İpucu

1 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

1

Zamanla yolculuklar kısaldı ve koltukların konforu yükseldi, hatta oldukça keyifli bir hale geldi. Yine de küçük çocuğunuzla yolculuk yapmak, parkta yürüyüş yapmaya pek benzemiyor. Özellikle de uçuş süresi beş saati aşıyorsa. Uzun uçuşlarda çocuğunuzun sıkılması ve huysuzlanması çok normal, bu onun veya sizin suçunuz değil ama yine de bu yolculuğu en sakin ve keyifli şekilde atlatmak için dikkatle hazırladığımız bu ebeveyn rehberimize göz atmak işinizi kolaylaştırabilir.

Atıştırmalıklar Hazırlamak

Evet, birçok uçuşta yemek ve atıştırmalık ikramları yer alıyor ancak yine de buna önceden hazırlanmak en iyisi. Kraker, meyve, bisküvi, kuruyemiş gibi çocuğunuzun yemeyi en sevdiği şeyleri küçük saklama kaplarına koyup çantanıza atarsanız ihtiyaç duyduğunuz an elinizin altında olur. Paketli meyve suları ve sütler de pratiklik sağlayarak olası kazaların önüne geçebilir.

Eğer uçuşa hazırlıksız yakalandıysanız da mutlaka kontrol noktasından geçtikten sonra havaalanından edinmeye çalışın. Çocuğunuzu mutlu ederek oyalayacak atıştırmalıklar gerçekten de hayat kurtarıcı olabiliyor.

Temizlik ve Hijyene Dikkat Etmek

Bunun en kolay yolu çantanızda fazladan bir paket kolonyalı mendil bulundurmanız. Bu önlem, COVID’den önce de her zaman gerekliydi ama şimdi daha da önem kazandı. Özellikle yemek yerken çok ihtiyacınız olacağını düşünerek, yaşayacağınız gergin anların önüne geçebilirsiniz. Olası kusma durumları için de çantanızda fazladan bir set kıyafet bulundurmanız önemli. Aynısı bebek bezi için de geçerli.

2

Eğlence

Yolculuğunuz gece bile olsa, bu çocuğunuzun da diğer herkes gibi bu yolculuğu uyuyarak geçireceği anlamına gelmiyor. Uykusu gelse de yolculuğun heyecanıyla buna direnebilir ve sizin de kendisine eşlik etmenizi talep edebilir. Çoğu ebeveyn böyle durumlarda telefonlarını veya tabletlerini çocuklarına vererek durumu kurtarmayı düşünürler ama bunun pedagojik sıkıntıları bir yana, indiğinizde harita kullanmak veya önemli görüşmeler yapmak için telefonunuza ihtiyacınız olabileceğini unutmayın. Şarj durumu özellikle yolculuklarda daha da önem kazanıyor. Eğer şarj konusunda önleminizi aldıysanız, belki birkaç masal podcasti indirip kulaklıkla dinlemesini sağlayabilirsiniz, bu çocuğunuzu oldukça mutlu edecektir. Ya da belki küçük çizgi filmler. 

Telefon dışında diğer çözümler de masal kitapları, boyama kitapları ve küçük oyuncaklar. Yolunuz uzun, çocuğunuzun uykusu yok ve onu oyalamanız gerek. Bu durumda kitapların yardımını almak her zaman en keyifli alternatiftir.

3

Sağlık Önlemleri

Yara bandından çocuklar için olan ağrı kesicilere kadar birkaç ilacı kolay ulaşılabilir bir yerde tutmak, hem sizin hem de çocuğunuzun yararınadır. Doktorunuza danışarak alabileceğiniz bulantı ilaçları da acil durumlar için kullanılabilir.

Birçok çocuk, özellikle uçağın kalkış ve iniş anlarındaki basınç değişiminden rahatsız olur ve ağlamaya başlar. Eğer yaşı çok küçükse ve hala emziriyorsanız, çocuğunuzu böyle zamanlarda emzirmeniz onu oldukça rahatlatır. Yaşı biraz daha büyükse bu işi yine aynı işlevi gören emziklerle çözebilirsiniz.

İstanbul Airport: Çocuk ve Aile Dostu Havalimanı

5

Çocuğunuzla çıkacağınız seyahati nasıl daha keyifli ve daha sorunsuz hale getirebileceğiniz hakkında önerilerimizi paylaştıktan sonra, gelin bir de işin havalimanı kısmına bakalım. Çünkü seyahat deneyimi daha havalimanına girdiğiniz an başlıyor. İGA’nın sunduğu çözümler ise, çocuklu ailelerin seyahat deneyimlerini konforlu bir hale getirmek için son derece etkili. Bu çözümler neler mi?

