Kültür Seyahat

16 Ekim 2023

Ege Bölgesinin yıldızı İzmir’e 50 km mesafede bulunan Seferihisar ülkemizin “cittaslow” unvanını alan şirin bir ilçedir. Türkiye’nin cittaslow yani sakin şehri unvanını almış bu güzel ilçe pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Köklü bir tarihe sahip olan ilçenin geçmişten gelen mirasların yanı sıra güzel koylar ve doğal güzellikleri de bulunuyor.

Hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirasları ile her sene yerli yabancı pek çok turisti ağırlayan bu güzel ilçeye yolunuz düşerse görmek isteyebileceğiniz pek çok yer var. Tarihte kurulmuş olan 12 İyon Kenti arasında bulunan ilçede 49 kilometrelik göz alabildiğine uzanan bir sahil şeridi bulunuyor. Seferihisar’da Ege kültürünü, yemeklerini, doğal güzelliklerini keşfetmek isterseniz sizlere özellikle görülmesi gerektiğini düşündüğümüz yerleri listeledik.

Seferihisar Sakin Şehir-4

Sığacık

İlçe merkezine 8 km’lik bir mesafede bulunan Sığacık’ta pek çok tarihi miras sizleri bekliyor. Elbette en önemli tarihi yapısı Sığacık Kalesi. Sığacık Limanı'nın hemen yanında bulunan kale Selçuklular döneminde yapılmış. Hem deniz üssü hem de gümrük kontrol bölgesi olan bu kale çevresi günümüze kadar varlığını koruyabilmiş. İki kule ve surlardan oluşan bu mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz kaleye Seferihisar’dan kalkan dolmuşlarla kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Sığacık Pazarı

Sığacık’a gelmişken meşhur Sığacık Pazarı'nı görmeden gitmek olmazdı. Ege bölgesinin en yoğun en çok ilgi gören pazarlarından bir tanesi olan Sığacık Pazarı köy halkının ürettiği yerli ürünler satılıyor. Yöresel, doğal ürünleri ile öne çıkan bu popüler pazara denk gelmek için pazar günü uğramanız yeterlidir. Pazarda özellikle öne çıkan pek çok organik ürün bulunuyor. Mercimek köftesi, organik köy yumurtası, zeytinyağlı yemekler, karadut suyu, börek çeşitleri gibi aklınıza gelebilecek her şey bu pazarda mevcut. Pazara ulaşmak için ise Seferihisar merkezden kalkan Sığacık minibüslerine binmeniz yeterli.

Seferihisar Koyları

Seferihisar’ın koylarının meşhur olduğunu bilmeyen yoktur. Seferihisar’a yolunuz düşerse günü birlik tekne turlarına katılarak bu benzersiz, harikulade koyları görebilirsiniz. Tekne turu ile gezip görebileceğiniz koylar arasında Aktaş Koyu, Taş Ada Koyu, Azmak Koyu, Turkuaz Koyu, Papaz Boğazı Koyu bulunuyor. Geziniz esnasında Akkum Plajı’nda demir atarak bu harika berrak denizde yüzmenin keyfine de varabilirsiniz.

Seferihisar Sakin Şehir-1

Seferihisar Kültür Merkezi

Seferihisar merkezde bulunan ve 2015 senesinden beri ziyaretçilerine kapılarını açmaya devam eden Seferihisar Kültür Merkezi hem sanatsal hem de kültürel etkinlerin sıklıkla yapıldığı bir yer. Kültür merkezi içerisinde neredeyse yok yok. Sergi alanı, sanat galerisi, tiyatro salonu gibi ilginizi çekebilecek pek çok bölmeden oluşuyor. Eğer Seferihisar Kültür Merkezi'ni ziyaret etmek isterseniz sabah 08:00 ile akşamüstü 17:00 aralarında ziyaretçi kabul ettiklerini belirtelim. Kültür merkezine ulaşmak için dolmuş, minibüs ya da 730 numaralı otobüsü kullanabilirsiniz.

