Yeme İçme

17 Kasım 2022

Öncelikle duymayanlarımız için “Artizan” kelimesinin anlamıyla başlayalım. Artizan, mutfak ve gastronomi kültürü ile ilgili bir kelime olup genellikle geleneksel yöntemler kullanarak, son derece doğal bir şekilde, üstün çalışma ve uğraşlarla yemek yapan kişilerin ortaya çıkardıkları gıda ve ürünler için kullanılan bir kelimedir. Bir zamanlar, bu kelime sadece fırıncılar için kullanılsa da günümüzde, bu yöntemle hazırlanan kahve, tatlı, yemek gibi pek çok yiyecek ve içecek için kullanılmaktadır. Kısaca artizan kelimesinin anlamı, eski ve geleneksel şekilde üretmek, daha doğal ve sağlıklı hammaddeler kullanarak pişirmektir.

Gelelim bugünün konusuna. Beslenmesine dikkat ederken lezzetten ve kaliteden ödün vermeyenler için, İstanbul'un en iyi artizan fırınlarının peşine düştük ve ortaya şöyle bir liste çıktı.

Artizan Fırın-1

1.Grandma, Nişantaşı

Katkısız, koruyucusuz, saf ve doğalın yeni adı Grandma, içerdiği doğal besinler ve yıllanmış mayaları ile kendini sevdirmeyi fazlasıyla başarıyor. Ekmekten, glutensiz seçeneklere; tatlıdan kahveye kadar pek çok doğal ürün ile 2015 senesinden beri hizmette olan Grandma, toprağa ve insana sevgi ile yola çıktığını belirterek bu sevgi dolu serüvende, tutkunlarını güzel bir yolculuğa davet ediyor.

2.Breadtaking, Baltalimanı

Baltalimanı semalarında sevimli bir fırın bizlerle. Kesmeye kıyamayacağınız ekmeklerle, hem görüntü, hem koku hem de tat olarak sizi sizden alabilecek bir fırın Breadtaking. Leziz mi leziz ekşi maya ekmekleri bulabileceğiniz fırında, enfes kahvaltılıklar, mini öğlen menüleri, günlük taze tatlılar gibi birbirinden güzel lezzetlere şahitlik edebilirsiniz.

3.240 Derece, Ataşehir

Karabuğday ekmeğinden Siyes ekmeğine, glutensiz simitten kurabiyelere kadar geniş bir yelpazeye sahip olan 240 derecede, ticari maya, koruyucu ve katkı maddesi içermeyen sağlam ve doğal bir yapım aşamasına sahip. En kaliteli gıda ürünlerinin kullanıldığı fırın, sağlıklı beslenmek isteyenlerin de uğrak adresi. Tüm ekmeklerin taş fırında 240 derecede fırınlandığı mekan, ismini bu dereceden almaktadır.

4.Naan Bakeshop, Moda

Moda’ya uğradığınızda Naan Bakeshop’a uğramayı asla ihmal etmeyin. Günlük sandviçleri, her biri ayrı ayrı tatlıları ile bilinen Naan Bakeshop, ilk olarak Reşitpaşa’da meraklıları ile tanışmış. Öncelikle bu mekanda, ünlü restoranlara ekmek yapmak ile başlayan Naan, son derece kaliteli ekmekleri ile İstanbul’da çığır açan noktalardan biri.

5.Fournos Artisan Bakery, Ortaköy

Ekşi maya kullanarak ekmek yapmanın bilimsel bir anlamı olduğuna inan Fournos Artisan Bakery, özellikle mayalanma sürecinin öneminden sıkça bahsediyor. Temiz toplum, temiz hava, temiz gıda, temiz hava gibi olgulara inancı olan Fournos, ürettiklerini doğal yolla üretip ekmek sevenlere sunma yolunda başarıyla ilerleyen bir fırın.

Artizan Fırın-2

6.Eskihane Artisan Bakery, Kadıköy

Kaliteli malzeme, kaliteli işçilik, %100 doğal malzemelerle üretilen birbirinden özel ekmekler, Eskihane Artisan Bakery’de, enfes lezzet sevenleri bekliyor. Yıllanmış ekşi mayası ile doğal ekmekleri, müşterileri ile buluşturan Eskihane, organik sertifikalı taş değirmen unları ile tertemiz ortamda üretilen ekmekleri ile lezzetleri keşfe çağırıyor.

7.La Rita Artisan Bakery, Çekmeköy

Vegan ve şekersiz kurabiyeden, ekşi mayalı ekmeklere; çeşitli kahvelerden cheesecakelere, leziz pastalardan pizzalara kadar, ne ararsanız La Rita Artisan Bakery’de, meraklılarını bekliyor. Bu kaliteli fırında, kendi zeytinlerden ürettikleri zeytin yağlar eşliğinde La Rita Naturel Sızma Zeytinyağı, günlük hazırlanan muhteşem ekşi maya ekmekler, mis kokan kahveler, hafta içini sendromsuz ve hafta sonunu keyifli geçirmek isteyenlerin seçimi.

