İyi Yaşam

15 Ekim 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022

Geçmişten Günümüze Karavan

At arabalarından bu yana var olan, belki de çok farkında olamadığımız karavanlarla modern hayatın yolları tam olarak 1919 yılında portatif bir tasarımın piyasaya sürülmesiyle kesişti. Oldukça pahalıya satılan bu karavanlar beklenen talebi göremeyince üretici firma Eccles kendine harika bir slogan buldu: "Tatil Problemi Çözüldü!” Şirket bu sloganla satışlarını artırmış olsa da birçoğu için karavanlar uzun süre gerçekleştirilemeyecek çılgınlıkta bir tatil projesi olmaktan öteye geçemedi. 

Otomobil sektörünün gelişmesiyle birlikte motorlu bir taşıt olarak yoluna devam eden karavanlar bizlere biraz daha yakınlaştı. Beklenen ilgiyi görmeleri ise 1960’larda ortaya çıkan özgürlükçü hareketlerle birlikte olacaktı. Özellikle bu dönemdeki hippi akımı karavanlar etrafından yepyeni, özgürlükçü bir efsanenin doğmasına yol açtı. 

Özgürlüklerine düşkün ve şehir hayatından hoşlanmayan insanların yaşam şekli olarak tanımlanan karavanlar, bir başkaldırı objesine dönüştü. Modern hayattan uzak durmak isteyen, doğaya özlem duyan insanlar, karavanı taşıt olmaktan çıkararak bir yaşam tarzına dönüştürdü. Aslında motorlu bir taşıt olan karavan ile aklımıza kuş sesleri ve doğanın sonsuz yeşilliğinin gelmesi de bu efsaneden kaynaklanır. 

blog

Hippi döneminin son bulmasıyla birlikte karavanlar iyi tatil arayışında olan ve hayatın monotonluğundan sıkılanları hedefleyerek daha konforlu bir hâle geldi. Özgürlük fikri biraz sekteye uğrasa da doğaya özlem ve rahat bir yaşam tarzı isteği karavanlarla birlikte olmaya devam etti. 

Önceden belirli hobileri olan, doğa sporlarına yatkın insanların tercihi olan karavanlar günümüzde ise herkesin satın almayı isteyeceği bir konaklama aracı olarak görülüyor. Beş yıldızlı otellerin rutin temposundan sıkılan ve özgürce tatil yapmak isteyenler karavanı tercih ediyor. Karavan kamp alanları, sakinliği, huzuru, ormanı ve denizi tercih eden insanların yeni buluşma noktası. Bu kamplarda farklı kültürlerle de bir araya gelerek hem yeni dostluklara hem de yeni dünyalara yelken açmak da ayrı bir haz. 

İlk döneminden bu yana köklü değişimlere uğrayan, farklı boyutta ve konforda üretilen karavanlar bizleri artık en lüks şekilde ağırlayabiliyor. Buzdolabı, televizyon, kalorifer donanımı, ocak, şofben, masa, koltuk ve yatak gibi hayatımızın bir parçası olan her türlü ihtiyacı karşılayabilen karavanların fiyatı milyon dolarlara kadar çıkabiliyor. Tavanı yükselen karavanlarla misafir ağırlayacak kadar bir alana sahip olmak bile mümkün. 

Gelelim karavanın size uygunluğuna… Dediğimiz gibi, farklı modeller ve konfor seçenekleri mevcut. Satın almadan önce bir karavan kiralayıp birkaç haftalık turlara çıkmak en iyisi. Böylece kendinizin karavan tipi bir insan olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Sonrasında ne yapmak istediğiniz elbette size kalmış.

Karavan Yolculuğunda Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar

Karavanla seyahat kulağa ne kadar hoş gelse de zorlukları da oldukça fazladır. Temizlikten tutun da hareket alanınızın kısıtlılığına, böceklerden tutun da ani kazalara kadar deneyimleyebileceğiniz çok şey var. Ancak bunlardan en önemlisi kazaya mahal vermemek için almanız gereken önlemler. İsterseniz biraz da onlardan bahsedelim. 

•    Uzun yola çıktığınızda arabada mutlaka iki kişi olmalısınız. Her türlü riske karşı bir tedbir almış olursunuz. Ayrıca yorulduğunuzda direksiyon başına dönüşümlü geçmeniz de faydalı olacaktır.  
•    Yola çıkmadan önce lastik kontrollerinizi iyi yapmalısınız. Yaz ve kış lastiklerinizi değiştirerek kullanmalı ve yanınızda her zaman yedek lastik bulundurmalısınız. 
•    Savrulma veya devrilme tehlikesine karşın 80 km hızın üstüne çıkmamalısınız. Özellikle engebeli yollardan geçerken çok dikkatli olmalı, can güvenliğinizi sağlamalısınız. 

Peki karavan sürebilmek için hangi ehliyet tipine ihtiyacınız var hiç düşündünüz mü? Kamyon kasa karavanlar için B tipi ehliyetinizin olması gerekiyor. Ancak bazı karavanların kafası tır olduğu için B tipi ehliyet yeterli olmayabilir. Yine bu konuyu da karavan sahibi olmadan önce mutlaka araştırmalısınız. 

Her şeye rağmen yollarda olmayı seviyor, doğayla iç içe yaşamaktan hoşlanıyorsanız karavan hayatını mutlaka bir kez bile olsa denemelisiniz. Öyleyse şimdiden iyi yolculuklar… 

**Karavan hep popülerdi belki ama özellikle pandemiyle birlikte hayatımıza "Deneyim Tatili" diye bir kavram girdi ve biz bu trendin getirdiği bazı şeylerle yeni yeni tanışıyoruz. Bunların ne olduğunu öğrenmek isterseniz buraya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.**

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe
Teknoloji

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe

3D yazıcılar bugün hayatımızın her alanına dokunan en net örneklerinden birisi. Aynı zamanda bilimin geldiği noktayı da en iyi gösteren işaretlerden…

Devamını Oku
3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe
Teknoloji

3D Yazıcılar Bilim Kurgudan Gerçekliğe

3D yazıcılar bugün hayatımızın her alanına dokunan en net örneklerinden birisi. Aynı zamanda bilimin geldiği noktayı da en iyi gösteren işaretlerden…

Devamını Oku
k0
Tips

Kışın Kamp Yapacaklara Tavsiyeler

Kışın son demlerine gelmiş olsak da hala kış mevsiminin güzel atmosferi devam ediyor. Senenin en sakin ve huzurlu mevsimlerinden biri olan kış,…

Devamını Oku