İyi Yaşam

30 Temmuz 2020
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Hepimiz bu dünyaya tek başımıza gelip tek başımıza gideriz, bu yüzden de kendimize en yakın yine kendimiz olmalıyız fakat bazen en büyük acımasızlıkları biz kendimize yaparız ve kendimizi mutsuz hissettiririz. Bu gibi yazıların başlığını görünce dahi “Söylemesi kolay ama nasıl yapacağız?” diyebilirsiniz. Bu yüzden söylemesi bir o kadar kolay olan ama başarması güç olan “kendinizi sevme” eylemi için 5 madde düzenledik. 

1-Hiç kimse için değil, sadece kendiniz için yaşayın.

Kendinizi sevmeniz için başkalarının sizi sevmesine ya da başka insanlardan onay almanıza ihtiyacınız yok. Basitçe diyebiliriz ki kimse sizi sizin kadar sevmemelidir, eğer seviyorsa orada bir sorun var demektir. Kendimizi sevmek için başkalarından kabul görme alışkanlığını bırakmalı ve hiç kimseyi asla tam memnun edemeyeceğimizi bilmeliyiz.

Bir karar arifesindeyken her zaman başkalarının önceliklerini hayatınızın merkezine koymak yerine, kendi iç sesinize kulak verin ve onun ne istediğini duymaya çalışın. Kendiniz için yaşamak ve her ne olursa olsun “önce ben” demek asla bencillik değil, aksine, hayatınız için verdiğiniz en doğru karar kesinlikle.

Hayatı kendiniz için yaşayabilmeniz için belki de en gerekli koşullardan biri, hayır demeyi öğrenmek. Çok kolay olmadığını kabul ediyoruz ama hayır diyebilmek, huzurlu ve mutlu bir yaşamın kapısını açan altın anahtar, bunu unutmayın.
 

1

2-Kıyaslamalardan uzak durun.

İnsanı en fazla yoran ve mutsuzluğa sürükleyen nedenlerden biri kendimizi istemsiz bir şekilde başkaları ile yan yana getirip değerlendirmemiz. Başkalarından sizde olmayan özellikleri seçip “Ben de neden yok?” diye kendinizi duygusal olarak yıpratmayın. Bilmenizi isteriz ki aynı şekilde başka insanlar da sizde olan, kendilerinde olmayan özellikleri düşünüp kendilerini sizinle kıyaslıyorlar. Bu döngüden çıkıp kendinizi olduğunuz gibi, mükemmel haliniz ile kabul edin. 

3-Kimse Mükemmel Değildir.

Bakın ünlü psikolog ve akademisyen Doğan Cüceloğlu bu konuda ne demiş:

“Kimse mükemmel değildir. Fakat insanın hatalarını bilmesi, onun en güçlü yanlarından birini oluşturur.”

Mükemmeliyetçilik insanı zamanla içten içe yoran bir düşünce biçimidir. Kendimizi geliştirmek için daha iyi olmak ve kendimizi mükemmel olmadığımız için suçlamak arasında ince bir çizgi vardır. Bu çizgiye dikkat etmeli ve her zaman, kendimiz dâhil, kimsenin mükemmel olmadığını ve olamayacağını anlamalıyız. 

Doğan Cüceloğlu’dan alıntı yaparak başladık, William Shakespeare ile bitirelim. Demiş ki Shakespeare:

“Derler ki en mükemmel insan hatalardan yoğrulmuştur. Ve dahası, birazcık kötü olmak için çok daha fazla iyi olmak gerekir.”

4-Geçmiş Geçmişte Kaldı.

Hata yapmak ve bunlardan ders çıkarmak insanın doğasında olan bir eylemdir. Hatalar bizi şekillendirir ve bugünkü insana dönüşmemizi sağlar. Fakat zaman ileriye doğru akıyor ve geçmişte yaptığınız hatalar, şu an izlerini taşıyor olsanız bile, geçmişte kaldı. Bu yüzden kendinize hoş görülü olun ve kendinizi affetmek ile başlayın. Hataları tekrarlamamak yeterli bir davranış olacaktır. 

2

5-Kritik etmekten vazgeçin.

Sürekli olarak olayları eleştirmek ve durum değerlendirmesi yapmak insanı aşağılara çeken ve gelişimini yavaşlatan bir olaydır. Hele o eleştiri “yıkıcı” tabir ettiğimiz türdense.

İkili ilişkilerimizin de düşmanı olan bu davranışı sergilerken, konu kendimiz olduğunda gereğinden fazla acımasız davranabiliyoruz. Bu kadar çok eleştirdiğimizde ise artık herhangi bir iş için yeterince iyi olmadığımıza veya büsbütün başarısız biri olduğumuza kendimizi ikna ediyoruz. Oysa bir başkasının bize böyle davranmasına ve bizi durmadan aşağı çekmesine müsaade etmeyiz, değil mi? Lütfen özgüveninize zarar veren ve kendi kendinize potansiyelinizi sabote etmenize neden olan bu huyunuzu bir an önce terk edin.

Ayrıca bkz. 5 Adımda İyi Alışkanlıklar Edinin

davis
Kültür Seyahat

En Kapsamlı Tarih Atlası: Adam Hart – Davis

Geçmişini bilmeyen, geleceğine yön veremez… Tarih atlasları, kronolojik bir şekilde yaşanan olayların nedenlerini ve bu olayların arkasındaki…

Devamını Oku
Prizren Kalesi-0
Kültür Seyahat

Vizesiz Keşif: Prizren

Şar Dağları’nın göz alıcı güzellikteki eteklerinde uzanan Prizren şehri hem tarihi hem kültürel hem de doğal güzellikleriyle görenleri kendisine…

Devamını Oku
Coacsurfing Hakkında (0)
Tips

Couchsurfing Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Yurtdışına çıkmak, gezmek, dil öğrenmek, eğlenmek isteyen kişiler artık bunu hayal olmaktan çıkarıp gerçekleştirebiliyor. Nasıl mı? Couchsurfing ile.

Devamını Oku