleri kendisine hayran bırakır. Folkloru, mutfağı, dansları, hikaye ve müzikleri ile başlı başına keşfedilmesi gereken bambaşka bir deneyimdir. Biz de bu yazımızda Avrupa’nın doğal güzellikleri ile gözde bölgelerinden Pais Vasco’yu neden ziyaret etmelisiniz 10 maddede açıklamak istedik.

1- Zengin Bask Kültürü

Ülkenin ilk cazibe noktası hiç şüphesiz Bask kültürüdür. Bask kültürü, İspanya’nın kuzey bölgesinde yaşayan Bask halklarının günümüzde devam ettirdikleri renkli ve köklü bir kültürdür. Kültürlerini en iyi yansıtan özelliklerden bir tanesi dilleri Baskçadır. Baskçanın dilbilimsel olarak kökeni bilinmemekle birlikte ortalama 750 bin kişinin kullandığı düşünülmektedir. Bask kültüründe önemli rol oynayan farklı temalara sahip festivaller de her yıl düzenlenir. Bask kültürüne merak duyanlar ziyaret öncesi birkaç makale okuyarak bölgeye biraz daha hakim olabilir.

Pais Vasco-1

2- Lezzetli Deniz Ürünleri

Bask kültürünün ayrılmaz parçası yemekleri, hiç şüphesiz onu cazip kılan etkenlerden bir tanesidir. Bask mutfağında balık ve deniz ürünleri başta olmak üzere, sebze, et, baharat ve kuruyemiş öne çıkar. Eğer Pais Vasco’yu ziyaret etmeyi düşünüyorsanız geleneksel yemekleri arasında olan Marmitako, Bacalao al pil pil, Txangurro, Pintxos, Cheesecake gibi lezzetleri deneyebilirsiniz. Deniz mahsulü ağırlıklı geleneksel mutfak lezzetlerinde her zevke uygun farklı bir yemek bulmak mümkün. 

3- Turistik Bölgelerinin Çeşitliliği

Pais Vasco, İspanya’nın turizm açısından en çok ilgi ve rağbet gören bölgelerinden bir tanesi. Hem doğal alanları, plajları hem de kültürel mirasları ile ziyaretinize renk katacak pek çok detay bulmanız mümkün. Ülkenin tarihi ve kültürel değerlerini merak edenler; Guggenheim Müzesi, Bilbao Güzel Sanatlar Müzesi, Artium Müzesi’ni ziyaret edebilir. Kentin önemli, ikonik figürlerinden Peine del Viento Heykeli, Santa Maria Katedrali’ni ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca sörf meraklıların büyük ilgi gösterdiği ve Avrupa’nın en güzel plajlarından olan La Concha Plajı ve Zarautz’da keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Pais Vasco-Bilbao

4- Muazzam Sahil Manzaraları

Pais Vasco’da muhteşem günbatımı manzaralarına tanıklık edebilirsiniz. Bunun için ülkede pek çok özel nokta bulunuyor. Özellikle fotoğraf çekmeyi sevenler bu manzaraları epey beğenecektir. Bölgede sarp kayalıklardan kumlu plajlara kadar göreni kendisine hayran bırakacak sahil şeridi bulunuyor. Sahil manzaralarının yanı sıra güneşlenmek, yüzmek ve sörf yapmak için de sahil boyunca San Sebastian ve Biarritz gibi popüler destinasyonlara uğrayabilirsiniz. 

5- Tarihi Şehirleri

Ülkenin tarihi ve geçmişi oldukça köklü olduğundan bölgede ilginizi çekebilecek ve tarihi atmosferi ile sizleri büyüleyecek pek çok şehir bulunuyor. Bunlardan birincisi Bilbao. Bilbao’da 14. yüzyıldan kalma Santiago Katedrali turistlerin en çok ilgi gösterdiği noktalardan bir tanesi. Bilbao, müze ve kültür merkezleri bakımından en zengin şehir. 

Daha çok yaz turizmi ile meşhur olan Sen Sebastian ise renkli plajları, restoran ve kafeleriyle turistlere unutamayacakları bir tatil vadeder. 

