Kültür Seyahat

23 Ekim 2023

Aydın ilinin şirin turistik bir ilçesi olan Didim her yıl hem yurt içinden hem de yurtdışından sayısız misafiri ağırlıyor. Öyle ki çarşaf gibi denizi, kalabalık plajları ve renkli gece hayatıyla görenleri kendisine hayran bırakıyor. Didim, dört bir yanında doğa harikası yerlerle çevrili bir ilçe. Kuzeyinde Bafa Gölü, doğusunda Muğla il sınırı bulunan ilçe Kuşadası, Bodrum gibi yine turistik merkezlere oldukça yakın konumlanıyor. Didim hem doğal güzellikleri hem de tarihi mirasları ile Ege Bölgesinin en dikkat çekici ilçelerinden bir tanesi. Hal böyle olunca yolu Didim’e düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerleri derlemek istedik.

Didim-5

Apollon Tapınağı

Aydın'da bulunan Didyma Antik Şehri içerisinde bulunan bu tarihi mirası Didim seyahatinizde mutlaka görmelisiniz. Apollon Tapınağı hem Antik Yunan Hem de Roma çağlarından kalan en nadir kültürel yapılardan bir tanesi.  Apollon Tapınağı’nın hikâyesi de oldukça ilgi çekicidir. Efsaneye göre Didyma bölgesinde çobanlık yapan Brankhos, Tanrı Apollon ile karşı karşıya gelir. Tanrı Apollon Brankhos’un kibar ve saf yaklaşımından etkilenir ve ona tanrısal kehanetin sırlarını öğretmeye karar verir. Brankhos öğrendiği bu sırları insanlara aktarmak için tanrı Apollon için bir tapınak kurar. Defne ormanı ve su kaynağının hemen yanında kurulan bu tapınak günümüze kadar gelmiş önemli bir tarihi mirastır. Didim’e gelmişken bu tapınağı mutlaka görmenizi öneriyoruz.  

Milet Tiyatrosu ve Müzesi

Roma döneminden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan yapılardan Milet Tiyatrosu 150 m uzunluğundadır. Zamanında Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yaptırılan bu tiyatronun ön bölümünde zamanın devlet adamları ve bürokratlarına yer ayrılmış. İlk zamanlarda kapasitesi 5 bin kişiye kadarken Roma Döneminde 15 bin kişinin yer alabileceği şekilde düzenlenmiş, genişletilmiş. Akustik ve ses yalıtımına son derece özen gösterilen yapının arka kısmında ise liman bulunuyor.

Milet Müzesi ise Didim tarihine en iyi şekilde tanık olabileceğiniz pek çok eseri barındırıyor. Milet Tiyatrosuna gelmişken mutlaka Milet Müzesi’ni de ziyaret etmenizi öneriyoruz. Müzede kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkarılan tarihi kalıntılar hem kapalı alan hem de müzenin bahçe alanında sergileniyor. Yazıtlar, lahitler, sütunlar, farklı çağlara ait toprak eşyalar, sikke ve paralı müzede görebilirsiniz.

Didim-4

Priene Antik Kenti

Eski şehir mimarisinin en güzel örneklerinden bir tanesi olan Priene Antik Kenti İyonyalılar tarafından inşa edilmiş. Didim’e oldukça yakın bir yerde konumlanan antik şehir, Güllübahçe Köyü civarındadır. Görülmeye değer antik kentin ara sokakları eğimli olması sebebi ile merdivenlidir. Müze kartına sahipseniz şayet Priene Antik Kentini gezebilir, geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

Akbük

Didim ilçe merkezine sadece 23 km mesafede bulunan Akbük, Didim’de denizin keyfini doyasıya çıkarmak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat. Yarık, Çukur ve Yavan isimle üç koyu bulunan Akbük, tatilcilerin en çok tercih ettiği yerlerden. Her çeşit deniz sporunun yapıldığı Akbük’te aynı zamanda olta ve ağ balıkçılığı da yapılıyor. Özellikle havası çok temiz. Bol, temiz oksijeni ile adeta ciğerlerinize bayram yaşatacak türden. Bahar aylarında canlanmaya başlayan Akbük hem yemyeşil doğası hem de masmavi denizi ile size kendisini hayran bırakacak.

