Kültür Seyahat

6 Mayıs 2023

Hepimizin bildiği üzere Türkiye’nin güney bölgesi, turizm ve tatil anlamında en başta gelen bölgelerinden biridir. Deniz tatilinden, kayak tatiline, villa tatilinden spor odaklı turizme kadar, ne ararsanız güneyde mevcuttur. Özellikle Muğla, Fethiye, Antalya, Kaş, Kalkan ve nice turizm cenneti, misafirlerini ağırlamayı sabırsızlıkla bekliyor. Özellikle Antalya’nın Kemer ilçesi, gerek otelleri gerekse birbirinden güzel gezilecek yerleri ile en başta sıralardaki yerini alıyor. Kemer’e kadar gitmişken gezilmesi gereken noktalara bir bakış atalım.

Likya’nın Özü: Olimpos Antik Kenti

Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait olan bu antik kent, bölgenin en iyi bilinen tarihi kalıntılarından biri olarak sayılmaktadır. Kemer ile Kumluca ilçelerinin arasında bulunan antik bölgedeki liman kentinin içerisinde, kalıntılar arasında hamamlar, tiyatrolar ve anıt mezarlıklar mevcuttur. UNESCO Dünya Mirası Geçici listesinde bulunan Olimpos Antik Kenti, tarih boyunca ilk demokratik birlik olarak bilinen Likya uygarlığının en önemli kentlerinden biri olmuştur. Kentin bünyesinde günümüze kadar ulaşmayı başarmış olan kalıntılar, adeta doğal ve yemyeşil ormanlık güzellikler arasında kendilerini sergilemektedir. Buraya kadar gelmişken, antik kentin hemen yanı başında ve Kemer’de görülmesi gereken Olimpos Plajı’nda serinlemeyi asla ihmal etmeyin.

Olimpos

Eşsiz Güzellik: Beydağları Sahil Milli Parkı

Yeşilin ve mavinin sonsuz bir huzur verdiği Beydağları Sahil Milli Parkı, 31 binden fazla hektarlık yüzölçümü ile ayı, sincap, tilki, yaban keçisi gibi pek çok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda sandal, yabani zeytin, sakız ağacı gibi bine yakın bitki türünü bünyesinde barındırabiliyor. Tam bir oksijen bombası yaratan parkta, saatlerce süren yürüyüşler, adrenalin dolu yamaç paraşütü ve güç gerektiren kaya tırmanışları yapabilmek mümkün. Olympos Antik Kenti’ni de sınırlarında barındıran parkta, dilerseniz doğa ile tam olarak bütünleşmek amacıyla kamp yapabilirsiniz. 1972 senesinden beri milli park olarak kabul edilen nokta, Kemer’de ihmal edilmemesi gereken bir lokasyon olarak yaklaşık 100 kilometre devam eden sahil şeridi ile dikkat çekmeye devam ediyor.

Görülmeden Olmaz: Göynük Kanyonu

Göynük Kanyonu deyince, doğa ve su sporları tutkunları, başköşeyi kapar. Kemer’de Likya Yolu üzerinde bulunan Göynük Kanyonu, her sene binlerce yabancı ve yerli turistin durağı oluyor. İsterseniz kanyonda bulunan doğal havuzda serinleyin ya da dalgalı ruhu ile rafting yapın, doğal güzelliği ile insana kendini aşık etmeyi başaran Göynük Kanyonu'nu mutlaka ziyaret edin. Ayrıca bölgede bulunan Likya Yolu’nun dünyanın en iyi 10 trekking rotasından biri olarak bilindiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Likya Yolu'nun Nefes Kesen Durakları'nı incelemek için buraya tıklayın.

göynük

Kültür ve Misafirperverliği Yansıtan: Folklorik Yörük Parkı

Bölgenin Yörük kültürünü yaşatmak adına kurulmuş olan Folklorik Yörük Parkı, tam anlamıyla otantik ve geleneksel bir atmosfere sahiptir. Bölgesel lezzetleri de bulabileceğiniz nokta, bünyesinde bulunan Yörük kıyafetli cansız mankenlerle ve çadır kültürünü gösteren aktivitelerle ve tasarımıyla, açık hava müzesi olarak Kemer’de görülmesi gereken noktalardan biridir. Geçmişini Orta Asya kökenlerinden alan Yörük kültürünün, en güzel yansımalarından biri olan Folklorik Yörük Parkı’nda, dilerseniz yerel Türk lezzetlerin yapıldığı çadırlarda bu güzel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Antalya’ya Farklı Bir Bakış: Olympos Teleferik Tahtalı

