Teknoloji

22 Kasım 2022

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı'na bağlı olarak faaliyet gösteren, kültür ve turizm işlerinden sorumlu ve görevli olan bir bakanlıktır. Bu bağlamda 16 Nisan 2003 tarihinde ve 4848 sayılı kanun ile kurulmuş olan Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin gelişimi açısından da fayda sağlayacak uygulamalar öne sürmüş. Dilerseniz gelin, hep birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı mobil uygulamaları inceleyelim.

Mobil Uygulamalar-1

Sanat Cepte

Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturmuş olduğu ‘’Sanat Cepte’’ mobil uygulaması, bireyler adına kurtarıcı nitelikte denilebilir. Peki, Sanat Cepte uygulaması ne işe yarıyor? Bu uygulama, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan Sanat Birimleri tarafından gerçekleştirilmesi planlanan sanat etkinliklerinin duyurulması ve bunun yanında etkinlik biletlerinin temin edilmesi amaçlıyor. Bu bağlamda gelişen teknoloji vesilesiyle daha geniş ve mobil kitlelere ulaşmak artık çok daha kolay. Bu uygulama, bireylerin her türlü sanat etkinliklerine hızlı bir şekilde ulaşmasını, takvimlerine işaretlemelerini, duyuruları çevrim içi bir şekilde almalarını ve tüm bunların yanında dilediğiniz etkinlik bilgilerini detaylı bir şekilde görmenize olanak tanıyacaktır.

Türkiye'nin Müzeleri

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan bir diğer mobil uygulama da ‘’Türkiye’nin Müzeleri’’ ismiyle karşımıza çıkıyor. Bilindiği üzere Türkiye, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilmiş olan ve evrensel değerlere sahip sosyokültürel ve doğal varlıkların cennetinde konumlanmış bir yer olarak nam salıyor. Bu bağlamda kadim tarihi, birbirinden farklı kültürel kodları, coğrafi araştırmaları ve uzantılarıyla tüm dünya adına oldukça kıymetli bir ülkedir. Ayrıyeten binlerce yıllık geçmişiyle kollarını ziyaretçilerine açmış bekleyen Türkiye müzeleri artık bir uygulama uzağınızda sizleri bekliyor! Siz de Türkiye’nin Müzeleri uygulamasını indirerek geçmişinizle buluşabilirsiniz.

Konuşan Kitaplık

Kültür ve Turizm Bakanlığının öne sürdüğü bir diğer uygulama da ‘Konuşan Kitaplık’ ismiyle karşımıza çıkıyor. Bu uygulama, Millî Kütüphane Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi üyelerinin arşivlerinde yer almış olan sesli kitapları zaman, mekân ve donanım engeli olmaksızın mobil telefonları üzerinden de dinleyebilmelerine olanak sağlayan aplikasyon olarak indirilmeyi bekliyor. Aynı zamanda Konuşan Kitaplık, ekran okuyucu programlar aracılığıyla bireylerin rahatlıkla kullanabileceği bir şekilde tasarlanmıştır. Bu bağlamda üyeler kullanıcı adı ve şifreleriyle uygulamaya rahatlıkla giriş yapabiliyor. Ayrıyeten tüm bunların yanında üyeler, en son dinledikleri sesli kitapları takip edip, en son kaldıkları kısımlardan dinlemeye devam edebiliyorlar. Üstelik bir önceki ayın en çok dinlenen sesli kitaplarını listeleyip inceleyebilirler.

Mobil Uygulamalar-2

Müzelerin Sesi

Kültür ve Turizm Bakanlığının sunmuş olduğu bir diğer uygulama da ‘Müzelerin Sesi’ olarak sanatseverlerin karşısında çıkıyor. Gişelerden satın almak istediğiniz Mobil Sesli Rehberlik bileti ile birlikte bu uygulama da aktif bir hale geliyor. Bunun sonucunda da müzelerde sergilenen eserlere ait sesli anlatım ya da işaret dili videolu içeriklere oldukça kolay bir şekilde erişim sağlanıyor. Kendi mobil cihazınızla birlikte birbirinden farklı eserlere ait bilgileri dinlemek ve gürültü kirliliğini engellemek adına kulaklık kullanımı da son derece önemli bir hal alıyor. Şunu belirtelim; biletinizi satın aldıktan sonra yalnızca bir kere kullanabilirsiniz. Uygulama menüsünden çıkış yapılamadığı sürece uygulama arka planda cihazınız yeniden başlatılsa dahi herhangi bir problem olmadan çalışmaya devam edecektir.

KTB Bulut

Oldukça popüler bir uygulama olarak Kültür ve Turizm Bakanlığının oluşturmuş olduğu ‘KTB Bulut’ uygulaması, birçok kişi tarafından aktif olarak kullanılmakta. Bu bağlamda ‘’Her Şeyi Saklayın, İstediğinizi Paylaşın" sloganıyla birlikte KTB Bulut, bakanlık personelinin elektronik ortamdaki her türlü bilgi ve belgeleri güvenli bir şekilde koruma altına alan, alan fark etmeksizin bütün belgeleri saklayan ve bu belgelerin kolaylıkla paylaşılmasını sağlayan bir dosya yönetim ve arşivleme sistemi olarak kullanılmaktadır.

Bandrol Sorgulama

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kullanıma sunulmuş olan ve çeşitli sinema eserleri, müzik eserleri ile kitaplara tatbik edilen birbirinden farklı bandrolleri, uygulama üzerinde yer alan karekodu kameranız ile okutarak ya da bandrol numarasını manuel bir şekilde yazarak sorgulayabilirsiniz. Ayrıyeten tüm bunların sonucunda incelemiş olduğunuz esere ilişkin her türlü bilgiye kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz. Yapılan sorgulamalar neticesinde de ekranınıza yansıyan bilgilerin fiziki eser nüshası şeklinde eşleşmemesi durumunda, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığına geri bildirimde bulunabilirsiniz.

Mobil Uygulamalar-3

E-Kitabım

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan bu mobil uygulamayla okurlar, kamu yayıncıları ve özel yayınevleri tarafından yayımlanmış olan envai çeşit e-kitaba ücretsiz bir şekilde ulaşabileceksiniz. Aynı zamanda bu kitapları mobil cihazınıza indirerek 15 gün boyunca okuyabileceksiniz. Tüm bunların yanında kendi kitaplıklarınızı oluşturabilecek, masaüstü ya da mobil cihazlarınızda kaldığınız yerden okumaya devam edip notlar alabileceksiniz. Bu bağlamda kitapseverlerin popüler uygulaması olan E-Kitabım, Kültür ve Turizm Bakanlığının rağbet gören uygulamalarından bir tanesi. Siz de bu uygulamayı indirip keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Singapur gezi (0)
Kültür Seyahat

Singapur'un Gezilecek Yerleri

Güneydoğu Asya'da, Malay Yarımadası'nın güney ucunda konumlanan Singapur hem tarihi hem de doğal alanları ile görenleri adeta büyüleyen bir…

Devamını Oku
Kamp malzemeleri-0
Tips

En İyi 10 Kamp Malzemesi

Kamp yapmak oldukça keyifli olsa da zaman zaman zorlayıcı olabilir. Hele en gerekli malzemelerden birini yanınızda getirmediğinizi veya yanlış…

Devamını Oku
Zamansız Tasarımlar
Kültür Seyahat

Tüm Dünyadan Zamansız Mekân Tasarımları

Gezilerinizde yerel bir mekânı keşfetmenin, lezzetli yiyecekleri tatmak ve doğal güzellikleri ziyaret etmek gibi farklı yolları olsa da size…

Devamını Oku