Didim-2

Altınkum Plajı

Ege bölgesinin en popüler plajı olan Altınkum Plajı, denize girmek isteyenlerin uğrak noktalarından. İsmini altın rengi kumundan alan Altınkum Plajı 7 ay boyunca açık olup yüzmeyi ve güneşlenmeyi sevenlerin favorisidir. Mavi bayrak sertifikasına da sahip olan plajda deniz sığ olduğundan çocuklu aileler içleri rahat bir şekilde burayı tercih edebiliyor. Altınkum Plajı denizi de diğer bölgelere göre daha ılıktır. Yaz aylarında oldukça hareketlenen plajı Didim seyahatinizde mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı

Denize sıfır olan bu harika park özellikle şehrin yoğunluğundan ve gürültüsünden sıkılan kişilerin ilk tercihlerinden bir tanesi. Yemyeşil orman içerisinde yürüyüş yapabilir, ailenizle beraber huzurlu vakit geçirebilirsiniz. Ayrıca piknik yapabileceğiniz alanlar da yine tabiat parkı içerisinde bulunuyor. Didim merkeze ise sadece 6 km bir mesafede yer alıyor.

Tavşan Burnu Tabiat Parkı hem günlük ziyaretçilere kapılarını açıyor hem de karavan ya da çadırlarıyla gelerek daha fazla kalmak isteyenlere doğa ile iç içe bir huzur sunuyor. Alanda yer alan çadır kiralama yerlerinden çadırınız yoksa bile bir çadır kiralayarak kalmanız mümkün. Parkta tuvalet ve duş da bulunuyor. Kısacası her türlü ihtiyacınızın karşılandığı bu eşsiz parkı da listenize ekleyebilirsiniz.

Didim-Bafa

Bafa Gölü

60 km2 genişliğindeki bu doğa harikası göl Didim’e 16 km mesafede yer alıyor. 1989 senesinde Tabiat Parkı haline gelen Bafa Gölü özellikle birbirinden farklı ve ilgi çekici kuşlarıyla biliniyor. Bafa Gölü manzarasının tadını doyasıya çıkarabilir, göl çevresinde yürüyüş yapabilir, doğa fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca Bafa Gölü çevresinde bulunan balık restoranlarında lezzetli balıkları tadabilirsiniz. Bafa Gölü 12 ay boyunca ziyaret edilebilecek her mevsimin güzelliğini en iyi şekilde yansıtan bir göl.  Bafa Gölü’ne ulaşmak ise oldukça kolay. Didim merkezden sürekli minibüs ve dolmuşlar kalkıyor. Kısa bir sürüş mesafesiyle göle varabilirsiniz.

Didim-0
Kültür Seyahat

Didim'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri

Çarşaf gibi denizi, kalabalık plajları ve renkli gece hayatıyla Aydın'ın şirin turistik ilçesi Didim, bu yaz da en popüler tatil beldelerinden…

Devamını Oku
Didim-0
Kültür Seyahat

Didim'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri

Çarşaf gibi denizi, kalabalık plajları ve renkli gece hayatıyla Aydın'ın şirin turistik ilçesi Didim, bu yaz da en popüler tatil beldelerinden…

Devamını Oku
Didim-0
Kültür Seyahat

Didim'in Mutlaka Görülmesi Gereken Yerleri

Çarşaf gibi denizi, kalabalık plajları ve renkli gece hayatıyla Aydın'ın şirin turistik ilçesi Didim, bu yaz da en popüler tatil beldelerinden…

Devamını Oku