Kültür Seyahat

8 Haziran 2022
Güncelleme Tarihi: 29 Nisan 2023

Klasik bir tatil köyünde deniz-kum-güneş üçlüsü mü yoksa kültürün, doğanın ve gastronominin derinliklerine doğru uzanan bir keşif mi; sizin tatil seçiminiz hangisi olurdu?

Dilimize "Deneyim Tatili" olarak geçen "Experiential Travel" kavramı, özellikle son on yılın yükselen trendlerinden. Artık tüm alışkanlıklarımızın değişmeye başladığı bu zamanlarda, tatillerimizin de bundan etkilenmemesi söz konusu olamazdı. Gümbür gümbür gelen kuşağının öncülüğünü yaptığı bu yepyeni tatil kavramı bizlere neyi ifade ediyor isterseniz biraz ondan bahsedelim.

Deneyim tatili öncelikle yapılmayanı yapmak, denenmeyeni denemek olarak açıklanabilir. Ekstrem sporları da, buzda yapılan bir yürüyüşü de, çölde 24 saatlik bir safari de, dağ başında izole bir tatil de bu kavrama dahil edilebilir.

Ekoloji ile İç İçe: Tarım Turizmi

Dünyada çok yaygın olan bu konsepti biz ilk kez TaTuTa çiftlikleri ile duyduk. TaTuTa; yani Tarım-Turizm-Takas. Peki bu çiftliklerde neler yapılıyor? Bir kere peynir yapmayı öğreniyorsunuz, hem de sabah kendi sağdığınız sütle! Tavukların altından yumurta toplamak, tohum ekmek, fitoterapi hakkında değerleri bilgiler öğrenmek, ekmek mayalamak…

Deneyim Tatili-1

Doğa dostu yöntemlerle tarım yapmayı öğrenmek ve ekolojik prensiplerle uyum içerisinde tatilinizi sürdürerek üzerinize düşen görevleri tamamlamak gerçekten de heyecan verici bir deneyim olsa gerek. “Ben çalışmak istemiyorum” diyenler misafir kontenjanından olaya dahil olabiliyorlar veya önceden başvuruda bulunarak gönüllü olarak çalışmak istedikleri alanlarla ilgili çiftlikle iletişime geçebiliyorlar.

Denizler Seni Bekliyor: Sörfün En Güzel Hali

Sörf merakınız var ve denizlerde olmayı çok seviyorsunuz diyelim. Sörf ve denizle dopdolu bir deneyim yaşayıp gönlünüzce tatil yapmaya ne dersiniz? İster rüzgar sörfü olsun, ister kite sörf olsun, ülkemizde Çeşme’nin Alaçatı’sından, Muğla’nın Akyarlar’ına kadar pek çok alternatif bölge bulunuyor. İstanbul’da Şile, Büyükçekmece ve Kilyos, Antalya’da Alanya, Muğla’da Datça, sörf meraklıları için deneyimlenecek sörf tatili bölgelerindendir.

Gastronomin Kalbine Yolculuk

Odak noktasını gastronominin oluşturduğu tatiller, sadece midesine düşkün olanları değil, kültür turizmini önemseyenler için de oldukça doyurucu. Çünkü tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve kültüründe her birinden izler taşıyan, bunları birbiriyle harmanlayıp mutfağına yansıtan şehirler, sahip olduğu değerlerle tüm gezginleri etkiliyor. Gastronomi seyahatinin öne çıktığı noktaların başında ise baklavanın diyarı Gaziantep ve barışın şehri Hatay geliyor. 

Deneyim Tatili-2

Kafa Nereye Karavan Oraya

Hepimiz birebir şahit olduk, özellikle pandemi döneminde karavan, hem sosyal mesafe hem de izolasyon açısından pek mantıklı bir tatil modu oldu. Her sabah farklı bir koyda uyanmak, farklı farklı yerlerde gezmek ve tatilinizi adeta bir tura çevirmek, karavanla mümkün. Değişik bir tatil deneyimi yaşamak ve durduğunuz yerde tatilinizi, heba etmemek için kendi kendinize, eşinizle ya da arkadaşlarınızla karavanla dolaşarak hareketli bir deneyim yaşamaya ne dersiniz?

