Teknoloji

8 Şubat 2022
Güncelleme Tarihi: 2 Nisan 2022

İşte dijitalleşmenin ve teknolojinin en son ürünlerinden biri ile tanıştığımız o günlerdeyiz. Sanal dünyanın ve sanal gerçekliğin kapılarını biraz daha aralayan Metaverse, son zamanların en çok konuşulan dijital ürünlerinden biri olarak karşımızda. Eminiz ki, sosyal platformların neredeyse hemen hepsinde bu dijital ortamdan bahseden sayısız içerik gördünüz bile. Gerçeklik ile bağlarımızı koparıp tamamen dijital bir evren sunan Metaverse’de; satın alınabilen evler, arsalar, eşyalar ve bu satın alma işlemleri için kullanılan sanal paralar şimdiden çok fazla alıcıya ve değere sahip.

Görsel kaldırıldı.

Kendinize özel bir karakter oluşturarak dahil olduğunuz bu dijital evrende yapabildiklerinizin boyutu da gün geçtikçe genişliyor. Ünlülerin düzenlediği yat partileri, çiftlerin romantik evlilik törenleri ve iş toplantıları derken insanların bu evrenle olan bağları sağlamlaşmaya başlıyor gibi görünüyor. Gelecekte daha da değerleneceği düşünülen Metaverse’ün sanal da olsa bir evren olduğunu ve gerçekte var olan insanların burada vakit geçirdiğini unutmamak lazım. İşte tam da bu noktada bu yeni dijital evren ile birlikte hayatımıza yeni kavramların da gireceğini tahmin etmek zor değil. Bu kavramlardan biri de “Sanal Gezginlik”! Bir evren var ve bu keşfedilecek bir sürü yerin olduğu anlamına geliyor. Metaverse’de sanal bir gezgin olmak ve seyahat etmek nasıl bir şey gelin yakından bakalım.

Gerçek Evrenin Ötesinde Dijital Bir Dünya: Metaverse’de Sanal Seyahat

Metaverse’de seyahat etmekten bahsetmeden önce sanal gerçeklik ile insanların bu yeni sanal gezginlik kavramına çok da uzak olmadığını söylemek gerekir. Yakın geçmişte ortaya çıkmış olan VR gözlükler ile sanal gerçeklik gezileri ve 360 derece yüksek kaliteli videolar ile günümüz turizmi zaten dijital anlamda bir değişim içindeydi. Öte yandan yüksek kalitedeki sanal oyunlarda sunulan dijital evrenler ile de sanal olarak farklı dünyaların kapılarını aralamıştık bile. Peki, bu durumda Metaverse evrenini diğer sanal ortamlardan farklı kılan ne? Burada gezi yapmak nasıl bir şey? 

Görsel kaldırıldı.

Genel olarak kısaca söylemek gerekirse Metaverse, tüm dünyanın ortak ilgisini çeken ve gerçekte var olan mekanların dijital olarak varlığının olduğu eşsiz bir dijital evren. Yani her ne kadar benzer uygulamalar çoktan yapılmış olsa bile Metaverse tüm dünyada kabul gören ve insanların gerçek hayatlarını entegre ettiği bir ortam olarak karşımızda. Şimdiden pek çok şirketin bu evrende açıldığını, ünlülerin evler satın aldığını veya ünlü turizm mekanlarına sanal olarak seyahat yapılabildiğini duymaya başladık. Hatta bazı oteller de dijital şubeleriyle birlikte Metaverse’de yerini aldı bile.

İstediğin yerden dilediğin yere seyahat: Metaverse ile Sanal Gezginlik

Seyahat etmeyi her şekilde çok sevdiğimiz bir gerçek. Önümüzde taze taze sunulmuş yeni bir evren varken aklımızdan geçen en temel şeylerden biri bu evreni nasıl keşfedebiliriz sorusu. Önceden de bahsettiğimiz gibi sanal gezginlik kavramıyla zaten daha önceden ortaya çıkmış benzer uygulamalar sayesinde bir ön tanışma yapmıştık. Şimdi ise yeni bir dijital evrende gerçek dünyanın ve hayatların sanal bir versiyonunu deneyimleme sırası. 

