Kültür Seyahat

18 Ağustos 2023

Dalmaçya kıyılarına özgü benzersiz güzelliği 1000'e yakın adayla birleştiren Hırvatistan’a uzanıyoruz bugün. Mavi Adriyatik sularından Dinari Alpleri'nin zirvelerine kadar uzanan bu coğrafya Orta Çağ kasabaları, kartpostal gibi görünen adaları, tarihle örülü şehirleriyle büyüleyici bir deneyim sunuyor. Akdeniz'de bir Balkan incisi olan Hırvatistan temiz denizi, doğal rezervleri, mavi bayraklı plajları ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan eserleriyle gezginlere keşfedilecek pek çok yer ve görülmeye değer birçok şey sunuyor.

Zagreb

Hırvatistan'ın başkenti olarak kendine özgü bir karakter taşıyan Zagreb Barok mimarisiyle süslenmiş tertemiz ve düzenli sokaklarıyla geçmişten günümüze Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun etkilerini taşıyan bir şehir. Kültür - sanat, eğlence, alış veriş, yeme - içme, spor gibi birçok aktiviteyi Zagreb'de bulabilmek mümkün. Jelacic Meydanı, Orta Çağ'dan miras kalan ihtişamlı Zagreb Katedrali, şehrin en büyük açık pazarı olan Dolac Market, hip kafeleri ve butik mağazalarıyla ünlü Tkalciceva Caddesi şehirde görülmesi gereken yerler arasında listenin başlarında yer alıyor.

Hırvatistan-Zagreb

Balbi Kapısı (Balbi's Arch)

Balbi Kemeri, kemerin üzerindeki taş levha yazıtına göre dönemin Belediye Başkanı Daniel Balbi tarafından 1678 yılında Hırvatistan'ın Rovinj kentinde, eski şehir kapısının yerine inşa edilmiş. 7. yüzyılda Rovinj şehri korunaklı ve ek kulelerle güçlendirilmiş bir yermiş ve o dönemde şehrin 7 kapısı bulunuyormuş. Bugünkü Balbi Kemeri'nin yerinde ise o zamanlar Porton della Pescheria şehrinin ana kapısı bulunuyormuş. Ana şehir kapısının yıkılmasının ardından Daniel Balbi tarafından ana kapı olarak inşa edilen Balbi Kemeri bugün hala ayakta olan bir tarihi ve mimari eser.

Barok tarzda inşa edilmiş olan kemerin tepesinde St. Mark'ın Venedik Aslanı'nı ve aynı zamanda Rovinj'in Venedik Cumhuriyeti'nin yönetimini savaşsız kabul ettiğini sembolize eden bir figür bulunuyor. Taş aslanın hemen altında kemerin dikilmesinden yüz yıl sonra eklenen Balbi ailesinin arması da görülüyor.

Split

Hırvatistan'ın ikinci en büyük şehri olan Split, antik Roma kentlerinin izlerini taşıyan bir yer. Dalmaçya kültürünü ve yaşam tarzını deneyimlemenize olanak tanıyan bu şehir Antik duvarları ve tapınaklarıyla tarih ve kültür meraklılarının mutlaka ziyaret etmek isteyeceği bir nokta. Küçük bir yarımada üzerine kurulan bu şehir; marinaları, alışveriş seçenekleri, kafeleri ve restoranlarıyla keşfedilmeye değer bir atmosfer sunuyor. Split'teki müzeler, kiliseler ve katedraller ise şehrin zengin kültürel geçmişiyle ilgili bilgi edinme fırsatı sunuyor. Ayrıca Split Limanı'ndan başlayarak günlük tekne turlarıyla Brac, Solta, Hvar, Vis, Lastovo ve Korcula gibi Hırvatistan'ın diğer güzelliklerini keşfetme şansına sahipsiniz.

Hırvatistan-Split

Korčula Adası

Korčula Adası Dubrovnik'in kuzeyinde kalıyor ve Pelješac Yarımadası'na komşu. Bu şirin ada Ortaçağ'dan esintiler taşıyan küçük bir şehir, büyüleyici balıkçı köyleri, göz alıcı koylar ve plajlar, üzüm bağları ve zeytinliklerle bezeli.

