İpucu

24 Ağustos 2024

Çocuklu aileler için havayolu seyahatleri artık eskisi kadar zor değil. Neredeyse tüm havayolu firmaları bebekli ve çocuklu aileler için birbirinden elverişli imkanlar sunuyorlar. Dolayısıyla bebekli aileler yola çıkarken eskisi kadar çok detay düşünmek zorunda kalmıyorlar. Ancak elbette bu ebeveynlerin birtakım hazırlıklar yapmayacağı anlamına da gelmiyor. 

Çocuklu ve bebekli yolcular için bazı prosedürler bulunuyor. Ailelerin bu prosedürleri önceden bilmeleri onların seyahatlerini çok daha kolay bir hale getiriyor. Bir de çocuğu yalnız seyahat edecek aileler için bazı özel kurallar bulunuyor. Aileler çocuklarının yanında seyahat etmeyeceklerse, onları yalnız göndereceklerse bu kurallara mutlaka uyması gerekiyor. 

Refakatsiz Yolculuk-1

İGA İstanbul Havalimanı Çocuklar İçin Refakatsiz Seyahat Kuralları

Önceden belirlenen kurallarla İGA İstanbul Havalimanı’ndan çocukların refakatsiz seyahat etmesi mümkün hale gelmiştir. Öncelikle kurallar seyahatin başladığı andan itibaren 7. yaşını doldurmuş, 12. yaş gününü ise kutlamamış çocuklar için geçerli olduğunu söylemek gerekiyor. Bu yaş aralığındaki çocukların kendi başlarına refakatsiz yolculuk yapabilmeleri mümkün. Elbette bunun için dikkat edilmesi gereken bazı prosedürler söz konusu oluyor. 

Öncelikle refakatli yolculuk kurallarından bahsetmek gerekirse; 2. yaş gününü kutlamış ancak 12. yaş gününü henüz kutlamamış, ebeveyn ya da ebeveynlerinin yetki verdiği kişilerce, refakatçi kabin memuru görevlendirilmesi koşuluyla seyahat etmesine izin verilen çocuk yolculardır.

Refakatsiz çocuk yolcular ise 7. yaş gününü kutlamış ancak 12. yaş gününü kutlamamış belirli izinler dahilinde seyahat eden yolculardır. Çocuğun ebeveyni ya da kanuni temsilcisi tarafından yalnız başına seyahat etmesine izin verilmesi gerekir. Bunu ise Refakatsiz Çocuk Yolcu Taşıma Yetki Belgesini doldurarak yapabilir. Refakatsiz yolculuklarda ebeveyn ya da kanuni temsilcinin uçak havalanıncaya kadar havalimanında beklemesi zorunlu kılınmıştır. Çocuk yolcuların ebeveyn ya da yasal temsilcilerine uçağa binmeden önce check-in işlemlerinde gerekli belgeler imzalatılır. Ayrıca yine görevli, refakatsiz çocuk yolculuğuna dair ebeveyni bilgilendirmekle sorumludur. 

Refakatsiz Yolculuk-2

Refakatsiz Çocuk Yolcular İçin Uçuş Öncesi Aşamaları

İlk olarak refakatsiz çocuk yolcular için yazılı izin talep edilmektedir. Bu yazılı izin çocuğun ebeveyni tarafından imzalanabildiği gibi kanuni temsilcileri tarafından da imzalanabilir. Bu belgede çocuğun yalnız başına seyahat edebileceğine dair detaylar yer almaktadır. Belge doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmalıdır. Havayolu şirketlerinin prosedürleri de bu noktada önemlidir. Çünkü refakatsiz çocuk yolcu prosedürleri havayolu şirketlerince farklılık gösterebilir. Seyahat öncesinde seyahat edilecek havayolu şirketinin web sitesini incelemek ve konu hakkında detaylı bilgi almak seyahat öncesinde işlemleri kolaylaştıracaktır. 

Çocuk yolcular uçuş öncesinde ve sonrasında havayolu personeli tarafından karşılanır ve teslim edilir. Ayrıca çocuklar uçuşları esnasında kabin memurları tarafından yakın bir şekilde takip edilir. Bazı havayolu firmaları ise refakatsiz çocuk yolcular için ekstra ücret talep edebilmektedir. Ücretle ilgili detaylı bilgiyi yine havayolu firmasının web sitesinden öğrenmek mümkündür. 