Son Dönemin Favorisi Tiny House Tatil Deneyimi

Arsanız var diyelim ve üzerine bir inşaat yapmak istemiyorsunuz fakat bir ev yapıp içinde yaşamak istiyorsunuz, işte Tiny House deneyimi, sizleri bu şekilde mutlu edebilecek bir deneyim. Ayrıca tiny house’un içerisinde rahatça ve konforlu bir şekilde yaşamanız için mutfak, wc, banyo, yaşam alanı gibi alanlar da bulunuyor. Ya da kendi yeriniz yok diyelim, bu şekildeki konteyner evlerde yani tiny house’larda otel şeklinde konaklamakta mümkün. Tercih size kalmış.

Siz Size Tatilin Adı: Kamp Deneyimi

Yine pandemi döneminde oldukça revaçta olan kamp tatili, izole bir tatil deneyimi yaşamak isteyenler için birebir. Gece yıldızların altında uyumak, gün ağardığında güneşe göz kırparak uyanmak, insanlardan uzak bir şekilde huzurlu bir tatil geçirmek, eğer gözünüz alıyorsa ve maceraperest bir ruha sahipseniz, kamp tatilinde deneyimleyeceğiniz güzelliklerden sadece bir kaçı. İster doğanın içinde ister deniz kıyısında, kamp tatili her daim, tutkunları tarafından sevilen bir tecrübedir. Seferihisar, Marmaris, Alaçatı, Karaburun, Gökova, Fethiye ve Bozburun gibi birbirinden etkileyici tatil beldeleri, Glamping tatil alternatifi barındıran bölgelerden.

Deneyim Tatili-3

Tren Yolculukların Kralı: Doğu Ekspresi               

Özellikle kış mevsimlerinde karlı zamanlarda çıkılması gereken bir tren turudur Doğu Ekspresi. Bu seyahat, muhteşem manzaralarda, tıkır tıkır raylarda giderken huzur dolu bir seyahat yaşamak için doğru alternatif olacaktır. Ankara Kars arası düzenlenen bu seyahat, pulman, örtülü kuşetli ve yemekli vagonlardan oluşuyor. Özellikle gezginler ve fotoğraf çekimleri yapan sanatçılar tarafından tercih edilen bu tur, mutlaka çıkılması gereken bir tren yolculuğudur. Bu deneyimi kaçırmayın.

Her Zamanın Trendi: Yat Turları ile Denizde Yaşam

Turkuaz renginde denizler, masmavi gökyüzü ve sadece sevdikleriniz ile geçireceğiniz özel mi özel bir yat turu düşünün. Özellikle yeşilin ve mavinin dansının gerçekleştiği Marmaris koyları, bu yat turları deneyimi için son derece uygundur. Çiçekli bahçeleri ile Söğüt Koyu, berraklığına inanamayacağı Dirsekbükü, doğanın tüm güzelliği ile Dişlice Adası (Aşıklar Adası) ve Bencik Koyu, kibar mı kibar Emel Sayın Koyu (İnbükü), sayısız Marmaris koylarındandır. Biraz daha güneye inecek olursak, Bedri Rahmi Koyu, Hamam Koyu, Cennet Koyu, Ölüdeniz, Hisarönü, görülecek muhteşem koylardan.

Üzümlerin İçinde Bağbozumu Tatil Deneyimi

Bildiğiniz gibi bağbozumu zamanı, şarap yapımı için hasat döneminde, üzümlerin toplanmasına verilen isimdir ve bu döneme şahit olmak isteyen pek çok kişi bulunmaktadır.

Deneyim Tatili-4

Hatta bu sadece şahit olmak anlamına da gelmeyip, aynı zamanda bu bağbozumuna katılarak bizzat üzümleri toplamak demektir. Kapadokya, Urla, Elazığ, Bozcada gibi bölgeler, bu bağbozumu tatil deneyimini yaşayabileceğiniz noktaların başında yer alıyor.

Kars-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Gastronomi Müzeleri

Özel tadımlar yapmak, şehirlerin kültürlerini ve mutfaklarını tanımak, yeni teknikler öğrenmek ve yapımında kullanılan araç gereçler hakkında bilgi…

Devamını Oku
Kars-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Gastronomi Müzeleri

Özel tadımlar yapmak, şehirlerin kültürlerini ve mutfaklarını tanımak, yeni teknikler öğrenmek ve yapımında kullanılan araç gereçler hakkında bilgi…

Devamını Oku
Bayrama özel
Yeme İçme

Mideler Bayram Etsin: Bayrama Özel Et Yemekleri

Kurban Bayramı'nın neşesi birbirinden leziz et yemekleriyle birleşince, ortaya da tadına ve keyfine doyulmaz sofralar çıkıyor. Pratik…

Devamını Oku