Kültür Seyahat

13 Ekim 2023

Gürcistan’ın başkenti olan Tiflis hem tarihi hem de doğal güzellikleri ile turistleri mest ediyor. Pers, Bizans, Emevi, Osmanlı ve Selçuklulardan pek çok izi taşıyan Tiflis sanat, doğa ve kültürü en iyi şekilde harmanlayan şehirlerden bir tanesi.

Hem geleneksel hem de modern bir çehre sunan Tiflis’e gitmeniz için pek çok sebep var. Ancak bunlardan en önemlisi vize ya da pasaport istememesi. Sade yanınızda çipli kimlik kartınızın olması yetiyor. Hem kültürü hem de mutfağı ile ziyaretçilerine unutamayacakları günler yaşatan Tiflis’te mutlaka görmenizi düşündüğümüz yerleri sizler için derledik.

Tiflis-3.jpg

Büyük Tiflis Sinagogu

19. yüzyılın sonlarında Tiflis’e yerleşmiş olan Akhalzikhe Yahudileri tarafından yapılmış ve diğer adı Gürcü Sinagogu olan bu tarihi yapıyı mutlaka görmelisiniz. Eklektik tarzda tuğlalarla örülmüş olan bu yapının geçmişi 1895’e dayanıyor. Tarihi yapılarla aranız iyi ise mutlaka görmek isteyeceğiniz bir yer olduğunu belirtmemiz gerekiyor.

Meidan Bazaar

Narika Kalesi’nin eteklerinde yer alan bu pazar alanı adı üzerinde pek çok şeyi bulabileceğiniz büyük bir alan. Metheki Köprüsü, Kura Nehri’ni bu alanda görebilir fotoğraf çekebilirsiniz. Ayrıca turunuzda biraz dinlenmek ve şehir manzarası eşliğinde bir şeyler yemek içmek isterseniz yol boyunca kafe ve restoranlar sizleri bekliyor. Bu alanda hem alışveriş yapılacak yerler hem Gürcü mutfağından lezzetleri tadabileceğiniz mekânlar hem de kültürel mirasları bir arada bulabilirsiniz.

Tiflis-1

Jumah Camii

Gürcistan’ın en önemli tarihi yapılarından bir tanesi Jumah Cami. Gürcistan tarih boyunca pek çok medeniyete ve dini inanışa sahne olmuş bir ülke olduğundan kutsal dinlerin ibadethanelerine sıklıkla rastlamak mümkün. Jumah Cami de onlardan bir tanesi. Bu tarihi yapı kayıtlara göre 1700’lerde Osmanlılar tarafından yapılmış olsa da ilk kurulan yapının yıkıldığı biliniyor. Yani burada gördüğümüz cami 1800’lerde yeniden inşa edilmiş bir yapı. Bu caminin en önemli özelliklerinden bir tanesi ülkede yaşayan hem Sünni hem de Şii Müslümanların ibadet ediyor olması. Kültürlerin harmanlandığı ve güzel bir auranın ortaya çıktığı Tiflis’te mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerlerden.

Svetitskhoveli Katedrali

Tiflis’te yine görmenizi tavsiye ettiğimiz tarihi yapılardan bir tanesi. Bu büyük katedral şehrin tam merkezinde bulunuyor. Şu an karşımızdaki bu katedralin kökleri 11. yüzyıla dayanıyor. Üç katlı olan Svetitskhoveli Katedrali’nin iç yapısı fresklerle kaplı durumda. Svetitskhoveli Katedrali’nin bir diğer önemli özelliği Gürcistan tarihindeki pek çok önemli kişinin burada gömülü olması.

Jvari Manastırı

Ülkenin en eski ibadethanelerinden bir tanesi olan Jvari Manastırı yerel halk için bir hac vazifesi konumunda olduğundan oldukça önemli. Girişte para istenmiyor. Manastırın yapımı ise 588-604 yıllarına dayanıyor. Hristiyanlık öncesi paganların barınak olarak kullandığı bu ibadethanenin tam ortasında devasa bir hac bulunuyor. Tiflis ziyaretinizde bu görkemli manastırı da görmek isteyebilirsiniz.

