Kültür Seyahat

20 Eylül 2022

Bir nesneyi antika saymak, artık eskidiği için onun değerini düşürmez. Aksine, yıllar geçmesine rağmen hala ayakta kalması açısından antika dediğimiz objeler tarihsel bir öneme sahiptir. Antika nesneler sayesinde geçmişte yaşanmış anıları yanımızda tutabiliyor hatta o anıları yitirmemek için antikaları en baş köşeye koyuyoruz. Bu duyguları yaşamak ve diğerlerine de yaşatmak isteyen antikacılar, neyse ki, tüm dünyada var. Antika parçalara ve koleksiyonlara ilgi duyanlar için söylüyoruz ki bütün dünyayı dolaşmanıza gerek yok. İstanbul’un belirli yerlerinde bulunan antika dükkânlarında da bu define avına başlayabilirsiniz.

Antikacılar-1

- Horhor Antikacılar Çarşısı

Aksaray’da bulunan bu antikacılar çarşısında hem Türk hem de yabancı antika dükkânları bulunmakta. Çeşitlilik fazla olduğu için sizin zevkinize ve isteklerinize uyabilecek bir sürü seçenek oluyor. Seçenekler bol olduğundan istediğinizi bulma şansı biraz daha zor olsa da, eliniz boş döneceğinizi düşünmüyoruz. 7 katlı 200’den fazla dükkândan oluşan bu çarşıda mobilyalar, avizeler, şamdanlar, saatler, heykeller, büyük ve değerli seramikler ve antika halılardan tutun da her türlü önemli antikaları bulabiliyorsunuz. Antika meraklısı olmasanız bile buradan gidip evinizi süsleyecek herhangi bir eşya bulabilirsiniz. Burada Avrupa’dan gelen eşyalarla beraber Osmanlı döneminden kalmış pek çok parça var. Bu çarşı pazar günleri hariç diğer günler 10.00-18.00 saatleri arasında açık. Aksaray’a bir yolculuk yapmayı düşünürseniz, nostalji havasını almak için Horhor Antikacılar Çarşısı’na da bir uğrayın.

Antikacılar-2

- Balat Antikacıları

Balat’ta birçok antikacı veya vintage parçalar satan dükkânlar dolu. Diğer yerler gibi bir çarşı olmasından daha çok, antika dükkânlarının sıralandığı bir sokak burası. Burada aynı zamanda mezat evler yani açık arttırma yoluyla yapılan satışların gerçekleştiği mekânlar da mevcut. Bu mezatçılarda değerli antika eşyalara en yüksek para teklifinde bulunan kişiler o eşyalara sahip olabiliyor. Bu açık artırmalara teklifte bulunarak katılmasanız bile, müzayede esnasında orada bulunarak o atmosferi yaşamanızı tavsiye ederiz. Müzayedeler elbette her gün yapılmıyorlar. Örneğin, Fener Antik Mezat dükkânında yalnızca çarşamba ve cuma günleri açık arttırma yapılıyor. Diğer dükkânlar için de müzayede gün ve saatleri değişiklik gösterebilir. Takip etmek açısından, dükkânların internet sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından açık artırma gün ve saatlerini öğrenebilirsiniz. Maison Balat bir antika dükkânı olmasının yanında aynı zamanda bir kafe gibi de. Burada antika eşyalarla çevrili iken yemek yiyip kahvenizi yudumlayabilirsiniz. Buradaki bir sürü dükkânda radyo, gramofon, lamba ve hatta koleksiyon yapmak isterseniz antika oyuncak bebekleri de antikacılarda bulma şansınız var.

Antikacılar-3

- Kadıköy Antikacılar Çarşısı

Kadıköy’de bulunan bu çarşıda da genelde Avrupa’dan gelen antika nesneler mevcut durumda. Örneğin, Viyana ve Fransa’dan gelmiş olan süs eşyaları, fincanlar ve mobilyalar oldukça rağbet görüyor. Fakat diğer çarşılarda ve dükkânlarda olduğu gibi burada da Osmanlı döneminden kalma pek çok nesne de mevcut. Bu çarşıda kilimler, fotoğraflar, biblolar ve gramofonları bulabilirsiniz. Çok fazla eşya bulunduğu için ve aynı zamanda bazı eşyaların boyutları büyük olduğu için, çarşıya sığmayan bazı nesneler Tellalzade sokağında da taşmış durumda bulunuyor. Estetik ve tarihi olmalarının yanı sıra oldukça değerli eşyalar olduğu için buradan alınan herhangi bir obje yatırım aracı olarak da kullanılabilir. Kadıköy Antikacılar Çarşısı Pazar günleri kapalıdır. Fakat diğer günler 09.00-19.00 arası antika avcılığına çıkabilirsiniz. Bazı günler mezatlar da yapılıyor fakat gün ve saatleri dükkândan dükkâna değişmekte. Bu yüzden takip edebilmek için internet sitelerine bakabilir veya arayıp iletişime geçebilirsiniz.