Önce Aile” Otopark Noktaları

İGA’da otoparkların giriş kapılarına ve asansörlere yakın noktaları (Yeşil Otopark P3 ve Yeşil Otopark P5) çocuklu aileler için ayrılmıştır.

1

“Önce Aile” Güvenlik Geçiş Noktaları

Çocuğu 0-5 yaş grubunda olan aileler, güvenlik kontrol bölgelerinde kendilerine ayrılan geçiş noktalarını kullanabilecekler.

Konum: 
1- Giden Yolcu Katı 1. Giriş Kapısı
2- Giden Yolcu Katı İç Hatlar Güvenlik Kontrol Geçişi
3- Giden Yolcu Katı Dış Hatlar Pasaport Kontrol Geçişi

2

Bebek ve Aile Odaları

Havalimanının pek çok yerinde annelerin bebeklerini emzirebilecekleri, altlarını değiştirebilecekleri ve temizleyebilecekleri Bebek Bakım Alanları bulunuyor. Genellikle hemen tuvaletlerin yanında bulunan bu alanlar ailelerin rahatça kullanabildiği genişlikte.

Havalimanı İçinde Ulaşım

Bebek arabasını uçak altına veren aileler, pasaport kontrolünden uçuş kapılarına kadar ve gelen yolcular için uçuş kapısından bagaj alım noktasına kadar İGA’ya ait bebek arabalarını kullanabiliyorlar.

İç Hatlar Giden Yolcu Uçuş Kapıları bölgesindeki “İGA Çocuk Treni” çocukların havalimanındaki ulaşımını sağlayan en keyifli alternatiflerden. Toplam dört vagonu bulunan ve her vagonunda en fazla iki kişinin seyahat edebileceği Çocuk Treni tamamen ücretsiz.

Belirli bir rota üzerinde ilerleyen Buggy’ler ise 0-2 yaş grubu çocuğu olan aileler için bir diğer alternatif. Tıpkı Çocuk Treni gibi Buggy de ailelerin ücretsiz kullanımına açık. Güvenlik önlemleri kapsamında araçlarda emniyet kemeri takma zorunluluğu olduğunu ve her kullanımdan sonra dezenfekte edildiklerini hatırlatalım.

3

Mağazalar ve Restoranlar

Giyimden oyuncağa kadar, minik misafirlerin hoşuna gidebilecek ürünlerin satıldığı pek çok mağazayı havalimanı içerisinde bulabiliyorsunuz. Alışveriş sonrası karnı acıkan çocuğunuz için ise çözüm yine oldukça bol. HIPP bebek mamalarını bulabileceğiniz mekanların yanı sıra, çocuk menülerinin satıldığı zincir restoranlar da uçuşu beklerken ailelerin en çok zaman geçirdiği yerlerden.

***Çocuklarla tatil, eğer bazı detayları önceden planlamazsanız epey zor geçebilir. Uçak yolculuğunuzdan kalacağınız otele kadar, her şeyi en ince detayına kadar düşünüp karar vermelisiniz. İlham olması için Türkiye'den Çocuk Dostu Oteller yazımızın linkini bırakıyoruz.***

2023 UNESCO (0)
Kültür Seyahat

2023'te Eklenen En Yeni UNESCO Dünya Mirası Alanları

“Birinin kaybı tüm insanların hafızasının kaybıdır” mottosu ile yola çıkarak hazırlanmış olan UNESCO Dünya Mirasları Listesi, güncellenmiş hali ile…

Devamını Oku
Babalar Günü-0
Kültür Seyahat

Babalar Günü’ne Özel Yurt İçi Gezi Rotaları

Bu sene Babalar Günü için planınız var mı? Gelin bugüne dek aldığınız kravatları, gömlekleri bir kenara bırakın; bizim size bambaşka önerilerimiz var.

Devamını Oku
Türkiye'nin Çocuk Dostu Kayak Merkezleri-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Çocuk Dostu Kayak Merkezleri

Çocuklarınızla birlikte keyifli zamanlar geçirebileceğiniz, kayak dersleri alabileceğiniz ve aile dostu aktivitelerin tadını çıkarabileceğiniz en iyi…

Devamını Oku