Kültür Seyahat

23 Ekim 2023

İzmir denilince aklımıza birçok şey geliyor şüphesiz. Aklımıza gelenlerden biri de halk arasında bit pazarı olarak bilinen ikinci el antika pazarları olsa gerek. Çoğumuzun kafasını bazen kurcalamıyor değil, bu pazarın isminin neden bit kelimesiyle ile birleştiği. Önce İzmirlilerin içten içe merakını cezbeden bu meselenin cevabını verelim. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, bit pazarlarının varlığı bizi 1860’lara kadar götürüyor. İlk başta Paris'te kurulan ve bitlerin istila ettiği eşyaların satılmasıyla o gün bugündür bütün antika pazarları “bit pazarı” olarak adlandırılmakta. Buyurun, İzmir’in çeşitli yerlerinde kurulan bit pazarlarıyla alakalı sizlere rehberlik edecek yazımıza geçelim. İyi okumalar dileriz.

bit pazarı-6

Kahramanlar Bit Pazarı

İzmir’in en meşhur bit pazarlarından biriyle başlayalım. Aslında tam olarak Kahramanlar’da kurulmayan bu antika pazarını hemşeriler akıllarında Kahramanlar Bit Pazarı olarak bellemiş. Burası Kahramanlar’ın yanında kalan, İzmirlilerin “Murtake” olarak tanıdığı Ege mahallesinde kuruluyor. Malum Kahramanlar ile Murtake’yi ayıran demiryolu, hemen bu mahallelerin bitişiğindeki Hilal İstasyonu’na ilerliyor. O yüzden buraya ulaşmanın en kolay yolu Hilal İstasyonu’ndan geçer. Hilal İstasyonu’ndan inip, Kahramanlar yönünden çıkınca, dereyi aşan kırmızı demir bir köprüden geçiyorsunuz ve Kahramanlar mahallesine ulaşmış oluyorsunuz. Lakin pazar, demiryolunun diğer tarafındaki mahallede olduğu için üst geçitle veya alt geçitle Murtake’ye geçmek mümkün. Dereye paralel dar bir yoldan ilerledikten sonra işte karşınızda bin bir çeşitliliğin ve rengin birbiriyle buluştuğu bir ortam sizleri bekliyor.

Özkanlar Bit Pazarı

Her yerin pazar kaynadığı semte geldik. Bu ilçede sadece tek bir pazar yeri yok. Ama Bornova’da İzmirlilerin en çok akıllarında kalan pazarı ise kesindir ki Özkanlar Bit Pazarı’dır. Tekstil seviyorsanız eğer perşembe günleri kurulan Sosyete Pazarı tam size göre. Bornova Viyadüğü’nün hemen altında canlanan diğer pazarlardan biri de her pazar kurulan ikinci el oto pazarı. Ama antika ve ikinci el başka ürünlere de ilginiz varsa hiç dert değil, çünkü her ayın son pazar günü burada antika pazarları da kuruluyor. Hatırlatmakta fayda var, Bornova’nın farklı semtlerinde de birçok antika dükkânı mevcut.

Yenişehir Bit Pazarı

Pazarlarda aradığı soluğu başka bir seviyeye taşımak isteyenler ve maceraperestler için bir başka pazar destinasyonumuz ise Yenişehir’de. İzban’ın Kemer İstasyonu’na 4 dakikalık yürüme mesafesiyle ulaştığımız bu pazar yeri ise Yeşildere Asfaltı’nın hemen bitişiğinde konumlanıyor. Burada ne ararsanız var. Elektronik eşyalardan tutun mutfak eşyalarına, dekorasyon ürünlerinden tutun bilgisayarlara, tabletlere kadar her şey satılıyor. Pazar görünüşe göre pazar günleri açık.  

bit pazarı-3

Bostanlı Sosyete Pazarı  

Pahalılığın tezgâhlara uğramadığı bir pazar. Giyim konusunda rakibi yok. Görüp görebileceğiniz en güzel pantolonları ve tişörtlerin tezgâhlarda yer aldığı bu pazar için her çarşamba günü Bostanlı mesken olarak seçiliyor. İzmir’in en büyük pazarlarından biri olan Bostanlı’daki Sosyete Pazarı’nı İzmirliler genellikle Bospa olarak kendi içlerinde adlandırırlar. Eskiden bir go-kart pistinde açılmıştı Bospa. Şöhreti arttı, gelen bir daha geldi ve yıllar içinde bu alanın üstü kapatılıp bir pazar yerine dönüştürülerek artık Bospa'ya armağan edildi. İzmirli pazarseverlerin vazgeçilmezi olan Bostanlı Sosyete Pazarı halen ucuz ve kaliteli entarilerin buluşma noktası.