15 - 17 Yaşındaki Genç Çocuklar İçin Uçuş Prosedürleri Nelerdir?

12. yaşını kutlamış ancak 18 yaşına basmamış çocuk yolcular için de birtakım prosedürler söz konusudur. 15 ila 17 yaşındaki çocuklar için isteğe bağlı olarak Refakatsiz Çocuk Yolcu hizmetleri söz konusudur. Ancak bu hizmetten sadece isteyenler faydalanabilir. Eğer hizmetten faydalanmak istenmez ise çocuk yolcular yetişkin yolcu statüsünde değerlendirilir ve seyahatleri yetişkin yolcu standartlarında gerçekleşir. 

Refakatsiz Yolculuk-3

Refakatsiz Seyahat Edecek Çocuklar İçin Rezervasyon İşlemleri

Çocuklarının havayolu ile seyahat etmesine izin veren ebeveynler kalkıştan en geç 24 saat önce çocuk yolcu statüsünde yerlerini ayırtmaları gerekir. Refakatsiz Çocuk Yolcu olarak yer ayırdıktan sonra çocuğu havalimanına getirecek ve karşılayacak kişilere dair bilgilerin doldurulması gerekiyor. Çocuk yolcu seyahatten en az 2,5 saat öncesinde check-in kontuarına getirilmelidir. Ayrıca ebeveyn ya da yasal temsilciler uçağın kalkışına kadar havalimanında beklemek durumundadırlar.

Seyahat öncesinde yapılan rezervasyonda belirlenen, çocuğu havalimanına getiren kişinin kimlik kontrolü yapılacaktır. Çocuğu bırakacak ve alacak kişilerin yazıldığı imzalı belgenin 4 nüshasını da almak gereklidir. Bu 4 formun tamamı ebeveyn ya da yasal temsilci tarafından imzalanmış olmalıdır. Formu ise rezervasyon yapılan sayfadan indirmek mümkündür.

Çocuklar kalkış öncesinde yetkili personel tarafından uçaktaki koltuğuna kadar güvenli bir şekilde götürülür. Uçuş esnasında da yine kabin memuru çocuk yolcunun kontrollerini sağlayarak güvenli bir uçuş gerçekleştirdiğinden emin olacaktır. Eğer çocuk yolcunun yolculuğu uzun sürüyorsa çocuklar için özel olarak tasarlanmış bölmelere götürerek çocukların sıkılmadan yolculuk yapması sağlanmaktadır. 

Belirlenen rotaya varıldığında ise personel, çocuğa gelen yolcu salonuna kadar eşlik etmektedir. Rezervasyon esnasında yazılı beyan ile belirlenen çocuğu teslim alacak kişiye çocuk teslim edilmektedir. Burada yine güvenlik söz konusu devreye girecek ve formda belirlenen kişinin kimliğinin tespiti sağlanacaktır. Formla eşleşen kişinin kimlik kontrolü yapıldıktan sonra çocuk güvenli bir şekilde teslim edilmektedir. 

Refakatsiz çocuk yolcu ücretleri ise havayolu firmasına, yolculuk süresine, varış noktasına ve ek hizmet taleplerine göre farklılık gösterebilmektedir. Ancak genel olarak çocuklar için çocuk yolcu ücreti ile ek hizmet bedeli uygulanmaktadır. Refakatsiz çocuk yolcu tarifelerini ilgili uçuş firmalarının web sitelerinden incelemek mümkündür. 

1
Tips

Küçük Çocuklarla Uzun Uçuşlarda Rahat Etmenin Püf Noktaları

Uzun uçuşlar, özellikle küçük çocuklu aileler için zor olabilir. Birkaç püf noktası ile bu durumu hem çocuğunuz hem de sizin için keyifli hale…

Devamını Oku
Araç üstü çadır (0)
Tips

Araç Üstü Çadırlar ile Bambaşka Bir Seyahat Deneyimi

Aniden gelişen planlanmamış gezilerin tadını çıkarırken aynı zamanda konforlu bir uyku deneyimine ulaşmak artık hayal değil. Çözümün adı: Araç üstü…

Devamını Oku
Trabzon Gezilecek Yerler-0
Kültür Seyahat

Trabzon'un Gezilecek En Güzel Yerleri

Kültür ve doğa turları ile her sene sayısız ziyaretçiyi konuk eden Trabzon, tarihi mirasları, mutfağı ve doğal güzellikleriyle Karadeniz'in en…

Devamını Oku