Kültür Seyahat

8 Mart 2022
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2023

Seyahat ederken insanların güvenliği oldukça önemli. Ancak hepimiz biliyoruz ki özellikle kadınlar bu konuda daha seçici. Seyahat esnasındaki her aşamada; yolculukta, konaklamada, yemekte ve daha birçok faaliyette kadınlar için tehlike oluşturan durumlar mevcut. Bu da gezgin kadınların seyahat edecekleri ülkeleri veya şehirleri daha çok araştırmalarına sebep oluyor. İşte biz de bugün tüm kadınların özgürce ve gönül rahatlığıyla dolaşabilecekleri ülkelerden bahsedeceğiz. Hadi gelin başlayalım. 

Kadın Gezgin (4).jpg

İzlanda

Dünya Ekonomi Formu (WEF) İzlanda’yı cinsiyet eşitliğinde birinci ülke olarak gösteriyor. İzlanda “2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu”nda eşitlik alanındaki başarısını kanıtlamış durumda. Mesela finans, pazarlama, satış, ulaşım, eğitim vb. alanlarda saha çalışmalarında kadınlar oldukça etkin. Kadın milletvekillerinin ve rahiplerinin çoğunlukta olması sebebiyle devlet ve din işlerindeki başarılarını da görmüş oluyoruz. Ayrıca kadına yönelik şiddet suçları yasalarla kontrol altına alınmış ve engellenmek üzere çeşitli çözüm yöntemleri geliştirilmiş. Yani kısacası kadınlara istihdam sağlayan ve onların güvenliğini üstlenen bir ülkede kadın gezgin olmak da oldukça rahat ve konforlu. Avrupa seyahatlerinin en popüler ülkesi olan İzlanda, aynı zamanda Kuzey Işıkları, ırmakları, krater gölleri, termal suları ile de tam bir doğa harikası. 

Norveç

Cinsiyet eşitliği alanında yapılan neredeyse her araştırmada Norveç karşınıza çıkacaktır. Kadınlar için sokakta rahat rahat gezmek, korkusuzca sosyalleşmek, tek başına bir etkinlik gerçekleştirebilmek tabii ki önemli. Ancak araştırmalardan da anlaşılacağı üzere Norveç eşitlik kavramında bunlardan ziyade kadınların iş, siyaset, üretim gibi alanlarda var olmalarını sağlamayı tercih ediyor. Bu sayede eşitliğin sağlanabileceğini düşünen ve kadınları hayata karıştıran ülkede eğer bir gezginseniz tüm bunları siz de fark edeceksiniz. Norveç’in o eşsiz manzarasını, doğasını kadınlar da korkusuzca sırtlarında çantalarıyla keşfedebilirler.

Kadın Gezgin (5).jpg

Finlandiya

Finlandiya geçmişten bugüne gelişerek kendini ispatlayan ülkeler arasına girdi. Özellikle kadın ve çocuk hakları konusunda titiz davranan ülkede eşitliğin sağlanması oldukça önemli. Bunu, günlük hayatın akışında bile fark edebilirsiniz. Gel gelelim yabancı turistlere. Bu ülkeye gelen her turist, kadın-erkek fark etmeksizin rahatça gezebilir. Ancak kadınlar için bir parantez açmak gerekiyor. Şu an Finlandiya’nın başbakanı 36 yaşında bir kadın. Yani kadınlar ülkede her alanda aktifler. Oldukça gurur verici öyle değil mi? Yönetim kadrosunda kadın olan bir ülkeyi gezmek sizin için daha özgüven verici olabilir. Başkent Helsinki’deki müzeleri ve katedralleri gezebilir, Seurasaari Adası’nda Finlilerin geleneksel hayatlarına tanıklık edebilirsiniz. 

Hollanda

Özgürlükler şehri Hollanda, turistik açıdan zengin bir ülke. Tarım ve hayvancılığı, doğa ve toprak zenginliği, sanat ve kültür faaliyetleri ülkeye her yıl milyonlarca turisti çekiyor. Ülkeyi ziyaret eden kadın turistlerin gördükleri temel şey, yerli kadınların mutluluğu. Unicef’in Hollanda’yı en yaşanılır ülkeler arasında göstermesinden de anlayacağımız üzere ülkenin kadınları, erkekleri, çocukları hayatlarından memnun. Tabii ki bu durumun olumlu etkileri ülkeyi ziyaret etmek için güzel bir sebep. Din, ırk, cinsiyet ayrımcılıklarına karşı çıkılan ülkede ifade özgürlüğü ve demokrasi hâkim. Dolayısıyla kadınların kendilerini daha iyi hissedecekleri, yeni insanlarla tanışmaktan korkmayacakları, güvenliklerinden şüphe etmeyecekleri yerler arayışına Hollanda’yı örnek ülke olarak gösterebiliriz.

