Kültür Seyahat
31 Ocak 2023Son zamanlarda, özellikle pandemi dönemiyle dijital göçebelik tanımı ortaya çıktı. Peki, dijital göçebe nedir? Öncelikle size çok net bir tanım vereceğim: Dijital göçebeler girişimciler, serbest çalışanlar veya işlerinin çoğunu giderek artan şekilde online yapan çalışanlardır. Bu kişiler genellikle müşterilerine yalnızca çevrimiçi olarak hizmet verirler. Dijital göçebeler "konumdan bağımsızdır" ve her yerden çalışabilirler. İkamet yerlerini düzenli aralıklarla değiştirirler ve genellikle kalıcı bir evleri yoktur. Yani aslında bir göçebe gibi dünyayı dolaşırlar ve işlerini yanlarında götürürler.
Seyahat etmek şart değil
"Dijital göçebeler" terimi, sürekli hareket halinde olan, konumdan bağımsız web çalışanları ile sınırlı değildir. Pek çok göçebe, aynı adaşı çöl göçebelerinin yaptığı gibi, aynı yerlere tekrar tekrar döner. Konum bağımsızlığı önemlidir. İstediğiniz zaman seyahat edebilir ve çalışabilir, bir kafeye gidebilir veya sadece koltuğa oturup işinizi oradan yürütebilirsiniz.
En önemli kriter olarak lokasyon bağımsızlığı
Dijital göçebeler istedikleri yerden çalışırlar: annelerinin mutfak masasından, ortak çalışma alanından, internet kafeden, kütüphanelerden veya dünyayı dolaşırken. Bununla birlikte, dijital olarak çalışmak dijital göçebenin belirli bir konumdan bağımsız çalışabilmesi anlamına gelir. O, "konumdan bağımsızdır". Yani teorik olarak dijital göçebeler hemen eşyalarını toplayıp başka bir yere işi gidebilirler.
Dijital göçebeler gelirlerini genellikle programlama, web tasarımı veya SEO uzmanları alanlarında serbest çalışanlar olarak kazanırlar. Bunların arasında çok sayıda profesyonel blogger da bulunmaktadır. Bazıları ayrıca başarılı e-ticaret siteleri oluşturur veya başka web siteleri için yazar olarak çalışırlar. Buradaki iş modelleri oldukça çeşitlidir ve son yıllarda yüzlerce farklı çevrimiçi iş modeli ortaya çıkmıştır.
Dijital göçebe olmanın faydaları
Kendi yaşam yolunuzu şekillendirmek için daha fazla özgürlük sahibi olabilirsiniz.
Dünyanın her yerinde çalışabilir ve yaşayabilirsiniz.
Artık trafikte sıkışıp kalmanıza ve rahatsız edici bir iş kıyafeti giymenize gerek yok.
Genellikle çalışma saatlerinizi belirlemek için daha fazla özgürlük vardır. Sabah 9'dan akşam 5'e kadar değil.
Daha az fatura ve maddi şeylere daha az ihtiyaç. Böylece deneyimlere daha fazla para harcayabilirsiniz.
Yeni yerleri deneyimleme olanağı kazanabilirsiniz - çeşitlilik hayatı heyecanlandırır
Yaşam maliyetinin daha düşük olduğu yerlerde yaşayarak tasarruf etme fırsatı.
Dijital göçebe olmanın dezavantajları
Dijital göçebeler dünyanın herhangi bir yerinde yaşayabilir ve bulunabilir. Buna Fransa'daki kafeler, Arjantin'deki kütüphaneler, Tayland'daki sahil kulübeleri, Tokyo'daki internet kafeler veya Avustralya'daki ortak ofis alanları dâhildir. Ancak böyle bir yaşam tarzının dezavantajları da vardır. Her zaman hatırlayın: DİJİTAL BİR GÖÇEBE TATİLDE DEĞİLDİR! Dijital göçebe yaşam tarzına öncülük etmek, genellikle geleneksel bir ofis işine göre daha çok ve daha az paraya çalışmanızı gerektirir.
Hem çalışıp hem seyahat etmek, yeni dünyanın getirdiği iş modellerinden. Özellikle yeni kuşağı ülkelerinde misafir etmek için artık birçok ülke "Dijital Göçebe Vizesi" uygulamasına geçiş yapıyor.
