Kültür Seyahat

17 Ocak 2023

Bu kış tatiliniz için harika bir fikrimiz var. Dünyaca ünlü İngiliz şair Lord Byron'ın "Adriyatik'in İncisi" olarak nitelendirdiği Hırvatistan, kış turizmi ile de birçok gezginin gözde seyahat destinasyonlarından. Orta Avrupa, Akdeniz ve Balkanların kesişme noktasında bulunan bu güzel ülke, 8 Ekim 1991'de özgürlüğünü kazanabilmiştir. 56 bin 594 kilometrekare yüzölçümüne sahip olan Hırvatistan'ın binden fazla adaya sahip olduğunu da belirtmek isteriz.

Hırvatistan, Avrupa'da hayat standartlarının en yüksek olduğu ülkelerden birisidir. Sanayide gösterdiği gelirin yanında elbette doğal güzellikleri ile de turizmden büyük gelir elde etmektedir. Başkenti Zagreb ve resmi dili Hırvatça olan ülkede Sırpça, Boşnakça ve diğer Slav dillerini duymanız da mümkün. Ülkenin nüfusu ise sadece 4,6 milyon.

Hırvatistan tatiliniz için bir hatırlatma daha yapmalıyız; bu güzel ülkeye gitmek için yeşil pasaport ya da Schengen vizesi almanız gerekiyor.  Bu yazımızda Hırvatistan'a kışın gitmeni için on harika neden sıraladık.

Croatia-1

1- Sahilin tadını yine çıkarabilirsiniz

Hırvatistan yılda 20 milyon turisti ağırlayan ve bu nedenle yaz sezonunda olcukça kalabalık olabilen bir ülkedir. Kış tatilinizde Hırvatistan'daki sahiller bu nedenle sakin ve huzurlu olacaktır. Sevdiklerinizle termosunuza kahvenizi doldurup inebilir eşsiz manzara karşısında harika bir tatil yapabilirsiniz. Sahilde gün batımını Hırvatistan'da izlemeniz için kışın gitmek çok daha huzurlu bir seçenek olacaktır.

2- Bölgedeki müzeleri ve kiliseleri gezebilirsiniz

Bir ülkenin yaşayan tarihini öğrenmenin en güzel yöntemi mimari eserleri gezmek ve müzelerinde keşfe çıkmaktır elbette. Hırvatistan kış dönemi özlelikle Ocak ve Şubat aylarında müzeleri ücretsiz şekilde açmakta ve giriş saatlerini uzatmaktadır. Kış dönemi kiliseleri gezmek ve müzede tarihi eserlerin arasında kaybolmak için harka bir zaman. Zagreb, Split, and Dubrovnik tarihçeleri ile ünlü harika şehirlerdir.

3 -Kayak olmadan olmaz diyorsanız

Kış tatili denilince elbette hepimizin aklına kayak yapmak geliyor. Hırvatistan'da birçok noktada kayak merkezi bulunuyor. Ancak, en çok kayak merkezi Primorje-Gorski Kotar  bölgesinde vardır. Ailenizle birlikte kayak yapmak ve doyasıya bir kış tatili yapmak için bu bölgeyi tercih edebilirsiniz. Diğer yandan Primorje-Gorski Kotar bölgesi ünlü Zagreb şehrine de sadece 30 dakikadır.

Croatia-3

4-Etkileyici şatoları bir kez de karlar altında görebilirsiniz

Elbette ki Avrupa'da bulunan şatolar ve kaleleri gezmek hepimizi büyülüyor. Hırvatistan birçok şatoya ev sahipliği yapıyor. Yaz sezonunda kalabalıklar arasında bu harika mimariyi gezmek istemiyorsanız kış sizin için ideal olacaktır. Üstelik kartpostaldan çıkmış gibi görünen bu yapılar kar altında daha güzel görünüyor. Bu harika mimari yapıların çoğu Hrvatsko Zagorje bölgesinde bulunuyor. Varazdin Şatosu ise içlerinde en gözde olanlardan.

