Kültür Seyahat

11 Ağustos 2023

Antik Likya'nın kalbinde saklı, tarihin tozlu sayfalarından doğan eşsiz bir atmosferi olan Kaş’tan bahsedelim. Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşırken kendinizi tüm varlığınızla buraya ait hissetmemeniz oldukça zor. Ev sahipliği yaptığı medeniyetlerin arkalarında bıraktıkları mirasları ve doğal güzelliklerinin birleşimiyle büyüsüne kapılmadan gezmenin çok zor olduğu bir yer burası.

Kaş’ın her bir köşesini gezmek insanı ruhen tatmin eden bir deneyim. Ayrıca yapılabilecek en iyi etkinliklerden biri de kesinlikle koylarını gezmek. Bunu yaparken de çoğu gezginin favori tercihi mavi tur dediğimiz yöntemi kullanmak şüphesiz harika bir seçenek. Peki nedir mavi tur? Kısaca  koyları, adaları ve kıyı şeritlerini keşfetmek amacıyla düzenlenen deniz seyahatleri diyebiliriz. Gelin birlikte Antalya'nın güzelim beldesi Kaş’tan yola çıkıp görebileceğiniz koyları sıraladığımız rotaları inceleyelim:

Kaş - Meis

Kastelorizo

İnönü Koyu

İlk durağımız Kaş Limanı’na yaklaşık bir saat uzaklıktaki İnönü Koyu. Burası girişinde bir mağara ağzını anımsattığından adına “in önü” denmiş. Su akıntıları öylesine soğuk ki berraklığı ve turkuaz renginin sırrını girdiğiniz anda çözüveriyorsunuz.

Aperlai Koyu

Aperlai (ya da Aperlae) rota boyunca uğranabilecek en güzel duraklardan birisi. "Aprilia" olarak bilinen bölgenin orijinal adı "Nehir Boğazı" anlamına geliyor. Aperlai zamanında Likya Konfederasyonu'nun lideri konumundaydı ve M.Ö. 5-6. yüzyıla kadar uzanan bir tarihe sahip.  Bölgedeki arkeolojik kalıntılar arasında Likya lahitleri ve kalıntılar bulunmakta. Turunuza mutlaka dahil etmeniz gerektiğine inandığımız duraklardan olan bu koy hem deniz hem kültür gezisini bir arada sunuyor.

Kaleköy

Kaleköy, Likya Birliği'ne bağlı antik Simena kentinin üzerine inşa edilmiş küçük, M.Ö. 4. yüzyıldan bugüne dek gelmiş bir köy. Deniz yoluyla ulaşım sağlanan bu köy bir ada izlenimi vermesiyle birlikte Türkiye'de kara ulaşımı olmayan ender yerlerden biridir. Köydeki antik yapılaşma her ne kadar kontrol altında olsa da turizm nedeniyle köydeki mekanlar biraz değişime uğramış. Trafiğe kapalı olması sayesinde yürüyerek gezilebilecek köyde denizin içinde bir lahit mezarına ulaşabileceğiniz patika yollar bulunmakta. Gerçekten eşsiz olan Kaleköy tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerinin yoğun ilgisinin hakkını veriyor.

Kaleköy

Gökkaya Koyu

Muhteşem manzaralara sahip olan bu koy, üç farklı demirleme yeriyle küçük, keskin kayalıklar ve çevresinde dolaşan keçilerle çevrili yeşil tepelere sahip. Su altı kaynakları sayesinde su yer yer serin olsa da berraklığını koruyor. Ayrıca, Aşırlı Ada’nın güneybatısındaki mağara da ziyaret etmek isteyebileceğiniz noktalardan biri.

Meis Adası

Rodos adasından 125 km, Kaş'tan sadece 6 km uzaklıktaki ada Yunanistan'ın en küçük ve en uzak adası. Adanın resmi ismi "Megisti" olsa da yerel halk daha çok adanın İtalyanların egemenliği altında kaldığı dönemde "Castello Rosso" (kırmızı kale) adıyla anılmasından dolayı "Kastelorizo" adını kullanıyor. Büyük bölümü kayalıktan oluşsan adanın sadece kuzey kısmında yerleşim bulunuyor ve Rum mimarisine özgü pastel renkli ve bakımlı evler karakteristiğini yansıtan en güzel detaylardan birisi.

