İyi Yaşam

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Kısa Bir Uçuşta Okunabilecek 5 Kitap

Uçak yolculukları bazı zamanlar insanı geren bir olay olabilir. Bazı havayolu şirketlerinin film listesi de sizi açmayabilir ya da film izlemek o an sizin için doğru aktivite olmayabilir. Uçuşlar aslında kendi başımıza olabildiğimiz nadir zamanlardan, eğer uzun zamandır okuyamadığınız bir kitap varsa başlamak için mükemmel bir zamanlama seçeneğidir. Bundan dolayı, bu kısa ve değerli zamanınızda bir nefeste okunabilecek kitaplardan oluşan bir yazı düzenledik.

1 - Küçük Prens - Antoine de Saint-Exupéry

İzmir Havalimanı’ndan İstanbul’a giderken D&R’dan aldığım ilk havalimanı kitabıdır bu şaheser. 45 dakikada nasıl bittiğini bile anlayamadığınız bir şekilde sizi sürükleyecek bir kitap olacağını garanti ederiz. Genellikle herkesin mutlaka okuyacağım dediği ama bir türlü sıra gelip de okumadığı bir hikâye kitabıdır. Hikâye kitabı olduğuna bakmayın, her yaştan insana hitap edip, öğütler verecek niteliktedir.

Kitap Açıklaması

"Hoşça git," dedi tilki. "Vereceğim sır çok basit: İnsan ancak yüreğiyle baktığı zaman doğruyu görebilir. Gerçeğin mayası gözle görülmez." Küçük Prens unutmamak için tekrarladı: "Gerçeğin mayası gözle görülmez."

2- Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu – Stefan Zweig

Zweig okurunu, bir kez daha, insan psikolojisinde eşi benzerine pek rastlanmayan bir yolculuğa davet ediyor. Bu yeni yolculuğun sonunda "mutlak aşk" kavramının şimdiye kadar bilinmeyen kıyılarına varmayı amaçlamış olması da bir ihtimal!

Kitap Açıklaması

Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu'nun kadın kahramanını sadece uzun bir mektubun yazarı olarak tanıyoruz. Kadının hayatı boyunca sevmiş olduğu erkek için kaleme aldığı bu mektubun "gönderen"inin adı yoktur. Mektubun başında tek bir hitap vardır: "Sana, beni asla tanımamış olan sana". Kadın büyük tutkusunu hep bir "bilinmeyen" olarak, yani tek başına yaşamaya razıdır, bu aşk öyküsünde "taraflar" değil, sadece tek bir "taraf" vardır. Böylesine, gerçek anlamda aşk denilebilir mi? 

3-Yabancı - Albert Camus 

En çok yabancı dile çevrilmiş, en çok incelenmiş ve hala en çok satan kitaplar arasında yer alan "Yabancı” eğer okumadıysanız mutlaka başlamanız gereken kitaplardan biridir. Eğer siz de içinizde birçok duygu fırtınaları yaşayan ve artık kendinize bile bazen yabancı biri olduğunuzu düşünüyorsanız belki de kendinizi tekrar bulmayı sağlayacak bu roman sizin için doğru olabilir.

Kitap Açıklaması

Ölümün egemen olduğu bir "varlık"ın en anlamsız olgularını saçma bir düzensizlik içinde yaşayan bu romanın başkişisi "Meursault", bir simge kahraman değildir, "adı" olmayan bir "Yabancı"dır; bu eksik kimlik, gerçeklikten algıladığı şeyi yapılandıramayan, yeniden örgütleyemeyen, ama gerçekliğin yankılarını yakalamaya çalışan bir boş bilincin imgesidir. Onun kayıtsızlığı ve edilgenliği, işte bu boş bilincin ürünüdür. Yabancı, büyüleyici gücünü, içinde barındırdığı trajedi duygusuna borçlu: Bir türlü ele geçirilemeyen anlamın sürekli aranması, bilinç ile toplumsal dünya arasındaki çatışma... 

4- İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali 

Bizce yazarın en güzel eserlerindendir. Kitap detaylı bir şekilde insanın içinde yaşadığı bunalımları, kendi iç hesaplaşmalarını, kapana kısılmışlığı ve iç konuşmalarının nasıl çekiştiğini anlatan oldukça akıcı ve sürükleyici bir Sabahattin Ali romanıdır. 

Kitap Açıklaması

"İsteyip istemediğimi doğru dürüst bilmediğim, fakat neticede aleyhime çıkarsa istemediğimi iddia ettiğim bu nevi söz ve fiillerimin daimî bir mesulünü bulmuştum: Buna içimdeki şeytan diyordum, müdafaasını üzerime almaktan korktuğum bütün hareketlerimi ona yüklüyor ve kendi suratıma tüküreceğim yerde, haksızlığa, tesadüfün cilvesine uğramış bir mazlum gibi nefsimi şefkat ve ihtimama layık görüyordum. Halbuki ne şeytanı azizim ne şeytanı? Bu bizim gururumuzun, salaklığımızın uydurması..."

5- Dönüşüm - Franz Kafka

İlk kez 1915'te "Die Weissen Blaetter" adlı aylık dergide yayımlanan Dönüşüm, Kafka'nın en uzun ve en tanınmış öyküsüdür ve yayımlanmasının üzerinden nerdeyse bir asır geçmesine rağmen hâlâ tüm dünyada en çok okunan kitaplar arasındadır.

Kitap Açıklaması

Kumaş pazarlamacısı olan Gregor Samsa'nın uykusundan kocaman bir böceğe dönüşerek uyanmasıyla başlayan Dönüşüm, giderek gerçeklikle kurmacanın sınırlarını zorlayan müthiş bir anlatıma dönüşür.

**Seyahat temalı kitap önerilerimize göz atmak için buraya tıklayabilirsiniz.**

Dahiden Başarı Sırları: Elon Musk
İyi Yaşam

Dahiden Başarı Sırları: Elon Musk

Neredeyse her gün ünlü milyarder Elon Musk hakkında bir haber okuyoruz: “Elon Musk seyahat kavramını yeniden tanımlamaya hazırlanıyor. Dahi milyarder…

Devamını Oku
1
Teknoloji

Hayal mi Yoksa Gerçek mi: Uzaya Seyahatin Geleceği

Yeni seyahat trendleri turizm sektörünü ve alışkanlıklarımızı hızla değiştiriyor. Ulaşım araçlarındaki gelişmeler ise seyahat sektörünü gelecekte…

Devamını Oku
İstanbul'un Kahvecileri-0
Kültür Seyahat

İstanbul’un En İyi 10 Kahvecisi

Kahveyi günlük hayatının vazgeçilmez bir parçası yapan İstanbullulara güzel bir haberimiz var. En iyi kahve nerede içilir, dünya kahvelerinin tadımı…

Devamını Oku