5- Ocak ayında festival keyfi yaşayabilirsiniz

Eğer Ocak ayı içerisinde Hırvatistan'a gidiyorsanız Rijeka Karnavalı'na katılabilirsiniz. Bu Avrupa'nın en büyük karnavallarından birisidir ve birçok eğlence düzenlenir. Kış tatilinizi eğlenceli bir hale getirmek için harika bir yol olacaktır. Karnavalda birçok konser, sergi ve parti yapılıyor ve devamında Şubat ayında maske festivali gerçekleşiyor. Karnavalın efendisine şehrin verilmesi törenini izleyebilir ve bu tarihi şölene katılabilirsiniz.

6- Milli parkları kışın da büyüleyicidir

Hırvatistan milli parkları yazın harika manzaralara sahiptir. Ancak kışın deneyimleyeceğiniz manzaralar bir o kadar güzel olacaktır. Özellikle donan şelale ve göller harika bir görüntüyle sizi kendine hayran bırakacak. Hırvatistan coğrafi konumu nedeniyle birçok şelaleye sahiptir. Bunlardan en güzellerinden birisi ise Plitvice Ulusal Parkı'dır. Oldukça etkileyici birçok şelaleye sahip bu parkta unutulmaz bir gün geçirebilirsiniz.

Croatia-5

7- Kış manzarasının tadını çıkartabilirsiniz

Ailenizle anılar biriktirmek için fotoğraflar harika oluyor. Kış tatilinizden döndüğünüzde harika fotoğraf karelerine sahip olabilirsiniz. Bembeyaz karlar altında kalan bu ülke size eşsiz manzaralar sunacaktır. Kalabalık olmadan sakin bir ortamda harika manzara fotoğrafları çekebilir, doğanın tadını da çıkartabilirsiniz.

 

8- Hırvatistan'ın güzel yemeklerini tadabilirsiniz

Daha önce deneyimleydiyseniz bilirsiniz ki yemekleri güzel olan ülkelerden birisi de Hırvatistan'dır. Eğer hiç gitmediyseniz, gitmeniz için bir güzel neden daha; yemekleri gerçekten güzeldir. Gezginler ve sıkça ziyaret edenler Hırvat mutfağını severler. Özellikle birçok deniz ürününü sofrasında barındıran bu ülkede birçok ünlü hamur işi de bulunur. Örneğin Šporki Makaruli yemeği Dubrovnik şehrine özgü bir tat olan, tipik olarak domates ve et suyuyla tatlandırılmış makarnadır. Zagreb şehrine ait meşhur yemeklerinden olan Zagrebački odrezak'ı yemeden dönmeyin.

9- Sıcak suyun tadını çıkarabilirsiniz

Hırvatistan yazın ne kadar hareketli ve güzel olsa da kaplıcaların keyfi kışın daha güzel oluyor. Hırvatistan birçok kaplıcaya sahip ülkelerden birisidir ve bu doğal sıcak suların keyfini çıkartabilirsiniz. Üstelik sezon dışı olduğu için daha uygun fiyatlarla bu keyfe sahip olabilirsiniz. Hırvatistan'da bulunan doğal kaplıcalar Roma döneminden bu yana kullanılmaktadır ve bu sayede eşsiz bir görüntüye de sahiptir.

Croatia-2

10- Sevgililer Günü'nü Hırvatistan'da kutlayabilirsiniz

14 Şubat Sevgililer Günü yaklaşırken bizden size tavsiye; Hırvatistan romantik bir kaçamak için güzel bir tercih. Sevgilinizle birlikte yeni bir ülkeyi keşfedebilirsiniz. Birlikte kış manzarasının tadını çıkartabilir, güzel Hırvat yemekleri yiyebilirsiniz. Dilerseniz güzel bir kaplıca otelinde baş başa spa keyfi yapabilirsiniz. Festivaller, kayak merkezleri ve birçok harika aktiviteye sahip bu ülkeden unutulmayacak anılarla dönebilirsiniz.

1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’da Ziyaret Edebileceğiniz Game of Thrones Mekanları

Tüm zamanların en iyi yapımlarından Game of Thrones, final yapmasının üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen hala tur şirketlerinin favori…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’da Ziyaret Edebileceğiniz Game of Thrones Mekanları

Tüm zamanların en iyi yapımlarından Game of Thrones, final yapmasının üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen hala tur şirketlerinin favori…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’da Ziyaret Edebileceğiniz Game of Thrones Mekanları

Tüm zamanların en iyi yapımlarından Game of Thrones, final yapmasının üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen hala tur şirketlerinin favori…

Devamını Oku