Kaş - Kalkan - Kekova

Kalkan

Limanağzı

Eski çağlarda doğal bir liman olarak kullanılan Limanağzı, Antalya ile Fethiye körfezleri arasındaki yarım adada yer alıyor. Günümüzde Teke Yarımadası olarak adlandırılan antik Likya Yolu'nun bir parçası olarak ziyaretçilere ev sahipliği yapan bölge tıpkı diğer tüm yerler gibi, Limanağzı da zengin tarihine dair izler taşıyor ve ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunuyor. Ulaşması bir tık zor olduğu için doğallığından hiçbir şey kaybetmeyen koy Caretta Carettalar için de bir yaşam alanı.

Güvercin Adası

Bu bölge dalışçılar için oldukça ideal bir bölge ve su altında bir köpek balığı anıtının sergilendiği şirin bir deniz müzesi bulunmakta. Mola verdiğinizde burayı ziyaret ederek bu etkileyici köpek balığı anıtını görebilir veya alternatif olarak Akdeniz sularının ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Bu bölgedeki deniz müzesi, deniz yaşamına dair benzersiz deneyimler sunarken plajda dinlenmek ve güneşin tadını çıkarmak da huzur dolu bir seçenek olabilir.

Yağlıca Koyu

Dalışçılar için oldukça uygun bir koy olan Yağlıca küçük, huzurlu, berrak ve tertemiz. Kıyıya uzanan dar yol üzerinde yürüyerek kayalıklara basarsanız neden bu güzel koya "yağlıca" denildiğini anlayacaksınız.

Kekova

Akvaryum Koyu

İlk arattığınızda karşınıza aynı isimden onlarca koy çıksa da bu ismin tercih edilmesi boşa değil. Sadece deniz ulaşımı kullanılarak gidilen bu koyun yapısı dalga ve rüzgara karşı korunaklı olduğundan dalış yapmak için güzel bir tercih olmasına ek olarak ailelerce de çok gözde bir durak.

Tersane Koyu

Batık Şehir'e ait Tersane Koyu Likyalılar Dönemi'nden kalma bir tarih hazinesi. Helenistik Dönem'de inşa edilen kuleler, kiliseler ve şapel kalıntıları burada hala varlığını koruyor. Aynı zamanda liman yapılarının izleri de burada gözlemlenebilir.

Tekneyle koyda yol alırken Antik Çağ'dan, Roma ve Bizans Dönemi'nden kalma eserlerin kalıntılarına şahit olmak mümkün. Turkuaz renkteki berrak ve tertemiz sularıyla Tersane Koyu, göz kamaştırıcı bir güzelliğe sahip.

Karalos Koyu

Kekova Adası’nın güneydoğu tarafında yer alan koy, Kekova bölgesi sakinlerince Salyangoz olarak da adlandırılmış. Denizin dibindeki kum öyle beyaz ki insanda havuzda yüzüyor hissi uyandıracak kadar temiz gözüküyor.

kaş

Roadtrip-0
Kültür Seyahat

Türkiye'den Muazzam Manzaralı Roadtrip Rotaları

Türkiye'nin büyüleyici yol manzaraları eşliğinde bir arabada seyahat ettiğinizi düşünün. Bu yolculukta varılacak noktanın önemi yok, önemli olan…

Devamını Oku
Çocuklarla Tatil-0
Kültür Seyahat

Çocuklarla Tatil Yapabileceğiniz 5 Tatil Cenneti

Çocukların tatil ihtiyaçları bizden farklı. Haliyle çocuklu aileler de tatil planlarını yaparlarken seçimlerini çocuklara uygun aktivitelerin ve…

Devamını Oku
Suluada-0
Kültür Seyahat

Akdeniz'in Maldivleri: Suluada

Unvanını sonuna kadar hak eden Suluada'yı daha iyi tanımak, tatilinizi renklendirecek aktiviteleri öğrenmek için sizi yazımıza bekliyoruz.

Devamını Oku