Pais Vasco-6

Vitoria-Gasteiz ülkenin bir diğer önemli tarihi şehridir. 12. yüzyıldan kalma Santa Maria Katedrali ve 16. yüzyıldan kalma Palacio de Escoriaza-Esquivel gibi tarihi yapıtlara ev sahipli yapar. 

6- Doğal Güzellikleri

Doğal alanları, parkları, vadi ve dağları ile ünlü Pais Vasco’da görmeniz gereken pek çok yer var. Örneğin UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Urdaibai Biyosfer Rezervi, gelgit havuzları, deniz kuşları ile büyüleyici bir atmosfere sahiptir. Gür ormanları, yemyeşil vadileri ve kireçtaşından kayalıkları ile Aizkorri-Aratz Milli Parkı yine ülkenin en çok dikkat çeken yerlerindendir. Gaztelugatxe Adası ise yüzyıllar öncesinden kalma manastırı, deniz manzarası ile görenleri adeta büyüleyen bir adadır. 

7- Üzüm Bağları

Bask Bölgesinde yer alan Rioja şarap üretimi ile meşhurdur. Burada bulunan Txakoli’de boylu boyunca uzanan üzüm bağlarını, şirin kasabalarını görmek isteyebilirsiniz. Ayrıca bu bölgede dünyanın en iyi şaraplarının üretildiği bilinmektedir. Eğer isterseniz bu bölgede düzenlenen şarap tadım turlarına katılabilirsiniz. Ayrıca üzüm bağlarını da gezebileceğiniz bu turda oldukça ilginç bilgiler de öğrenebilirsiniz. 

Pais Vasco-4.jpg

8- Coşkulu Festivalleri

Pais Vasco festivalleri sadece İspanya’da değil tüm Avrupa’da bilinen ve katılım sağlanan festivallerdir. Bask kültürünü, eğlencesini ve coşkusunu yakından deneyimleyebileceğiniz festivallere eğer takviminiz uyuyorsa katılmak isteyebilirsiniz. Her yıl 20 Ocak’ta Tamborrada, 6-14 Temmuz tarihleri arasında San Fermín, 4-9 Ağustos tarihlerinde Virgen Blanca festivalleri düzenlenir. Eğer bu festivallerden herhangi birine katılmak isterseniz öncesinde festival içeriğini ve konseptini öğrenmeniz katılımda daha aktif olmanız açısından yerinde olabilir. 

9- Sıcak Kanlı İnsanları

Bask halkı genel olarak sıcak kanlı ve sevecen insanlardır. Bu sebeple Pais Vasco ziyaretinizde onların ne denli misafirperver insanlar olduklarını göreceksiniz. Yerel halkla sohbet etmek için ise bir nedene ihtiyacınız yok. Dışarıdan gelen turistlere karşı son derece nazik olan bu insanlar ziyaretiniz boyunca sizlere her konuda yardımcı olacaktır. 

Pais Vasco-3

10- Uygun Fiyatı

Pais Vasco, konaklama yeme içme ve aktivite maliyetleri açısından diğer Avrupa bölgelerine kıyasla biraz daha makuldür. Dilerseniz ülkeye gitmeden önce konaklama rezervasyonunu erkenden yaptırarak daha uygun seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Ancak ülkede her bütçeye uygun konaklama, yeme-içme alternatifleri olduğundan hesaplı bir tatil yapmanız mümkündür. 

İspanya-00
Kültür Seyahat

İspanya'da Yapılacak 10 Eğlenceli Şey

Bugün Türkiye'ye ve insanına oldukça yakın bir kültür olan; yemekleri, iklimi, toplum yapısı ve kültürüyle Akdeniz'in en sevilen…

Devamını Oku
Dünyanın En Güzel Tren Garları-0
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan Hayran Kalacağınız Tren Garları

Dönemlerinin mimarisini ve estetik anlayışını yansıtan tren garları, işlevleri kadar duygusal anlamda kalplere dokunmaları ile de son derece önemli.…

Devamını Oku
santiago-de-compostel0
Kültür Seyahat

Santiago De Compostela Travel Guide

If you haven't planned your trip yet, we've got exciting news for you. Are you interested in exploring a fascinating route that will…

Devamını Oku