Jvari Manastırı

Shota Rusteveli Caddesi

Şehrin en meşhur caddesi hiç şüphesiz Shota Rusteveli Caddesi. Tiflis seyahatinizde mutlaka gezmenizi tavsiye ettiğimiz bu cadden 1,5 kilometreye uzanıyor. Cadde boyunca pek çok dükkân, banka, kafeler görmekle beraber pek çok küçük heykel ile de karşılaşabilirsiniz. Bu cadde üzerinde bulunan ve kentin en eski binası Gençlik Sarayı’nı mutlaka gezerken göreceksiniz. 1868 yılında Rönesans tarzını en iyi şekilde yansıtan bu saray zamanında Rus Çarına bağlı Kafkasya Valisinin ikamet ettiği yermiş. Hem içeride hem de dışarıda Avrupa mimarisini en iyi şekilde yansıtan yapılar bulunuyor.

Özgürlük Meydanı

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’in merkezinde bulunan bu meydan canlı, renkli bir yapıya sahip. Özellikle geceleri aydınlatmaya beraber çok daha görkemli bir hale bürünüyor. Caddede pek çok tarihi yapı ile birlikte dükkanlar, mağazalar ve yer altı pasajları bulunuyor. Tiflis’ten hediyelik hatıra bir şeyler almak isterseniz Özgürlük Meydanında sizleri pek çok alternatif bekliyor.

Barış Köprüsü

Tiflis Kura Nehri üzerinden geçen Barış Köprüsü modern mimarinin örneklerinden. 2010’da Tiflis halkının kullanımına açılan bu köprü özellikle akşam üstleri dans eden çiftler, sokak çalgıcı ve müzisyenleri ile görülmeye değer.

Tiflis-2

Rike Park

Rike Park’a tam da Barış Köprüsü'nden geçip ulaşabileceğiniz için hemen akabinde burayı da listenize ekleyebilirsiniz. Parkın bir bölümünde Alman Hükümeti tarafından verilen Berlin Duvarı parçalarını görmek mümkün. Parkın diğer ucunda Narika Kalesi’ne giden bir de teleferik bulunuyor. Buradan teleferiğe binerek kaleye çıkabilirsiniz. Eğer kaleye yürüyerek çıkmak istemezseniz bu teleferik hem eğlenceli hem de kestirme bir alternatif. Teleferikle Mtkvari Nehri'nin üstünden geçerken bol bol anı fotoğrafı da çektirebilirsiniz.

Narika Kalesi

Teleferikle ya da yürüyerek fark etmeksizin Narika Kalesi’ni mutlaka görmeye çalışmanızı öneriyoruz. Her ne kadar kale 1827 yılındaki bir depremde epey hasar almış olsa da orijinal parçaların bir kısmı hala yerinde duruyor. Kalenin içerisinde Aziz Nikolaos Kilisesi bulunuyor. Depremde bu kilise de hasar almış. 1996 senesinde ise bu kilise restore edilmiş. Narika Kalesi'ne çıktığınızda şehri tepeden izlemenin keyfine de varabilirsiniz. Burada turistler bol bol fotoğraf çektiriyor. Siz de bir anınız kalsın istiyorsanız kalenin ve şehrin müthiş görüntüsü ile fotoğraf çektirmek isteyebilirsiniz.

Sonbahar-Vietnam-0
Kültür Seyahat

Sonbaharda Tatil Yapmak İçin En Ekonomik Ülkeler

“Ekonomik ülke mi var tatil yapmak için?” dediğinizi duyar gibiyiz. Fakat hemen ümitsizliğe kapılmayın. Biraz araştırma biraz da uçak bileti ve tatil…

Devamını Oku
Batum-0
Kültür Seyahat

Sadece Kimliğiniz Yeterli: Batum Seyahati

Gürcistan'ın en güzel ve en popüler turistik kentlerinin başında gelen Batum'u vizesiz bir şekilde kolaylıkla ziyaret edebileceğinizi…

Devamını Oku
Batum-0
Kültür Seyahat

Sadece Kimliğiniz Yeterli: Batum Seyahati

Gürcistan'ın en güzel ve en popüler turistik kentlerinin başında gelen Batum'u vizesiz bir şekilde kolaylıkla ziyaret edebileceğinizi…

Devamını Oku