Yeme İçme

2 Nisan 2021
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022

İster gezmek ister iş amacıyla olsun, seyahatler her zaman heyecan verici ama bir o kadar da yorucudur. Günlük alışkanlıklarımızı terk edip rutinin dışına çıkarız, etrafımızda her şey bizim için yeni ve çok caziptir. Sağlığımıza gösterdiğimiz özeni birazcık da olsa ertelemekte sakınca görmeyiz ya da bazen buna fırsat bulamayız. Eğer bu durumu senede bir ya da iki kez yaşıyorsak vücudumuz bu kaçamaklara göz yumup telafi edebilir ama bu seyahatler hayatımızın bir parçası haline geldiyse bir süre sonra alarm vermeye başlar. Yolculuklarda da tıpkı evimizde olduğu gibi yediğimize içtiğimize dikkat etmek ne kadar zor olsa da, birkaç ufak noktaya dikkat ederek bunun uzun vadede yaratacağı olumsuz etkilerden korunmak mümkün.

1

Güne Her Zaman Kahvaltıyla Başlayın

Hem de dünyanın neresinde olursanız olun! Özellikle zamanın çok değerli olduğu iş seyahatlerinde kahvaltı en kolay göz ardı edilen öğündür. Genellikle bir fincan kahvenin bizi koca güne hazırlayabileceği yanılgısına düşeriz ama metabolizmanın çalışmaya devam etmesi ve gün içerisinde birdenbire baş gösteren atıştırma isteklerinin önüne geçebilmek için kahvaltı şart. Üstelik öyle mükellef bir kahvaltı sofrasından da bahsetmiyoruz, bazı durumlarda bir kase sütle ve taze meyveyle tüketebileceğiniz mısır gevreği de bedeninize gereken enerjiyi sağlamaya yetecektir.

2

Vücudunuzu Susuz Bırakmayın

Su içmek, seyahat esnasında sıklıkla karşınıza çıkacak engelleri aşmanızda önemli bir yardımcıdır, şaka yapmıyoruz. Baş ağrısı, sindirim sorunları, düşük bir ruh hali, aşırı iştah gibi sıkıntılar özellikle seyahatlerde keyif kaçırıcıdır, su içerek bunları büyük oranda engelleyebilirsiniz. Eğer uzun bir uçak yolculuğundaysanız, her saat için en az bir bardak su içmeye özen gösterin. İçeceğiniz bir fincan bitki çayı da susuzluğunuzu gidermeye yardımcı olacağı gibi, hazımsızlık gibi sorunlarınızı çözmeye de yardımcı olur. 

3

Çantanızda Her Zaman Sağlıklı Atıştırmalıklar Bulundurun

Ani gelen açlık ataklarına karşı hazırlıklı olmak, ilk gördüğümüz sokak satıcısına veya şekerli gıdalara yönelmemek için çantamıza atacağımız bir paket çiğ kuruyemiş ya da küçük bir kase yoğurt hayat kurtarıcı olabilir. Kan şekerinizi aniden yükseltmeden açlığınızı bastırmanıza yardımcı olacak besinler tüketmek, aynı zamanda ana öğünlerde ölçüyü kaçırmadan sağlıklı seçimler yapmanıza yardımcı olacaktır. Çünkü kendinizi uzun süre aç bırakırsanız ilk fırsatta kendinizi bir fastfood restoranın menülerine bakarken bulmanız işten bile değil.

Birkaç atıştırmalık önerisi:

Ceviz

Cevizdeki omega 3 yağ asitleri, özellikle yüksek türbülans anlarında yüksek stresi engelleyerek tansiyonu dengelemeye yardımcı olur.

Ayçekirdeği ve çiğ badem

Melatonin bakımından yüksek olan bu yiyeceklerin özellikle uzun yolculuklarda uykusuzluk çekmemek için tüketilmesi önerilir.

4

Kuru et

Vakumlu paketlerde kurutulmuş olarak satılan et çeşitleri günlük protein ihtiyacınızı karşıladığı gibi, ana öğüne kadar tok kalmanıza da yardımcı olur.

Taze sebze ve meyve: Evden çıkmadan önce çiğ tüketebileceğiniz sebze ve meyveleri dilimleyerek bir buzdolabı poşetine koyun. Mideniz kazınır gibi olduğunda tüketeceğiniz birkaç dilim meyve hem size enerji verecek hem de midenizi sağlıksız gıdalarla doldurmanıza engel olacak.

Porsiyonları Abartmayın

Seyahat sırasında yeme içme konusuna çok önem vermediğimiz bir gerçek. Normalde pek tercih etmediğimiz yiyecekleri bile gözümüz kapalı sipariş edebiliyoruz. Öyle ya, ne de olsa tatildeyiz, canımız ne isterse onu yiyebiliriz değil mi? Aslında pek öyle değil çünkü gereğinden büyük porsiyonlar, bizi şişkin ve sinirli bir bünyeyle karşı karşıya bırakabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca normal beslenme rutininize sadık kalmaya çalışın. Normal hayatınızda yediğiniz kadar yemek yiyin ve tatildeyim düşüncesi ile sağlığınızı bozmayın.

***Uzun uçuşlarınızı daha da konforlu hale getirmek için yogadan yardım alabileceğinizi biliyor muydunuz? Uzun Uçuşlarda Bedeninizi Yoga İle Rahatlatın yazımız tam da bunu anlatıyor***

İlk yardım kiti-0
Tips

İlkyardım Seyahat Çantanızda Neler Olmalı

Seyahat esnasında meydana gelebilecek küçük kazalara, burkulmalara, yanıklara ve ağrılara karşı tedarikli olmak önemli. Bu yüzden yanınızda bir…

Devamını Oku
1
Teknoloji

Katlanabilir Ekran Çağı Başladı!

Bundan birkaç yıl öncesine kadar katlanabilir ekranlar, çoğu insan için ancak bilimkurgu film aksesuarı olabilirdi. Ne var ki son iki yıldır…

Devamını Oku
3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe
Teknoloji

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe

3D yazıcılar bugün hayatımızın her alanına dokunan en net örneklerinden birisi. Aynı zamanda bilimin geldiği noktayı da en iyi gösteren işaretlerden…

Devamını Oku