1- Almanya
Almanya dijital göçebe vizesi veren ilk yerlerden biri. Freelance çalışan kişilere en az 6 ay ve en fazla 3 yıl arasında dijital göçebe vizesi verilmekte. Elbette ki her serbest çalışan veya kendine ait şirketi olan kişilerin hepsi dijital göçebe vizesi alamıyorlar. Bu vizeyi alabilmek için gereken bazı evrakları bildirmiş olmak gerekiyor. Vize almak için bir görüşmeye katılmanız, sağlık sigortasına sahip olmanız ve en önemlisi Alman ekonomisine bir katkı yapıp yapmayacağınızı kanıtlamak olacaktır. Bir diğer gereklilik ise 10.000 Euro birikiminizin olmuş olması. Diğer ülkelere göre kabul edilme süreci biraz daha karmaşık ve zorlayıcı olan Almanya çok beklemek istemeyenler için pek de uygun bir ülke değil fakat Almanya’nın büyüleyici şehirlerinde yaşamak bu zorlayıcı sürece sanki değer gibi.
2- Estonya
Estonya Almanya’nın aksine 1 yıl kadar süreyle vize hakkı veriyor. Estonya ayrıca dijital göçebe vizesi veren ilk ülke olma özelliği taşıyor. Bir form doldurarak bile çok basit şekilde vize başvurusu yapabiliyorsunuz. Buradan vize alabilmenin koşullarından biri konuma bağlı olmayan bir işletmeye sahip olmaktır. Bir diğeri ise Estonya’ya bağlı olmayan bir şirkette uzaktan çalışıyor olmak. Bütçe olarak ise 6 ay içinde ayda en az 3.504 Euro kazanıyor olmanız gerekiyor.
3- Dubai
Dijital göçebe vizesi alarak, belki de, bir tatil havasında yaşayabileceğiniz ve çalışabileceğiniz en güzel yerlerden biri Dubai. Burada çalışmanın bir diğer güzel yanı ise ülkenin dijital göçebe olarak çalışanlardan gelir vergisi almıyor olması. Kendi ülkenizde çalışırken veya kendi işinizi kurarken ailenizi getirebilir ve bu şehrin tadını çıkarabilirsiniz. Vize alma hakkına sahip olduktan sonra 1 yıl süreyle ülkede çalışabiliyorsunuz. Dubai’den dijital göçebe vizesi alabilmek için gereken koşullarından ilki, Almanya’da da olduğu gibi, Birleşik Arap Emirlikleri sağlık sigortasına sahip olmak. En az aylık gelirin 5000 dolar olması ve bir önceki aya ait maaş belgeleriniz ve son 3 aya ait banka bilgilerinizle vize başvurusunda bulunabiliyorsunuz. Fakat burada çalışmanın belki de en kötü yanı Dubai’de gelir-gider masraflarının oldukça yüksek olması.
4- Hırvatistan
Hırvatistan’da dijital göçebe vizesi alarak orada 1 yıl boyunca çalışabiliyorsunuz. Başvuru yapmak için online form doldurmak yeterli olacaktır. Hırvatistan’ı tercih etmeniz için galiba en güzel nedenlerden biri düşük maliyetli bir hayat sürebilme olanağınız. Buradan dijital göçebe vizesi alabilmeniz koşulları şunlardır; bir kuruma bağlı olarak çalışmadığınızı yani serbest meslek sahibi olduğunuzu kanıtlamanız, Hırvatistan’a ait bir şirkete bağımlı olmamanız, gelir olarak ayda en az 2500 dolar kazanmanız, sağlık ve sigorta bilgileri yerinde olması.
5- Çekya
Çekya’da çalışmak isteyenlerin başvuracağı vize Zivno Vizesi adı altında geçmekte. Dijital göçebe vizesi alan çalışanlar 1 yıl Çekya’da kalma hakkına sahip oluyorlar. Buraya da diğer bazı ülkeler gibi online başvuru yapabiliyorsunuz. Koşullardan bazıları ticaret lisansına sahip olmak, orada kalabileceğinize dair yeterli bütçeye sahip olduğunuzu kanıtlamak, Çekya’da kalacağınız yeri önceden belirleyip burayı belirtmek gibi gereksinimler. Eğer Çekya’da dijital göçebe olarak çalışırsanız ayrıca 26 Schengen ülkesine zahmetsizce girebilirsiniz.
Elbette ki, dijital göçebe vizesi veren ülkeler yalnızca bu ülkelerle sınırlı değil. Diğer ülkelerin içinde Norveç, Portekiz, İspanya, İzlanda, Endonezya ve Yunanistan gibi daha pek çok ülke bulunmakta.
Bir Dijital Göçebe iseniz veya olmak istiyorsanız, öncelikle Dijital Göçebe Vizesi koşullarını bilmenizde fayda var. Elbette kriterler ülkeye göre değişkenlik gösterebiliyor ancak genel koşullar ile ilgili bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.