Kültür Seyahat

23 Ekim 2023

Sinema tarihinin gelmiş geçmiş en sevilen fantastik serilerinden Yüzüklerin Efendisi’nin çekildiği yer olan Yeni Zelanda hala turistler tarafından büyük bir ilgi görüyor. Yönetmen Peter Jackson burayı bir gezisi esnasında keşfediyor ve filmi için kullanmak istiyor. Yeni Zelanda’daki bu yeri Hobbit Köyü'ne çeviriyor ve fantastik bir maceranın da ilk adımlarını atmış oluyor. Yeni Zelanda’daki bu Hobbit köyü Matamata kasabasında yer alıyor. Şu anda bu yer dünya üzerinde en çok turist çeken noktalardan bir tanesi. Öyle ki dünya çapındaki bazı firmalar Lord of the Rings turları düzenliyor.

Shire-6

Hobbit Köyü'nü günde 3 bin kişi ziyaret ediyor. ‘Hobbiton Film Seti’ aslında filmlerde de duyduğumuz “Shire” oluyor. Bu köyü gezmek için ise hatırı sayılır bir meblağ ödenmesi gerekiyor. Yönetmen Jackson’ın da memleketi olan bu yer bu sayede ciddi paralar kazanıyor. Yeni Zelanda’ya ilginin artmasının yanı sıra bu set yeni filmlerin çekilmesi için de bir ön ayak oldu. Yüzüklerin Efendisi serisinden sonra çekilen Hobbit üçlemesi de yine bu lokasyonda çekildi.

Hobbiton köyü olarak inşa edilen bu set esasen bir çiftçi aileye aitmiş. Film ekibi aile ile konuşuyor ve anlaşıyor. Ailenin tek şartı film çekimleri bittikten sonra eski haline döndürülmesi. Fakat film vizyona girip gişe rekorları kırdıktan sonra Hobbiton köyü adeta akına uğruyor. İlginin artmasına kayıtsız kalamayan aile de buranın turlar düzenlenen bir set olarak kalmasına izin veriyor. İşin arka planındaki öykü bu şekilde.

Shire

Görenleri Hayretlere Düşüren Tasarım Harikası Hobbit Evleri

Set baştan başa farklı tipte Hobbit evleriyle çevrelenmiş. Toplamda 39 Hobbit evi bulunuyor. Yeşillikler içerisindeki bu sevimli evler tıpkı filmde gördüğümüz gibi. Evlerin içerisi de bir Hobbit’in yaşam alanı olarak kalmış durumda. Yani ziyarete gelenler evlerin içerisinde Hobbitlere ait pek çok eşyayı da görebiliyor. Ayrıca yine bu kasabada filmlerden aşina olduğumuz Yeşil Ejderha Hanı, Çift Kemerli Köprü, Su Değirmeni ve Party Tree de yer alıyor.. Film sonrasında sete çok daha fazla dekorasyon eklemesi yapılıyor. Bu da gezilecek çok daha fazla mekân ve alan olması anlamına geliyor.

2000’lerin başında çekilmeye başlanan ilk seri özellikle dönemin fantastik sever gençleri arasında bir fenomen haline gelmişti. Etkisi hala devam eden bu seri sayesinde filmin temel aldığı kitaplara, çizgi romanlara, oyuncaklara olan ilgi de artmış durumda. Dünün gençleri bugünün yetişkinleri filmleri tekrar tekrar izlerken bu fenomen seri yeni hayranlar kazanmaya da devam ediyor elbette. Popüler kültürün de etkisiyle filme olan ilgi hiçbir zaman azalmıyor. Dolayısıyla Yeni Zelanda’daki bu sete de hala turist akını devam ediyor.

Shire-2

Film için kurulan bu set o kadar detaylı hazırlanmış ki, ziyarete gelenler hayretler içerisinde kalabiliyor. Filmde görülen Hobbit evlerinin yanı sıra patika yollar, ağaçlar da aynı şekilde yerinde ziyaretçileri bekliyor. Ahşaptan üretilen her bir yapı büyük bir emeğin eseri. Öyle bir sanat çalışması ki tüm yapılar tek tek elle eskitme tekniği kullanılarak boyatılmış. Bu sayede evlerin yeni değil, yıllardır oradaymış hissi yaratması sağlanmış. Bu da ziyarete gelen turistleri filmin içerisindeymiş havasına sokmak için yapılmış en güzel detay.

