Kültür Seyahat

10 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2022

1

HBO’nun dünyada fenomen haline gelen dizisi Game of Thrones, tüm zamanların en iyi yapımlarından biri kabul ediliyor bildiğiniz üzere. Finalinin üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen, dizinin çekildiği mekanlar hala hayranları tarafından ziyaret edilmeye devam ediyor. Tur şirketlerinin düzenlediği “Game of Thrones Turları” dünyanın dört bir yanından gelen meraklı kitlenin yoğun ilgisi altında düzenleniyor. Olay örgüsü ve ilginç karakterlerin dışında, muhteşem manzaraların insanları bu kadar büyülemiş olması da bu turların düzenlenmesinde başlıca etkenlerden.

Dizinin çekildiği ülkeler arasında en popüler rota ise elbette Hırvatistan. Yedi Krallık’ın başkenti King’s Landing’i temsil etmesi için, tarihi ve güzel kasaba Dubrovnik’ten daha iyisi herhalde bulunamazdı. Yazımızı okuduğunuzda bize hak verecek, bu efsanevi dizinin sadık bir hayranı olmasanız bile yılın her mevsimi ziyaretçi akınına uğrayan bu müthiş yerleri merak edeceksiniz. O halde turumuza başlıyoruz.

Lovrijenac Kalesi

Yedi Krallık’a beş sezon boyunca başkentlik yapan Eski Kent (Old Town) bölgesi, diziyi sırtlayan en önemli mekanlardan biri elbette. Sadece sokaklarında yürümek bile kendinizi o fantastik dünyada hissetmenize neden oluyor. Şehrin surlarının dışında, oldukça yüksek bir tepe üzerinde konumlanmış olan Lovrijenac Kalesi’nin önemi ise çok çok daha büyük. Dizideki ünlü Demir Taht’ın yer aldığı Kızıl Kale, işte burası. Kral Joffrey onuruna düzenlenen turnuva da dahil, birçok unutulmaz sahneye ev sahipliği yapan Lovrijenac Kalesi o kadar popüler ki, bütün Game of Thrones turları buradan başlıyor.

3

Lokrum Adası

Dubrovnik’in hemen dışında yer alan bu küçük ada, önceleri de özellikle günübirlik tatilcilerin ziyaret etmeyi çok sevdiği yerlerden biriydi ama dizi yayınlanmaya başladıktan sonra ününü ikiye, hatta üçe katladı. Daenerys’in büyücüyle buluştuğu eski manastır bahçesini hatırlayacaksınız, işte burası Qarth şehrinin muhteşem bahçelerine ev sahipliği yapan Lokrum’dan başkası değil. Üstelik manastırda, Demir Taht’ın orijinal kopyasının sergilendiği bir Game of Thrones sergisi de var.

2

Trsteno Arboretumu

Dubrovnik’in kuzey batısında yer alan Arboretum (botanik bahçesi), 15. yüzyılda inşa edilmiştir ve Avrupa’nın en eski botanik bahçelerinden biridir. Su kemerinin hala aktif olarak kullanıldığı bu tarihi mekân, Game of Thrones’un King’s Landing sahnelerine ev sahipliği yaptıktan sonra birdenbire popüler haline geldi. Girişin ücretli olduğu ve tüm bahçeyi gezmenin birkaç saat sürdüğü Trsteno Arboretumu’nda yürürken, kendinizi Sansa, Margaery ve Lady Olenna’nın derin konuşmalarına dahil olmuş bir halde bulmanız olası.

Cizvit Merdivenleri

Dubrovnik’in en büyük kilisesi olan Aziz Ignatius Cizvit Kilisesi barok stili, iç mimarisi, iç duvarlarda yer alan freski ve şehrin en eskisi olmasıyla bilinen çanıyla zaten en popüler turistik mekanlardan biriydi. Ancak bu kiliseyi görmek için tırmanılan merdivenlerin bu kadar ünlü olacağını kimse tahmin edemezdi. Roma’nın ünlü İspanyol Merdivenleri model alınarak romantik-barok üslupla tasarlanmış bu merdivenleri gördüğünüz zaman, gözünüzün önüne Kraliçe Cersei’nin o unutulmaz kefaret yürüyüşü gelecek.

5

Diocletianus Sarayı

Kralın bahçelerini ve ünlü ticaret şehri Qarth’ı ziyaret ettikten sonra rotamızı bu kez kuzeye, Split şehrine çeviriyoruz. Daenarys’in ejderhalarını eğittiği taht odası sahnesi dersek sanıyoruz ki herkes nereden bahsettiğimizi hemen hatırlayacaktır. İşte bu sahne, güzel Split şehrinin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Diocletianus Sarayı’nda çekildi. Sarayın bodrum kısmı da ziyarete açık çünkü burası sıradan bir bodrum değil, çevreye rahatsızlık verdikleri için ejderhalar burada zincirlendi.

Nepotova Caddesi’nde yer alan özel Game of Thrones mağazaları da devasa ejderha yumurtalar dahil birçok tema ürünü satın alabileceğiniz popüler yerler arasında.

Zrnovnica Taş Ocağı ve Değirmeni

Lekesizler Ordusu’nu hatırladınız mı? Peki ya Daenerys’in bu ordu ile Meereen’e geldiği ve onları kölelikten kurtarmayı teklif ettiği sahneyi? Dizinin en sevilenlerinden olan sahne, Split’e yalnızca on beş dakika uzaklıktaki bu terk edilmiş taş ocağında çekildi. Game of Thrones turlarının vazgeçilmez duraklarından olan bu ikonik çekim yerinin haricinde, Meereen’in kölelerinin gösterildiği sahnelerin çekildiği değirmen de mutlaka ziyaret edilmeli.

Game of Thrones gezinize şu içerikle devam etmeye ne dersiniz?: House Of The Dragon Dizisinin Çekildiği Şehirler

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülke-0
Kültür Seyahat

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Hem çalışıp hem seyahat etmek, yeni dünyanın getirdiği iş modellerinden. Özellikle yeni kuşağı ülkelerinde misafir etmek için artık birçok ülke…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Hırvatistan’da Ziyaret Edebileceğiniz Game of Thrones Mekanları

Tüm zamanların en iyi yapımlarından Game of Thrones, final yapmasının üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen hala tur şirketlerinin favori…

Devamını Oku
Caceres
Kültür Seyahat

House Of The Dragon Dizisinin Çekildiği Şehirler

Game of Thrones fanatiklerinin büyük bir özlemle bekledikleri dizi House of The Dragon'un ilk sezonu geride kaldı ama konusu, oyuncuları ve…

Devamını Oku