Eski Yunanlı yerleşimciler, adanın yoğun bitki örtüsü ve topraklarının koyu rengi nedeniyle buraya "Korkyra Melaina" yani "Siyah Korfu" adını vermişler. 10. ve 18. yüzyıllar arasında Venediklilerin yönetimine geçen Korčula ünlü gezgin Marco Polo'nun doğduğu yer olarak da biliniyor. Venedikliler, Akdeniz'deki güç dönemlerinde Adriyatik deniz ticaretini kontrol etmek için stratejik bir konuma sahip olan Korčula'yı üs olarak kullanmışlar. Bu amaçla antik Yunan kalıntılarının üzerine kale ve surlar inşa etmişler. Şehir 13. ve 15. yüzyıllar arasında altın çağını yaşamış; bu dönemde harika kiliseler ve saraylar inşa edilmiş. Orta Çağ’dan kalan izleriyle parıldayan Korčula kesinlikle keşfe değer!

Hırvatistan-Korcula

Elafiti Adaları

Dubrovnik'in kuzeybatısında yer alan Elafiti Adaları toplamda altı adadan oluşuyor. Hırvatistan'ın giderek popülerleşen turistik cazibelerinden biri olan bu takımada; özellikle Kolocep, Lopud ve Sipan adaları bölgenin en gözde noktalarından bazıları. Eğer gündelik yaşamın telaşından uzaklaşmak isterseniz araç trafiğinin yasak olduğu Kolocep ve Lopud'u tercih edebilirsiniz. Lopud'un küçük plajı ve taş evleri sizi cezbederken Kolocep'in çam ormanları ve meyve ağaçlarıyla çevrili doğası sizi sakinliğe davet ediyor! Dubrovnik aristokrasisinin eskiden tercih ettiği Şipan adası ise şehirden kolayca ulaşabileceğiniz bir hazine niteliğinde.

Losinj

Losinj Hırvatistan'ın doğal zenginlikleri ve güzel plajları ile ünlü bir adası olarak yaz aylarında turist akınına uğrasa da ülkede hala sakinliğin korunduğu gizli hazineleri içinde saklıyor. Ülkenin batısında konumlanan Losinj seyahat konusunda deneyimli gezginler için yazın en tatlı sığınaklarından biri olarak öne çıkıyor. Yüksek hava kalitesi, çam ormanlarıyla kaplı doğası, uluslararası standartlardaki SPA olanakları ve turkuaz suların büyüleyici güzelliği ile Losinj seyahat planlarınızda yer almayı hak eden adalardan biridir. Losinj'e ulaşmak için Zadar şehrinden feribota binebilirsiniz.

Hırvatistan-Losinj

Mavi Tur

Dalmaçya Kıyıları'nın turkuaz sularının çağrısına kulak verecek olursanız Hırvatistan'ın büyüleyici mavi turuyla sıra dışı bir rota sizi bekliyor. Split, Brac, Hvar, Vis, Lastovo, Mljet ve Elafiti Adaları ile Dubrovnik arasında uzanan bu özel yolculuk Adriyatik Denizi'nin güzelliklerini adım adım keşfetme fırsatı sunuyor. Geleneksel balıkçı köylerinden tarihi izlere, canlı kasabalardan ulusal parklara kadar geniş yelpazedeki konumları görerek bölgenin zengin ve çeşitli hikayesine ortak olmak mümkün.

Hırvatistan-Dubrovnik

Croatia-0
Kültür Seyahat

Kışın Hırvatistan'a Gitmek İçin 10 Sebep

Dünyaca ünlü İngiliz şair Lord Byron'ın "Adriyatik'in İncisi" olarak nitelendirdiği Hırvatistan, kış turizmi ile de birçok…

Devamını Oku
Hırvatistan-Dubrovnik-0
Kültür Seyahat

Hırvatistan: Dünyanın Cennet Köşesi

Dalmaçya kıyılarına özgü benzersiz güzelliği 1000'e yakın adayla birleştiren Hırvatistan’a uzanıyoruz bugün. Akdeniz'de bir Balkan incisi…

Devamını Oku
Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülke-0
Kültür Seyahat

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler

Hem çalışıp hem seyahat etmek, yeni dünyanın getirdiği iş modellerinden. Özellikle yeni kuşağı ülkelerinde misafir etmek için artık birçok ülke…

Devamını Oku