Teknoloji

27 Haziran 2023

Kimilerine göre ulusal güvenlik tehdidi, kimilerine göreyse çağın buluşu. Lakin hakikat şu ki o geleceğin gerçeği. Sadece bilgisayar üzerindeki yazılımlar değil, hayatın ve yaşamın en ince ayrıntısında bile varlığını gösterecek olan bir tür bu. Ne kadar hayatımızı kolaylaştırsa da muhakkak eksileri de olacaktır elbet. Ama bu yazımızda o kadar geleceğe gitmeyeceğiz. Bugünü konuşacağız. Var olan yapay zeka türleri, Chatgpt ve benzerleri. Hepsini anlatacağız. Oldukça kapsamlı ve aktüel bir mesele bizleri bekliyor. İyi okumalar dileriz.

Trip Planner

Eğer bir gezginseniz, seyahat etmek sizin için bir boş vakit geçirmekten öte, tutku meselesi haline geldiyse bu yapay zeka, tam sizin için. Bu uygulama üzerinden seyahatlerinizi planlayabilir, otel ve uçuş rezervasyonlarınızı yapabilir, destinasyonları ve rotaları keşfedebilir ve tecrübelerinizi adeta sosyal medya platformlarındaki gibi paylaşabilirsiniz. Uygulama o kadar kapsamlı ki, destinasyonunuzu oluştururken bir seyahat için belirlediğiniz bütçeyi de dolar cinsinden girdikten sonra size bütçenize göre olanaklar da sunuyor. Bu olanakların içinde yiyeceğiniz yemeklerden tutun gireceğiniz müzelere kadar kalacağınız süre sayısında size etkili bir seyahat çıkarmak için bir fiyat hesaplaması yapıp, sizlere sunuyor. Bu uygulamanın seyahat severlerin için bir interaktif seyahat günlüğü olduğunu söylersek yanılmayız. Trip Planner uygulaması, seyahatlerinizi daha kolay ve düzenli hale getirerek zaman tasarrufu sağlar ve seyahat deneyiminizi iyileştirmeye yardımcı olur.

trip planner

PyTorch

Buyrun sizlere hayatınızın her anlamında kullanabileceğiniz bir yapay zeka uygulaması. Lakin biraz Python kullanımı ile az külfet gerektirse de hayat kurtarıran ve Facebook tarafından geliştirilen PyTorch, oldukça kapsamlı. Burada görüntü, doğal dil, ses işleyebilir, yenilikçi araştırma projeleri için kullanabilir, finansal piyasa tahmini, hava durumu tahmini ve diğer zaman serisi analizlerinin tahminlerinde kullanabilirsiniz. Kısacası burada her şey mümkün. PyTorch’u kullanmak için öncelikle Python ortamınızda PyTorch kütüphanesini kurmanız gerekmektedir. Temel veri yapıları olan tensörleri oluşturmak için  torch.tensor()  veya diğer spesifik fonksiyonları kullanmanız gerekir. PyTorch ile bir model oluşturacaksanız eğer, torch.nn.Module sınıfından türetilen bir sınıf tanımlamanız gerekiyor. Bu sınıf sayesinde modelin mimarisini, ileri doğru geçişini ve hareketini (forward pass) tanımlayabilirsiniz. Bir kod ile istediğiniz modeli oluşturabiliyorsunuz. Eğer eğitim sürecinde kullanmak isterseniz bir optimizasyon algoritması ve bir kayıp (loss) fonksiyonu seçmeniz gerekiyor. Aslında bu anlatımda bu uygulama ne kadar karışık ve detaylı gözükse de ufak bir yazılım bilgisiyle herşeyi çözmek mümkün.

Bing

Bu sefer ise Microsoft’un geliştirdiği, Chatgpt kadar olmasa da oldukça popüler olan bir yapay zeka uygulamasından bahsetmemiz gerekir. Bing Microsoft tarafından geliştirilen ve 2009’da öne sürülen bir arama motoru olarak hayata geçmişti. Ve günümüzün çılgın yapay zeka furyasından o da nasibini aldı ve erişimi kolay ve uygun chat yapılabilen yapay zekaya dönüştü. Microsoft Edge’e girildiğinde sağ üst köşedeki butonundan bile buraya ulaşmak mümkün. Hatta chat skalasını kendinize göre istediğiniz gibi ayarlayabiliyorsunuz. Daha Fazla Kesin, Daha Fazla Yaratıcı veya Dengeli olmak üzere seçtiğiniz 3 moddan bir tanesiyle kendinize uygun bir chat sağlayabiliyorsunuz. İstediğiniz karmaşık soruları sorun, ona da her zaman cevabı hazırdır bing’in. Openai’nin Chatgpt’sinin varoluşu haliyle ikisini kaçınılmaz bir rekabete soktu. Rekabetin iki tarafı da güçlendirdiğini ve bizlere daha güzel hizmetler sağladığını söylemeliyiz.