Görsel kaldırıldı.

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçekliğin en son teknolojiyle buluştuğu Metaverse’de gerçekten dünyada var olan mekanlar yerini almaya başladı bile. Sanal gezginliğin sunduğu pek çok olumlu imkanın olduğunu da söylemeden geçmemek lazım. Bir yeri fiziksel olarak ziyaret etmenin harika ve eşsiz bir deneyim olduğu bir gerçek olsa da yanında birtakım olumsuzlukları da beraberinde getirdiğini biliyoruz. Sanal gezginlik ile uçak bileti alma, yolculuk yapma, gezi masraflarını planlama, güvensizlik hissetme ve daha pek çok olumsuz durumun önüne geçilebiliyor. İstediğiniz yerden dilediğiniz ülkeye veya tarihi yapıya ulaşmanız ve bunu sosyal interaktif bir ortam da yapmanız çok daha mümkün. Metaverse gezi planları yapmamız çok yakın görünürken artık "Gözlüklerinizi ve diğer ekipmanlarınızı hazırlayın, Paris’i dijital olarak gezmeye gidiyoruz!" gibi cümleler kuracağız gibi görünüyor. 

Metaverse’de Nereleri Gezebileceğiz?

Dünyadan Louvre Müzesi gibi simge yapıları veya Antik Athena Agorası gibi tarihi mekanları ziyaret edebilmeye başladık bile. Bunun yanı sıra Güney Kore’den gelen yeni bir haber ile dünyanın ilgi çeken şehirlerinden Seoul’un da 2023 ile birlikte Metaverse’de olacağı söyleniyor. Yerel halkın ve turistlerin pek çok şehir aktivitesine avatarları ile katılarak Seoul’u dijital olarak deneyimleyebileceği günler yakın gibi görünüyor. Ayrıca Travis Scott’un geçtiğimiz sene gerçekleştirilen sanal konserinin oldukça etkileyici olduğunu söylemeden geçemeyiz. Milyonlarca seyircinin avatarları ile birlikte katıldığı konser çok fazla ilgi görmüştü. İlerleyen günlerde Metaverse’de pek çok ünlü sanatçının konserinin ve sanal etkinliklerin gerçekleşeceği duyurulmuşken sanal gezi planlarınıza bunları da ekleyin deriz.

Görsel kaldırıldı.

Dünya ülkelerinin gelecek turizm ve sürdürülebilirlik planları arasında çoktan yerini almış olan Metaverse’de gezilebilecek mekanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Teknolojinin gelişmesi ile de daha da fazla şekilleneceği ve sunulan imkanların gerçeklik boyutunun daha da artacağı kesin. İster kendi mekanlarınızı oluşturarak, isterseniz de zaten var olan mekanları tercih ederek bir sonraki gezinizi sanal olarak yeni bir evrende deneyimlemeye hazır olun. 

Coacsurfing Hakkında (0)
Tips

Couchsurfing Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Yurtdışına çıkmak, gezmek, dil öğrenmek, eğlenmek isteyen kişiler artık bunu hayal olmaktan çıkarıp gerçekleştirebiliyor. Nasıl mı? Couchsurfing ile.

Devamını Oku
Gamer-0
Teknoloji

Modern Zamanların En İyi Bilgisayar Oyunları

Sizler için bu yazımızda oynamaya doyamayacağınız en iyi bilgisayar oyunlarını derledik! O halde gelin, hep birlikte modern zamanların en iyi…

Devamını Oku
Vize başvurusu-0
Tips

Vize Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vize demek biraz uğraşmak, evrak hazırlamak ve yolculuk için hazırlık yapmak demektir. Evrakları titizlikle ve gerektiği şekilde hazırlamak ise her…

Devamını Oku