İpucu
25 Temmuz 2023Pasaport, yurt dışına seyahat ederken gerekli belgelerin başında geliyor. Yetkili birimlere istenilen evrakların teslim edilmesi ile alınabilen pasaport hakkında detaylı bir rehber hazırlamıştık, eğer bu konuda hala sorularınız varsa buraya tıklayıp yazımızı okuyabilirsiniz.
Hala eğitim hayatı devam eden öğrenciler ise bu konuda biraz daha farklı kriterlere tabi tutuluyor. Yurt dışına seyahat etmek isteyen öğrencilere yönelik bir pasaport türü olan ve eğitim amaçlı kullanılabilen öğrenci pasaportu almak için neler gerekir, uygulamalarda farklılıklar nelerdir gibi soruların yanıtlarını birlikte öğrenelim mi?
Öğrenci Pasaportu Hangi Kategoride Yer Alır?
Öncelikle pasaport tiplerine göre 6 tip pasaport bulunmaktadır. Bordo Renk Umuma Mahsus Pasaport, Yeşil Renk Hususi Damgalı Pasaport, Gri Renk Hizmet Damgalı Pasaport, Dışişleri Bakanlığınca verilen Siyah Renk Diplomatik Pasaport, Dış Temsilciliklerce verilen Pembe Renk Geçici Pasaport, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce verilen Yabancılara Mahsus Pasaport olarak çeşitli pasaport türleri bulunuyor. Öğrenci pasaportu ise Bordo Renk Umuma Mahsus Pasaport çeşidi içerisinde yer almaktadır.
Öğrenci Pasaportu Çıkarmak İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Umuma Mahsus Pasaport dahilinde bulunduğundan dolayı, bu pasaportu çıkarmak için gereken evrakların hazırlanması talep edilmektedir. Bu evrakların arasında T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi, son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf, yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvaffakatname, varsa eski pasaportlar gibi evraklar bulunuyor. Ayrıca başvuru yapmadan önce pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi gerekmektedir. Ödemeler, sistemden de görüntülendiğinden dolayı başvuruda makbuz ya da dekont istenmemektedir. Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; "Öğrenci Belgesi talep ediliyor. Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde ise herhangi bir belge talep edilmemektedir.
Öğrenci Pasaportu Ücreti
Öğrenci pasaportu başvurusu da diğer pasaportlarda olduğu gibi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet adresi üzerinden ya da Çağrı Merkezinden (Alo 199) randevu alınarak yapılmaktadır. Öğrencilerin pasaport çıkarması için ödenmesi gereken ücret defter bedeli, 2023 yılında 501 TL’dir ve normalde ödenen harçlardan muaftır. Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar hariç diğer pasaportlarda ödenmesi gereken harç bedellerinin, pasaportun çıkarılacağı süreye göre değiştiğini belirtelim. Yani örneğin, 6 Aylık bir pasaport çıkarmak için ödenmesi gereken harç bedeli 1,535 TL iken 4 ile 10 yıl süresi olan bir pasaport çıkarırken ödenmesi gereken harç bedeli, 5,444 TL’dir. Bu harç bedeli, öğrenci pasaportu çıkarırken geçerli değildir ve ödenmemektedir.
Öğrenci Pasaportu ile Hangi Ülkelere Seyahat Edilir?
Öğrenci pasaportu eğer vize alınmamışsa, sadece vizesiz ülkelere giriş ve çıkış sağlar. Yani bordo pasaport ile gidilebilen, tüm ülkelere öğrenci pasaportu ile giriş, çıkış yapılabilir. Eğer AB ülkelerinden ve Schengen vizesi isteyen ülkelerden birine gidilecek ise mutlaka öğrenci pasaportu üzerine Schengen vizesi alınması gerekmektedir. Sadece öğrenci pasaportu ile ise gidilebilecek ülkelerden bazıları şu şekilde yer alıyor: Arjantin, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Brezilya, Fas, Gürcistan, Karadağ, Kazakistan, Kolombiya, Kosova, Makedonya Cumhuriyeti, Malezya, Moldova, Sırbistan, Tayland, Tunus, Ürdün, Venezuela, Ürdün, Şili, Panama, Peru gibi ülkelere, vize almadan öğrenci pasaportu ile giriş çıkış yapılabiliyor.
Öğrenci Pasaportu Süresi
Öğrenci pasaportunun da öğrencilik bitimine kadar belirli bir süresi vardır. Örneğin, 18 yaşından büyük olan öğrenciler için 25 yaşına kadar pasaport alabilmeleri mümkündür ya da kalan öğrenim süreleri kadar geçerliliği olacak sürede pasaport sahibi olmaları mümkündür. Öğrencinin öğrenim süresini doldurmasına 1 sene kaldıysa mesela, ancak 1 senelik pasaport alabilir. Yani öğrenci, 24 yaşındaysa sadece 1 sene pasaport alabiliyor ve diyelim 19 yaşındaysa öğrenci, 6 senelik harçsız pasaport alabilmesi mümkündür.
Öğrenci Pasaportu Almanın Faydaları
Öncelikle Hususi ve Hizmet Damgalı Pasaportlar hariç diğer pasaportlarda ödenmesi gereken harç bedelleri, öğrenci pasaportlarında ödenmemektedir. Bu da bakıldığında maddi anlamda oldukça fazla bir getiri sağlamaktadır. Bir dil kursuna ya da üniversite eğitimine gidilecekse, hazırda öğrenci pasaportunun bulunması oldukça fayda sağlayacaktır. Farklı kültürler tanımak, yeni arkadaşlar edinmek kadar bir genç için değerli bir konu söz konusu olamaz. Genç yaşlarda görülecek taptaze yerler, yeni kararlara açık olmak demektir.
Öğrenci Pasaportu Çıkma Süresi
Bütün pasaportlar için tahmini pasaport çıkma süresi 5 ile 7 gün arasında değişmektedir. Yurt dışı başvuruları da 7 ile 10 gün süresi aralığında tamamlanmaktadır. Tüm pasaportlar, bu verilen sürelerin sonrasında PTT ile başvuru sahiplerine ulaştırılmaktadır.
Öğrenciler İçin Seyahatin Önemi
Öğrenciler yani gençler için seyahat etmek ve yeni ülkeler görmek, gerçekten ilham vericidir. Yepyeni kültürlerin içinde, yepyeni diller duymak ve eşsiz yerler görmek, unutulmaz bir deneyim olacaktır. Tren yolculukları, tarihi yerler görmek, yeni insanlarla tanışmak, genç yaşlarda, bireylerin ufkunu açıp yeni fikirler edinmesine yol açabilir. Hatta öyle ki bir öğrenci, bir ülkeyi ya da şehri kendine çok yakın hissedebilir ve o ülkede kalabilmek, okuyabilmek ya da çalışabilmek için her türlü alternatifi araştırıp değerlendirebilir. O yüzden öğrenci pasaportu çıkarıp yeni kültürler ve ülkeler keşfetmek bir genç için hayatına yön verici derecede önemli bir durumdur.