Kadın Gezgin (6).jpg

Kanada 

Kuzey Amerika’da bulunan Kanada, yüzölçümü bakımından Rusya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ülkesi. Bayrağındaki akçaağaç yaprağından da anlayacağımız üzere ülkenin yarısı ormanlarla kaplı. Kamp ve doğa yürüyüşleri yapmak için en çok tercih edilen bölgeler arasında diyebiliriz. Özellikle kadınlar bu konuda biraz çekimser olabilirler ancak buna gerek yok. Çünkü Kanada gezgin kadınların, doğaseverlerin gönül rahatlığıyla gezebilecekleri bir ülke. Seyahatinize başkent Toronto’dan başlayarak meşhur Niagara Şelaleleri’ne kadar uzanan geniş coğrafyayı rotanıza ekleyebilirsiniz. Bu sebeple Kanada kadınların şehir hayatından tutun da doğal yaşama kadar olan bütün meraklarını giderebilecekleri bir ülke.

İsviçre 

Avrupa ülkeleri arasında olan İsviçre, kadınların tek başına seyahat ederken gitmeyi tercih ettiği ülkelerin başında geliyor. Refah seviyesinin yüksek olması ve en az suç oranına sahip ülkeler arasında yer alması sebebiyle kadın gezginler için kıymetli bir yer. Zürih, Bern, Lozan, Cenevre Basel gibi turistik yerlerde tehlike teşkil eden unsurlar en aza indirgenmiş durumda. Lauterbrunnen, Grimdelwald gibi köylerde de rahatlıkla gezebilirsiniz. Bunların yanı sıra Cenevre, Lugano, Aare göllerine uğrayarak doğanın tadını çıkarabilirsiniz. 

Kadın Gezgin (1).jpg

Yeni Zelanda 

Küresel Barış Endeksi’nin dünyanın en barışçıl ülkeleri listesinde Yeni Zelanda dördüncü sırada. Bu sebeple kadınlar için artıları çok olan bir ülke. Özellikle extreme aktivitelerden hoşlanan tüm gezginler için muhteşem bir yer. Bungee jumping, yamaç paraşütü, jetboating, rafting, kaya tırmanışı gibi birçok aktiviteyi yapacak imkanı bulabilirsiniz. Ayrıca Yüzüklerin Efendisi’nin Yeni Zelanda’da çekilmiş olması sebebiyle buraya gelen erkek ve kadın gezginler çekim yerlerini görmeden gitmiyorlar. Örneğin; Matamata kasabasının yakınlarında kurulmuş Hobbit Köyü, Fiordland Ulusal Parkı, Pellenor Çayırları, Rangitata Vadisi, filmde yüzüğün dövüldüğü ve yok edildiği Hüküm Dağı olarak bildiğimiz Ngauruhoe Dağı gibi daha birçok doğal çekim yerlerini siz de görebilirsiniz. 

Dünyanın her bir köşesi bütün insanlığın görmek isteyeceği kadar büyük ve değerli. Erkek ve kadın fark etmeksizin bu dünya hepimizin. Onu kendi aramızda paylaşmayı ve birbirimize sahip çıkmayı öğrenirsek dünya herkes için çok daha güzel bir yer olabilir. Özellikle tarihten beri kadınların can güvenliği ve yaşam kalitesi bakımından yaşadıkları zorluklara çözümler bulmak hepimizin görevi. Bu konuda Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin (UN Women) toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için yarattığı ütopik ülke Equiterra’ya bakmanızı tavsiye ederiz. Bu hayali ülkenin istenilen eşitliğe ulaşma yolunda insanlığa bir örnek olması hedefleniyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde tüm kadınlara ve kadın gezginlere selam olsun, yolunuz daima açık olsun… 

Kadın Gezginler
Kültür Seyahat

Herkese İnat Birileri: Kadın Gezginler

Hepimizin aklında dünyayı gezmek, yeni insanlarla tanışmak, tecrübe edebildiğimiz kadar tecrübe edinmek ve hayatımızı dolu dolu, özgür bir şekilde…

Devamını Oku
Karavanla Yola Çıkmaya Hazır Mısınız?
İyi Yaşam

Karavanla Yola Çıkmaya Hazır Mısınız?

Modern hayattan uzak durmak isteyen, doğaya özlem duyan insanlar arasındaysanız karavanla yola çıkmaya ne dersiniz? Karavan sahibi olmanın iyi ve…

Devamını Oku
Cruise Oteller-0
Kültür Seyahat

Yüzen Dev Oteller: Cruise Gemileri

Dev bir gemide okyanuslar aştığınız, birbirinden güzel ülkeler gördüğünüz, dünya mutfaklarından seçkin örnekleri tattığınız bir tatil düşleyin. Size…

Devamını Oku