Bing

Replika

Bing, Chatgpt ve onlar gibi bir tanesi ile daha tanışın. Kendisi Replika. Replika da, insan benzeri bir sohbet ortağı sunan yapay zeka tabanlı bir uygulama. Lakin kendisi aradığınız bir şeyi bulmaktan, bilgi almaktan, gerek bilimsel, gerek teorik, gerek günlük işler için yardım almaktan ziyade bizim duygusal ve zihinsel refahımızı desteklemek amacıyla yaratılmış. Bizler, Replika ile sohbet ederek duygusal ifadelerimizi paylaşabilir, günlüklerimizi tutabilir, ilgi alanlarımızı keşfedebilir ve farklı konularda danışmanlık alabiliriz. Replika, bizlere anlayış, destek ve arkadaşlık sağlamak için gelişmiş bir yapay zeka modeli desek yanılmamış oluruz. Bu uygulamanın arkasındaki yapay zeka modeli, genellikle doğal dil işleme ve derin öğrenme tekniklerini kullanır. Replika'nın eğitimi için büyük veri setleri kullanılır ve bu veriler, modelin doğal dil anlama yeteneklerini ve kullanıcının ihtiyaçlarına uygun tepkiler üretme yeteneğini geliştirmek için kullanılır.Kısacası kendisi için yapay zekaların terapisti desek isabetli olur.

ChatGPT

Ve hepimizin en iyi bildiği, veya en iyi bilmese de mutlaka duyduğu, bazı ülkelerin güvenlik tehdidi olarak görüp yasakladığı ama şüphesiz dönemin en işlevsel yazılımlarından birini tanıtıyoruz size. ChatGPT karşınızda. OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modeli olan GPT-3.5 tabanlı büyük bir dil modelidir. ChatGPT, gerçek zamanlı sohbet tarzında etkileşim kurabilen ve doğal dil anlayışı sağlayan bir yapay zeka sistemidir. ChatGPT'nin temel amacı, kullanıcılarla yazılı olarak etkileşim kurarak soruları yanıtlamak, bilgi sağlamak, önerilerde bulunmak ve genel sohbetleri sürdürmektir. ChatGPT'nin esnek ve çok yönlü doğal dil işleme yetenekleri, çeşitli konularda konuşabilme kabiliyetini sağlar. Hele ki seyahat sizin için tutkudan öteyse ChatGPT'ye seyahat etmek istediğiniz bölge veya şehir hakkında bilgi vererek, gezilecek yerler, popüler turistik noktalar, restoranlar veya etkinlikler gibi yer önerileri alabilirsiniz. Örneğin, "New York'ta gezmek için nereye gitmeliyim?" gibi bir soru sorabilirsiniz. Aynı zamanda gideceğiniz bölgenin ulaşımına dair seçenekleri görür, konaklama tavsiyeleri edinirsiniz. Aynı şekilde bir seyahat planlaması yapmanız da elbette mümkün.

ChatGPT

Disney Plus
Teknoloji

Herkes Onu Konuşuyor: Disney Plus'ta Neler Var?

14 Haziran'da ülkemizde yayın hayatına başlayan ve Türk izleyicileriyle buluşan Disney+, bir online dizi platformundan çok daha fazlası. Peki…

Devamını Oku
how-do-we-improve-our-brain
İyi Yaşam

Beynimiz İçin Yapabileceklerimiz

Hızlı dünyanın bizim üzerimizdeki etkileri çok büyük. İş hayatı, sürekli yapılan görüşmeler, sorumluluklar derken eve yorgun geliyor ve kalan…

Devamını Oku
TikTok-0
İyi Yaşam

TikTok’ta Takip Edebileceğin Faydalı Hesaplar

Eğlenceli içeriklerin yanı sıra eğitici ve sıra dışı bilgileri de bulabileceğiniz yeni sosyal medya uygulaması TikTok artık herkesin cebine girdi.…

Devamını Oku