Deniz seviyesinden 2,365 metre zirveye çıkmaya ne dersiniz? Alt istasyondan 726 metre ile başlayan heyecan dolu yolculuk, 2,365 metre ile zirve istasyonunda sonlanıyor. Bodur çalılık, kara ve kızılçamların sahne yaptığı fon, gerek kışın nadir kar görüntüsü ile gerekse diğer mevsimlerdeki inanılmaz manzarası ile turistlerin odak noktası olmaktadır. Keyifli teleferik yolculuğu öncesinde alt istasyonda, çay ya da kahve gibi içeceklerinizi yudumlarken, kendinizi bu adrenalin dolu yolculuğa hazırlama şansınız olabilir.

tünektepe

Rüya Görmeye Hazır Olun: Ay Işığı Plajı

Öyle bir koy düşünün ki sessiz sakin ve masmavi turkuaz suları ile gelen misafirlerini mest etsin. Kendi çapında özel bir güzelliğe sahip olan Ay Işığı Plajı, çocuklu ya da çocuksuz ailelerin, tesislerde dinlenip keyfilerince denizin tadını çıkarabilecekleri bir koydur. Mavi bayraklı plaj, Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içerinde yer almaktadır. Şehir merkezine 10 kilometre mesafedeki Ay Işığı Plajı, Kemer’de denize girilebilip güneşlenecek ve görülmesi gereken noktalardandır.

Kemer’in En Bilinenlerinden: Kleopatra Koyu

Akdeniz’in parıldayan koyu Kleopatra Koyu, Kleopatra’nın Sezar ile tanıştığı lokasyon olarak bilinmektedir. Sapsarı kumsalı ve masmavi suları ile adını fazlasıyla hak eden koy, sakinliği ve Kemer merkezin kalabalık ortamından uzak bir atmosfer yaşamak istiyorsanız, kesinlikle doğru adres olacaktır. Bu arada koyun batı kısmında görülen siluetin, Kleopatra olduğuna inanılmaktadır. Bu bölgede de kamp yapmak isteyen misafirler için kamp alanların bulunduğunu da belirtelim.

Kleopatra

Dünyalarca Ünlü: Yanartaş Milli Parkı

Ulupınar mahallesinde bulunan Yanartaş Milli Parkı, Çıralı’nın 230 metre yüksekliğinde “Olympos’un Sönmeyen Ateşi” adıyla da anılmaktadır. Doğal bir ateş kaynağına sahip olan Yanartaş’tan çıkan metan gazı alevlerinin, Homeros’un yazıtlarına yansıtıldığı bilinmektedir. Hikayesi ise şu şekilde: Dönemin Likya Kralı tarafından öldürülmek istenen Kimera isimli canavar, bu işi tamamlamak üzere görevlendirilmiş olan Bellophontes tarafından öldürülüp, yerin altına gömülür. Fakat buna rağmen Kimera, yerin yedi kat altından bile yeryüzüne ateş çıkarmayı sürdürmektedir. Tam anlamıyla bir doğa mucizesi sayılan Yanartaş Milli Parkı’nda her ne kadar taşlardan çıkan ateşleri söndürmeye çalışsanız da nafile.

Gerek doğal güzelliği gerekse tarihi mirasları ile Antalya’nın Kemer ilçesi, görülmesi gereken efsane noktaları ile misafirlerini ağırlamayı bekliyor. Turizm cennetimiz sayılan Kemer ilçesini es geçmeden, ziyaret etmeyi asla ama asla ihmal etmeyin.

En Romantik 20 Yer-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin En Romantik 20 Yeri

14 Şubat Sevgililer Günü için sevdiklerine sürpriz yapmak isteyenler acaba nereye gitsek diye araştırmalara başladılar bile. Biz de Türkiye’nin en…

Devamını Oku
Antalya-0
Yeme İçme

Antalya'nın En İyi Yöresel Lezzetleri

Türk mutfağı Türkiye’nin her yöresinin kendine has tatlarıyla oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip. Turizmin başkenti sayılan Antalya da yalnızca…

Devamını Oku
1
Kültür Seyahat

Antalya ve Çevresinde Görülmesi Gereken Antik Kentler

Çıralı’ya ve Adrasan’a yakınlığıyla bilinen ve çok uzun yıllardır popüler bir tatil yeri olan Olympos, Antalya’nın Phaselis’ten sonraki ikinci büyük…

Devamını Oku