Filmin çekimleri bittikten sonra hiçbir şeye dokunulmamış. Bu sayede filmdeki her bir detay da korunmuş. Aslında 2001 senesinde ilk film Yüzük Kardeşliği vizyona girdikten sonra setin bazı bölümleri toparlanmaya başlanmış. Ancak filme ilginin bu kadar yoğun olacağını tahmin edemeyen yapımcı ve yönetmen sökme işlemlerini durdurmuş. Aksine ekip seti eskisinden çok daha iyi bir hale getirmiş. Şimdi hala dünyanın dört bir yanından bu büyülü köye gelmeye can atan hayranlar bulunuyor. Hemen her gün yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan set daha uzun yıllar adından söz ettirecek gibi duruyor.

Shire-7

Hobbit Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Ülkemizde de ciddi bir hayran kitlesi bulunan Yüzüklerin Efendisi’nin çekildiği bu sete gitmek elbette mümkün. Hobbiton Movie Set yani Hobbiton Film Seti Yeni Zelanda’nın kuzey ucunda yer alan Waikato bölgesinde bulunuyor. Matamata kasabasına ise 15 km bir mesafede. Buraya gelmek üzere yakın çevreden pek çok otobüs kalkıyor. Bu büyülü seti ziyaret etmek için önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Bu aslında ziyaretçiler için iyi bir detay. Çünkü özellikle belirli dönemlerde bu set ziyaretçi akınına uğruyor. Bu nedenle ziyaret etmek için bilet bulmak epey güçleşiyor. Erken rezervasyon yaptırırsanız herhangi bir bilet bulamama sorunu ile de karşılaşmazsınız.

Yüzüklerin Efendisi Hobbit Köyü (Hobbiton) Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Yüzüklerin Efendisi Hobbit köyü giriş ücretleri 1514 TL’den başlıyor. Tabi bu ziyaretin nasıl olacağı da fiyatı etkiliyor. Rehberli turla giderseniz fiyatlar daha esnek. Standart 2 saatlik tur ücreti bu şekilde. Ancak özel tur, yemekli akşam turu gibi daha uzun sürelere yayılmış gezilerde ücret artıyor. Turlar dolar bazlı olduğundan bilet almaya karar vermeden önce dolar kurunu da dikkate almanızda fayda olacaktır.

Shire-4

BONUS: Türkiye’deki Hobbit Köyleri

Ben Yeni Zelanda’ya gidemem, o kadar masrafın altından kalkamam diyenler için ülkemizde de Hobbit köyleri olduğunu hatırlatalım. Sivas ve Kocaeli’de özel olarak kurulmuş Hobbit evlerinin ziyaretçilere kapısı her daim açık. Sivas Hobbit Evleri il merkezine oldukça yakın. Paşabahçe Mesire Alanı'nda bulunuyor. Ulaşım oldukça kolay. Kocaeli’deki Hobbit Evleri ise Ormanya Uzun Tarla Tabiat Parkı'nda yer alıyor.

Bu içeriği sevdiyseniz, efsane filmin dizi versiyonunun çekim yerlerini anlattığımız Güç Yüzükleri Dizisinin Çekildiği Yerler içeriğimize de göz atmak isteyebilirsiniz.

Güç Yüzükleri
Kültür Seyahat

Güç Yüzükleri Dizisinin Çekildiği Yerler

Orijinal adı “The Lord of the Rings: The Rings of Power” olan Güç Yüzükleri, Eylül 2022’de ekranlara merhaba dedi. Her zaman çekim yerleri oldukça…

Devamını Oku
Güç Yüzükleri
Kültür Seyahat

Güç Yüzükleri Dizisinin Çekildiği Yerler

Orijinal adı “The Lord of the Rings: The Rings of Power” olan Güç Yüzükleri, Eylül 2022’de ekranlara merhaba dedi. Her zaman çekim yerleri oldukça…

Devamını Oku
Güç Yüzükleri
Kültür Seyahat

Güç Yüzükleri Dizisinin Çekildiği Yerler

Orijinal adı “The Lord of the Rings: The Rings of Power” olan Güç Yüzükleri, Eylül 2022’de ekranlara merhaba dedi. Her zaman çekim yerleri oldukça…

Devamını Oku