Kültür Seyahat

28 Nisan 2022

Uzun bir aradan sonra, pandeminin etkisini yitirmesini de fırsat bilerek hepimiz tatile çıkmayı dört gözle bekliyoruz, öyle değil mi? Hele de önümüzde bayram tatili varken bunu düşünmemek elde değil. Biliyoruz ki aramızda 3 günlük bayram tatilini değerlendirmek için gezecek yerleri araştırmaya başlayanlar var. İşte biz de bu yazımızda onlar için ülkemizin çeşitli yerlerinden birkaç rota belirledik. Hem kafa dinleyebileceğiniz hem de kültürlenebileceğiniz yerleri seçmeye özen gösterdik. Öyleyse hadi başlayalım… 

Çanakkale 

Çanakkale’yi bilen bilir, hem gezip görülecek çok yeri vardır hem de çok sakin bir şehirdir. Bu sebeple bayram tatilinde vakit geçirilecek en güzel yerlerden birisidir. İster ailenizle bir tatil planlaması yapın isterseniz de tek başınıza olun, Çanakkale bayram tatili için iyi bir adres olacaktır. Mesela şehir turunuza Asos’tan başlayabilirsiniz. Çünkü Asos Antik Kenti’nde hem tarihi kalıntıları görebilir hem de doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Günümüzde Behramkale Köyü’nde yer alan antik kentin içerisinde Athena Tapınağı, Roma döneminden kalma antik tiyatro, nekropol (mezarlık ve lahit kalıntıları), sur ve agora gibi çeşitli kalıntıları görmek mümkün. Bunların dışında antik kentin çok güzel bir manzarası var. Bu tarih kokan yeri keşfederek tatilinizi dolu dolu geçirme imkânı bulmuş olacaksınız. Emin olun, ünlü filozof Aristotales’in yaşadığı ve felsefe okulları açtığı yerlere adım atmak sizin için çok kıymetli bir an olacak.

asos.jpg

Çanakkale sadece Asos’tan ibaret değil elbette. Aynalı Çarşı, Kordon, Truva Atı, Troya Müzesi, Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale Şehitliği gibi gezebileceğiniz daha çok yer var. Gökçeada ve Bozcaada gibi denize girebileceğiniz ve kafanızı dinleyebileceğiniz tatil beldeleri de mevcut. Bu yüzden bayram tatilinde Çanakkale’de olmaya ne dersiniz?

Gaziantep 

Gaziantep kesinlikle sadece bayram tatili için değil herhangi bir tatil planı için bile harika bir seçim olacaktır. Çünkü bu güzel şehir ülkemizin zengin kültürünün resmen bir aynası. Sokak sokak dolaşıp tüm bu zenginliği görmek gerek. İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle Anadolu tarihi için de oldukça önemli. Ancak gelin görün ki Gaziantep denildi mi akla ilk yemekler geliyor. Bunu hiçbirimiz inkâr edemeyiz. Bu konuda gönüllerimizde kurduğu tahtı bir yana dursun, UNESCO bile onu gastronomi şehri olarak seçti. Tescilli bir mutfağa sahip olan şehrin yemeklerinden tatmamak olur mu? Elbette hayır. İşte siz de bayramda midem bayram etsin, yeni lezzetler deneyeyim diyorsanız tatil yeri seçiminizi Gaziantep’ten yana kullanabilirsiniz. Katmer, küşleme, patlıcan kebabı, antep fıstığı, batma kaymak, beyran gibi yöresel lezzetleri tadarak şehri gezmeye başlayabilirsiniz.

antep.jpg

Bakırcılar Çarşısı, Zeugma Mozaik Müzesi, Gaziantep Kalesi, Atatürk Anı Müzesi ve tarihi Antep evlerini mutlaka görmelisiniz. Bayramda deniz, kum, güneş üçlüsünden daha farklı şeyler barındıran bir tatil arayışındaysanız Gaziantep sizin için harika bir rota olacaktır. 