- Mecidiyeköy Antikacılar Çarşısı

Mecidiköy Antikacılar Çarşısı 4 katlı ve 70’den fazla dükkâna sahip. İçinde istediğiniz antika eşyayı bulabileceğiniz sayısız dükkân bulunuyor. Osmanlı’dan kalma tablolar, biblolar, vazolar ve porselenleri burada bulabileceksiniz. Antikalar dışında burada yeni yapılan sanat eserleri de mevcut. Özellikle çiniye ilginiz varsa burada pek çok eser bulabilirsiniz. Pazar günleri kapalı olan çarşıyı geriye kalan günlerde 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edip alışveriş yapabilirsiniz.

Antikacılar-5

- Çukurcuma

Çukurcuma’daki antikacılarda hem antika eşyalar hem de daha vintage ve bohem tarzda parçalar bulmak mümkün. Buradaki dükkânlarda elbiseler, ayakkabılar, çantalar, aksesuarlar ve ikinci el kitaplar bulunuyor. Ayrıca bazı dükkânlarda koleksiyon yapabilmeniz için eski kâğıt ve madeni paralar, kartpostallar hatta belki telefon koleksiyonu yapmak isterseniz antika telefonlar da bulunuyor. Çukurcuma’da antika avınıza başlayacağınız dükkânlardan bazıları Alaturcahouse, Osmanlı Antik Palas ve Mozk olabilir. Burada da diğer dükkânlarda ve çarşılarda olduğu gibi Avrupa ve ülkemize ait antika eşyalar bulunmakta. Aynı zamanda dükkânlarda yapılan ve özellikle Çukurcuma Müzayede Kültür ve Sanat Evi’nde yapılan müzayedelere de katılabilirsiniz.

Antikacılar-4

-  Feriköy Antika Pazarı

Adından da anlaşılabileceği gibi Feriköy Antika Pazarı, listede sıralanan diğer yerlere nazaran bir çarşı veya dükkân değil.  Burası her pazar kurulan bir pazar yeri. Buranın adını aynı zamanda Bomonti Antika Pazarı şeklinde de duyabilirsiniz. Şişli’de bulunan Feriköy Antika Pazarı, pazar günleri 09.00-18.00 saatleri arasında kuruluyor. Dükkânlardan ziyade daha açık ve samimi bir ortam tercih ederseniz bu pazarı ziyaret edebilirsiniz. Burası 2009’dan beri faaliyet göstermekte bu yüzden diğer antikacılara göre oldukça yeni. Fakat pazarda sergilenen antika eşyalar diğer yerlerdeki antikalar ile değer olarak eşit düzeyde. Burada antika saydığınız görüp görebileceğiniz her şey var. Daktilolar, eski dönemlere ait pullar, plaklar, paralar, lambalar, ev eşyaları ve kıyafetler yeni alıcılarını bekliyor. Eğer pazara özel aracınızla gelirseniz pazarın üst katında bulunan otoparka aracınızı park edebilirsiniz. Ayrıca, ara sıra da olsa burada açık artırmalar da oluyor. Belki birine siz de katılma şansı yakalarsınız.

İstanbul’un Genç Yüzü: Beşiktaş
Kültür Seyahat

İstanbul’un Genç Yüzü: Beşiktaş

Arka sokakları ve hareketli sosyal yaşamı ile gençler için İstanbul’un en popüler yerlerinden biri olan Beşiktaş, tarihî yapılarıyla modern dünyaya…

Devamını Oku
istanbulun en iyi 10 şarküterisi (0)
Yeme İçme

İstanbul'un En İyi 10 Şarküterisi

Birazdan tanıtacağımız şarküteriler, tam da müdavimi olmak isteyeceğiniz türden. O zaman hadi gelin İstanbul’un en iyi 10 şarküterisini daha yakından…

Devamını Oku
Büyükada Gezi Rehberi-0
Kültür Seyahat

Büyükada Gezi Rehberi

İstanbul’un yanı başında, iklimi, doğası ve tarihi ile bambaşka bir diyardır Büyükada. Bilenler bilir, ada kültürü de iklimi de şehirdekinden bir…

Devamını Oku