Teos Antik Kenti

Tarihi M.Ö. 1000’li yıllara dayanan bu antik kent Seferihisar’a bağlı Sığacık'ta bulunuyor. Ege Bölgesi'nin en önemli tarihi miraslarından bir tanesi olan bu antik kentte akropol, tiyatro, tapınak gibi bölmeler mevcut. İyonyalılar tarafından kurulan bu antik kent sonrasında Persler akabinde ise Lidyalılar tarafından yönetilmiş. Hem antik hem de Roma döneminden kalan parçaları görmek için Seferihisar gezinizde mutlaka Teos Antik Kentini de listenize ekleyin.

Seferihisar Sakin Şehir-3

Teos Marina

Teos Marina, Sığacık limanında yer alıyor. Oldukça keyifli vakit geçirebileceğiniz bu marinada yürüyüş yolları, sahil şeridi boyunca dükkânlar, kafe ve restoranlar ile hareketli bir çarşı yer alıyor. Teos Marina Seferihisar ziyaretiniz esnasında mutlaka görmeniz gereken yerlerden bir tanesi. Akşamüstü ve akşamları epey hareketli olan marina boyunca ücretli-ücretsiz otoparklar da bulunuyor. Eğer toplu taşıma ile ulaşmak isterseniz Sığacık dolmuşlarını kullanabilirsiniz.

Bademler Köyü

Urla’ya bağlı olan Bademler Köyü, Seferihisar merkeze 10 km gibi bir mesafede bulunuyor. Diğer Ege köyleri gibi sımsıcak, içten halkı ve doğal lezzetleri ile keyifli vakit geçirebileceğiniz başka bir lokasyon. Ayrıca bu köyde oyuncak müzesi, köy pazarı, tarihi kütüphane, tarihi sokaklar, tiyatro sahnesi gibi ziyaretçilerin oldukça büyük ilgi gösterdiği yerler mevcut. Seferihisar gezinizde mutlaka listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.

Seferihisar Sakin Şehir-2

Urla Bağ Yolu

Urla ilçesinde yer alan Bağ Yolu, Seferihisar’a 30 km mesafede bulunuyor. Şarapları ile nam salmış olan bu yer Türkiye’nin Toskano'su olarak gösteriliyor. Bölgeye özgü sulu ve lezzetli üzümlerden elde edilen şaraplar hemen gözünüze çarpacaktır. Burası şarap tadım turlarıyla da ünlüdür. Şarap evleri ise Ege kültürünü, kasaba havasını en iyi şekilde yansıtan oldukça keyifli mekânlar. Seferihisar seyahatinizde Urla Bağ Yoluna da mutlaka yolunuzu düşürmeye çalışın.

Seferihisar Anı Evi

Müze ve anı evi olarak ziyaretçilerine kapısını açan Seferihisar Anı Evi, ilçenin merkezinde bulunuyor. 2013 senesinde ziyaretçi kabul etmeye başlayan bu evde geçmişten günümüze bölgeden pek çok fotoğraf, eşya, antika sergileniyor. Seferihisar merkezde bulunduğundan kolaylıkla bu anı evini bulabilirsiniz. İçerisinde dinlenip bir şeyler de yudumlayabileceğiniz kafesi de mevcut. Anı Evi haftanın her günü sabah 09:00’dan akşam 18:00’ kadar ücretsiz olarak ziyaretçi kabul ediyor.

Dalyan-0
Kültür Seyahat

En Uygun Bayram Tatili Önerileri

İster deniz-güneş, ister bağ evi, ister orman kampı; hangisini tercih edersek edelim, tatilimizin ekonomik olması hepimizin önceliklerinin tepesinde…

Devamını Oku
Kültür Yolu Festivalleri-0
Kültür Seyahat

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri 2023

2021 yılından bu yana dünyanın en kapsamlı festivalleri arasında yer alan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, bu sonbaharda da ziyaretçilerini…

Devamını Oku
Alaçatı’da Ekolojik bir Lavanta Oteli: Vadi Alaçatı
Kültür Seyahat

Alaçatı’da Ekolojik bir Lavanta Oteli: Vadi Alaçatı

İzmir’in derinliklerinde bir köy var uzakta ve o köyde bol lavantalı bol zeytinli, doğaya zarar vermeyen, ailece zaman geçirebileceğiniz bir tesis…

Devamını Oku