İstanbul 

Bayram tatilinde İstanbul’a gitmek mi? Evet farkındayız kulağa biraz tuhaf geliyor ama gelin sizlerle bu konuya farklı bir yönden bakalım. Elbette İstanbul çok kalabalık ve çok büyük. Ancak unutmayın ki bayram tatilinde İstanbullular şehrin kalabalığından kaçmak için Ege ve Akdeniz kıyılarını tercih ediyor. Böylelikle İstanbul her zaman olduğundan daha boş ve sakin bir şehir hâline geliyor. En azından birkaç günlüğüne. İşte siz de bu fırsattan faydalanarak şehrin tadını çıkarabilirsiniz.

büyükada_0.jpg

Eminönü, Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Ayasofya, Sultanahmet Meydanı gibi şehrin en ünlü yerlerini rahatça gezebilirsiniz. Tarihi çarşılarda gezinerek alışveriş yapabilirsiniz. Bunlarla kalmayıp bir de Adalar'a uğradınız mı değmeyin keyfinize. Birkaç günlük bayram tatili için biraz yorucu olabilir ancak bence buna değer. Ailenizle buralarda güzel vakit geçirebilir ve bolca fotoğraf çekebilirsiniz. Bayram tatili için İstanbul’a da bir şans vermeye ne dersiniz? 

Konya 

İnanç ve kültür turizmi bakımından en çok rağbet gören yer olan Konya, Türkiye’nin gözde şehirlerinden bir tanesi. Tarihi Hititlerden Anadolu Selçuklu Devleti’ne, Osmanlı’dan Cumhuriyet Dönemi’ne kadar uzanan, köklü bir şehirden bahsediyoruz. Ülkenin en büyük şehri olduğu için gezmesi elbette çok kolay değil. Ancak keşfedecek onlarca şeyin olması sizin için harika olacak. Mevlana Celaleddin Rumi’nin türbesini ziyaret etmek, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Çatalhöyük’ü görmek istemez misiniz? Ayrıca Tuz Gölü, Beyşehir, Karapınar Çölü gibi gezilecek daha birçok doğal alan da mevcut.

konya.jpg

Bir de bizden size tavsiye; bu koca şehri gezdikten sonra yorgunluğunuzu o meşhur Konya hamamlarında atmayı denemelisiniz. Ardından etli ekmek, dilber dudağı, tirit kebabı, papara, Mevlana böreği ve çebiç gibi yöresel lezzetleri de tadarak tatilinize renk katabilirsiniz. Hem kültürü hem mutfağı hem de doğası ile harika bir senteze sahip Gaziantep’i listenize mutlaka eklemelisiniz. 

İzmir 

Birçoğu için ülkenin en sıcak ve en samimi şehri İzmir’dir. Eğer sizin aradığınız şey de buysa tatilinizi burada yapmamak için hiçbir sebebiniz yok. Şehir merkezinden tutun da kıyı kesimlerine kadar İzmir’in gezilecek birçok noktası var. Tatilinize öncelikle şehrin merkezini gezerek başlayabilirsiniz. Saat Kulesi başta olmak üzere Kordon, İnciraltı, Karşıyaka, Kemeraltı gibi yerleri gezmelisiniz. Tarihi İzmir Asansörü’ne çıkıp tüm şehir ayaklarınızın altındayken manzaranın keyfine varmalısınız. Ayrıca Dostlar Fırını’nda boyoz ve yumurta ikilisini tatmadan ve Çelebi’de bomba yemeden şehir merkezinden ayrılmayın. Efes ve Smyrna Antik Kenti gibi yerlere giderek arkeolojik kalıntıları da mutlaka görmelisiniz.

efes_1.jpg

Tüm bunları yaptıktan sonra sıcak denizlere kadar inmişken denize girmeden olmaz. Eski Foça’nın şirin sokaklarından geçerek berrak denize inebilir, Ilıca’nın eşsiz sularında yüzebilirsiniz. Bayram tatili için gidilebilecek en güzel yerlerden birisi olan İzmir, tüm güzellikleriyle sizleri bekliyor olacak.

Yazımızı bitirmeden, aile ekonomisini düşünen ve tatil hazırlıkları için uygun fırsatlar araştıran Flyista okurları, En Uygun Bayram Tatili Önerileri yazımızı da mutlaka okumalılar.

Keşfe Hazır Mısınız?
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Koylarını Keşfe Hazır Mısınız?

Doğusundan batısına birçok kültürü ve doğa güzelliğini barındıran Türkiye, bu yaz sizi birbirinden güzel koyları ile hem unutulmaz bir tatil hem de…

Devamını Oku
2
Kültür Seyahat

Koronavirüs-Seyahat Kısıtlamalarında Son Durum

Seyahat kısıtlamalarıyla alakalı gelişmelerden biri AB ülkelerinde yaşandı. AB, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelere seyahat…

Devamını Oku
Kadın Gezginler Film (0)
İyi Yaşam

Kadın Gezginlerin Başrolde Olduğu Filmler

Seyahat etmenin konu edildiği bu filmler başlı başına güzelken bir de kadın başroller tarafından oynandığında size seyahat etmeniz yolunda ilham…

Devamını Oku