8.Pelin’in Ekmeği, Beşiktaş

Ekmek serüvenini hiç bu kadar enfes görmemiş olabilirsiniz belki de. Babaannesinin ekmek yapımından esinlenen fırın sahibi, tam bir ekmek düşkünü. Fit kurabiyeleri, cevizli ve klasik köy ekmekleri, kruvasan çeşitleri, parmesanlı ekşi mayalı grissinileri, tartları, simitleri ile tatları dilden dile konuşulan Pelin’in Ekmeği’ne mutlaka gidip bu enfes lezzetlerin tadına bakmanız gerekiyor.

9.Sour & Sweet Artisan Bakery, Kadıköy

Bir görüşte aşık olacağınız ekmekler, görüntüleri ile mest eden ekşi mayalı poğaçalar, mis kokusu mahallelere yayılan ürünler, Sour & Sweet Artisan Bakery’de, müdavimlerini ağırlamaya devam ediyor. Tertemiz bir mekanda oturup enfes lezzetlere açılmaya ne dersiniz? Ayrıca şekersiz ve glütensiz ürün çeşitleri ile sağlıklı gıda tüketmek isteyenlerin, haklı mekanı olmayı başarıyor.

10.Mitte Brot, Beşiktaş

Tam bir ekşi maya cenneti olan Mittle Brot, farklı lezzetlerle tanışabileceğiniz bir fırın. ‘Her gün taze’ sloganını ön planda tutan fırın, aynı zamanda tost ekmekleri, hamburger ekmekleri, fit ama bir o kadar da lezzetli kurabiyeleri ile biliniyor. Uğramakta fayda var.

Artizan Fırın-3

11.Padoca Bakery & Cafe, Sarıyer

Taco, pancake, pizza, cheesecake, ekşi mayalı ekmek gibi yelpazesi oldukça geniş olan Padoca fırın, Sarıyer’in Reşitpaşa mahallesinde yer alıyor. Oldukça temiz ortamı ve son derece kaliteli ürünleri, kahvaltısı ve ekşi mayalı ekmekleri ile dikkat çeken Pancake Bakery & Cafe’ye uğrayanların günü mutlaka güzel geçiyor.

12.AliShiro, Bozcaada

Gıda sektöründe önemli bir kriter olan Time Out Yeme İçme Ödülleri’nde Alishiro Ada Ekmeği, En İyi Özgün Lezzet olarak seçilerek ilgi odağı olmayı başarmıştır. Ekşi maya, atalık tohumlar, taş değirmende çekilen unlar, Alishiro ekmekleri ile hayat buluyor. Doğallığın tavan yaptığı Alishiro, lezzetli ekmekleri ile sevenlerini mutlu ediyor.

13.Eppek, Kadıköy

Kendi değirmenlerinde unları üreten Eppek, çavdar ve tam buğdaylı ekmekleri ile sevilen fırınlar arasındaki yerini alıyor. Ekşi mayalı simitleri, satış yapılan ekmeklik tam buğday unu ve farklı çeşitlerdeki buğday unları, makarnaları ve erişteleri yanı sıra doğal yüz bakım ürünleri ile de kullananları sevindiriyor.

14.Mahallemin Ekmeği, Göztepe

Bir mekanın bu kadar adı üstünde olabilir. Göztepe’de yer alan Mahallemin Ekmeği, taptaze ve ekşi mayalı ekmekleri, mahalleyi boğan mis gibi kokusu, düzenlediği atölyeler ile insanı mest edecek türden. Ekşi maya kültürünü tanıtmak ve bu enfes lezzeti tutkunları ile paylaşmak isteyen Mahallemin Ekmeği, bu işi oldukça ciddiye alan fırınlardan birisi.

Arboretum-0
Kültür Seyahat

İstanbullular İçin İdeal Dinlence Noktası: Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, İstanbul’da şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak için huzur veren tam bir dinlenme noktası. Eğer daha önce yolunuz düşmediyse…

Devamını Oku
Küresel Mutfak İstanbul-0
Yeme İçme

İstanbul'da Küresel Mutfakları Deneyimleyin

Asya ile Avrupa’yı birleştiren ve kültürel bir merkez olan İstanbul’da dünya mutfağından seçkiler bulabileceğiniz pek çok restoran mevcut. İşte…

Devamını Oku
Arboretum-0
Kültür Seyahat

İstanbullular İçin İdeal Dinlence Noktası: Atatürk Arboretumu

Atatürk Arboretumu, İstanbul’da şehir hayatının karmaşasından uzaklaşmak için huzur veren tam bir dinlenme noktası. Eğer daha önce yolunuz düşmediyse…

Devamını Oku