Kültür Seyahat

11 Ekim 2021
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Seyahat kısıtlamaları ile alakalı gelişmelerden biri AB ülkelerinde yaşandı. Avrupa Birliği, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle bazı ülkelere seyahat kısıtlaması uyguluyor. Bununla birlikte son gelişmeler ışığında AB’nin kısıtlamalardan muaf tuttuğu ülkeler arasına üç yeni ülke eklendi. Son yapılan güncelleme ile beraber AB tarafından seyahat kısıtlamalarından muaf tutulan ülkeler listesinde Ürdün, Kanada, Avustralya, Katar, Singapur, Şili, Kuveyt, Suudi Arabistan, Yeni Zelanda, Ruanda, Ukrayna, Güney Kore ve Uruguay bulunuyor. Söz konusu liste AB üyesi ülkeler için tavsiye niteliğinde olup iki haftada bir güncelleniyor.

Ülkemizde de koronavirüs nedeniyle seyahat kısıtlamaları konusunda çeşitli adımlar atılmaya devam ediyor. Vakaların artış hızına, aşılama oranlarına ve değişen farklı parametrelere göre seyahat kısıtlamaları günden güncelleniyor. Bunla alakalı gelişmelerden birisi Hindistan ve Bangladeş uçuşlarının yasak kapsamından çıkarılması oldu. Yine Afganistan’dan gelen yolcuların on gün boyunca zorunlu karantinada kalmaları alınan kararlar arasında. Alınan karar İç İşleri Bakanlığınca 81 il valiliğine ‘Ülkeye Giriş Tedbirleri’ konulu genelge ile bildirildi. Ülkeye giriş yapan Türk vatandaşlarının da aşı veya PCR testi kontrol ediliyor. Bunları ibraz edemeyen vatandaşlar ise PCR testi uygulandıktan sonra ülkeye giriş yapabiliyor.

3

Seyahatlerde PCR testi zorunluluğu da yakın dönemde ülke gündeminde yerini almıştı. 6 Eylül Pazartesi itibariyle alınan karar doğrultusunda aşı olmayan ya da hastalığı geçirmeyen kişiler özel araç haricinde uçak, otobüs, tren ya da diğer toplu taşıma araçları ile şehirler arası seyahat etmeleri durumunda negatif sonuçlu PCR testi ibraz etmek durumundadır. Yine yolcular seyahat firmalarının araçlarına binmeden önce HES kodu üzerinden kontrol edilecek. HES kodu kontrolü ile yolcuların aşılı olma durumları, Covid-19 geçirmiş olmaları ya da azami 48 saat öncesinde negatif sonuçlu PCR testi yaptırmış olmaları durumu teyit edilecek. Bu kontroller neticesinde aşı olmayanlar, hastalık geçirmeyenler veya 48 saat içerisinde negatif sonuçlu PCR testi yaptırmamış olanlar seyahat izni alamıyor.

Koronavirüs salgını çerçevesinde seyahatler ile alakalı ülkede ve dünyada alınan önlemlerden bazıları bu şekilde. Genel manada seyahat kısıtlamalarının geçtiğimiz döneme göre hem ülkemizde hem dünyada esnetildiği görülüyor. Öte yandan vaka sayısının artış hızı yukarı doğru ivmelendiği takdirde kısıtlamaların pek çok alanda olduğu gibi seyahat konusunda da yeniden gündeme gelmesi söz konusu.

Hangi ülkelere seyahat yasağı olmadığını öğrenmek ve seyahatinizi ona göre planlamak için buraya tıklayabilirsiniz.

Ramazan-0
Tips

Sağlıklı Bir Ramazan Geçirmeniz İçin Öneriler

On bir ayın sultanı Ramazan geldi. Peki, bu kutsal ve mübarek ayda oruç ve sahur zamanlarında neler yemeli, nasıl beslenmeli, ne tür spor yapmalı,…

Devamını Oku
Unesco-0
Kültür Seyahat

Türkiye’nin Değerleri: UNESCO Mirasları

Gelin, üstün güzellikleri, doğal bir fenomen olmaları ve tarihi önemleri ile ülkemizdeki UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş bölgelere bir göz…

Devamını Oku
Babalar Günü-0
Kültür Seyahat

Babalar Günü’ne Özel Yurt İçi Gezi Rotaları

Bu sene Babalar Günü için planınız var mı? Gelin bugüne dek aldığınız kravatları, gömlekleri bir kenara bırakın; bizim size bambaşka önerilerimiz var.

Devamını Oku