Güzelbahçe Bit Pazarı

Şehrin bir diğer yakasına geçtik. Urla yarımadasında kurulan en büyük pazarlardan birindeyiz. Ucuza envai çeşit ürünlere talip İzmirliler için Güzelbahçe’ye bir gidiş sebebidir bu pazar. Güzelbahçe şehir merkezinde Atatürk Mahallesi’nde kalan bu pazar aynı zamanda bir mağaza içinde ziyaretçileriyle buluşuyor. Özellikle de kitap ve kırtasiye konularında eşine benzerine rastlanmıyor. Yolu yarımadaya düşen pazar severlerin muhakkak uğraması gerektiğini düşündüğümüz bir yerdir.

Çiğli Bit Pazarı

İzmir’in bir diğer büyük yerleşimine geldik. 210 bin İzmirliyi ağırlayan bu ilçenin de elbette pazarı da o denli kalabalık olsa gerek. Lakin son yıllarda defalarca kapanan veya yeri değişen Çiğli’nin bit pazarı özellikle aksesuarları, elektronik eşyaları ve oyuncakları için gidilmeye değerdir. Küçük Çiğli olarak bilinen Anadolu Mahallesi’nde cumartesi günleri bu pazarı ziyaret etmek mümkün.

bit pazarı-4

Karabağlar Antika Pazarı

Karabağlar Antika Pazarı’nda hem almak hem de satmak mümkün. Baktınız ki evinizde kullanmadığınız ya da beğenmediğiniz antika eşyalar var, bunları satarak değerlendirmek için Karabağlar Antika Pazarı’ndan daha uygun bir yer pek yok gibi. Zira içerisinde satılan antika eşyalar ise insanı gerçekten içerisine çekiyor. Biblolardan vazolara, tablolardan telefonlara, daktilolara ve hatta plaklara kadar birçok eşya burada alıcılarını bekliyor. Hatta bazı ürünler var ki, hayatınızda muhtemelen daha önce başka herhangi bir yerde görmediniz ve bu güzel pazarın her gün kurulu olduğunu da söyleyelim.

Eskici Bit Pazarı

Yazımızın son durağında ise Balçova’ya geldik. Burada küçük bir dükkânda hizmet veren pazar, özellikle de tekstil ürünleriyle ön planda. Lakin Eskici Bit Pazarı’nın bir güzelliği ise eskimiş veya yıpranmış ürünlerin satılmaması. Böylelikle gıcır gıcır ürünleri bütçe dostu bir fiyatla satın almak, içimizdeki ferahlama hissini bizlere doyasıya yaşatacaktır.
 

Ege Otları-0
Kültür Seyahat

Ege'nin Yöresel Ot Festivalleri

Türlü türlü otlar, Ege Mutfağı'nın vazgeçilmez özneleri. Hal böyle olunca Egeliler de bu güzelim otları herkesin tanıması için sene içerisinde…

Devamını Oku
Sığacık-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Yavaş Şehri: Sığacık

Türkiye'nin ilk Citta Slow (yavaş şehir) unvanını alan Seferihisar'ın en gözde bölgesi Sığacık, ziyaretçileri ilk bakışta sırtında evler…

Devamını Oku
Seferihisar Sakin Şehir-0
Kültür Seyahat

Seferihisar: Türkiye'nin İlk Sakin Şehri

Ülkemizi "cittaslow" konsepti ile tanıştıran Seferihisar, tertemiz plajları, zengin tarihi, güzel doğası ve damaklara hitap eden yerel…

Devamını Oku