Kültür Seyahat
8 Şubat 2021Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022
Kemalettin Kamu, Atilla İlhan gibi şairleri kendine hayran bırakıp üzerine şiirler yazdıran modern şehir İzmir, gelen her ziyaretçisini kendine hayran bir şekilde uğurluyor. Bu güzel şehir Türkiye’nin batısında, Ege Bölgesi’nde yer almaktadır ve yıllar içinde eşsiz güzelliği ile “Ege’nin İncisi” unvanını kazanmaya hak kazanmıştır. 4 milyondan fazla nüfusu ile Türkiye’nin en büyük 3.şehri olan İzmir, güzelliklerinden ve avantajlarından dolayı metropoliten yaşamdan kaçmak isteyen insanların da bir numaralı kaçış rotası haline gelmiştir.
İzmir Gezilecek Yerler
Son zamanlarda gerek yaşam tarzları ile gerekse kendilerine özgü söyledikleri farklı kelimeler ile yarattıkları İzmir dili, İzmir’i en fazla konuşulan şehirler arasına sokmaktadır. Örneğin, çekirdeğe çiğdem, domatese domat, mısıra darı ve beyaz leblebiye nohut der İzmirliler. Bünyesinde barındırdığı kaliteli üniversiteleri ve eğlenceli akşamları da bu güzel şehri tam bir öğrenci şehrine dönüştürmüştür.
Şehrin her bir noktası görülmeye değerdir ama görülmesi ve yapılması gereken yerlerin başında, bir kahvaltı ya da akşam yemeği sonrası Kordon Boyu’nu gezmek gelir daha sonra Konak’ı ve saat kulesini kısa bir şekilde gezip atmosferin keyfini çıkarabilir, bol bol fotoğraf çekilebilirsiniz. Alışveriş merkezi meraklılarına Konak Pier’i gezip sahil kısmında mutlaka bir şeyler içmelerini tavsiye ederiz. Ayrıca Kemeraltı Çarşısı’nı gezip zevkinize uygun birkaç parça anı eşyası bulmaya çalışın. Kızlarağası Hanı’na mutlaka uğramanızı ve hanın kapısı önündeki kahvecide mutlaka ateşte pişmiş fincanda köpüklü bir Türk kahvesi içmenizi özellikle öneririz.
İzmir’e aşık sanatçılardan Dario Moreno’nun adıyla anılan Dario Moreno sokağı ve Tarihi Asansör de, İzmir’e geldiğinizde mutlaka uğramanız gereken yerlerin başında. İzmir’in simgelerinden olan ve mistik havasıyla ziyaret edenleri etkileyen sokak sakinlik isteyenlerin uğrak noktası. Bir üst sokağa tarihi asansör ile çıkmanızı ve hemen bitimindeki restoranda, muhteşem bir körfez manzarası eşliğinde bir akşam yemeği yemenizi öneririz.
Alsancak’ta dolaşırken karnınız acıkırsa meşhur İzmir simidini ve boyozunu yiyebileceğiniz harika bir yer biliyoruz: Dostlar Fırını. Tüm İzmirliler burayı adları gibi bilir ve asla onun lezzetinden vazgeçemez. Üzerine Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde o efsane “bomba tatlısı”ndan yemeyi unutmayın; tabi çikolata seviyorsanız ve önündeki uzun kuyrukta beklemeyi göze alabiliyorsanız. Buralara kadar gelmişken, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen açık hava sineması ve konser gibi etkinliklerden birine denk gelirseniz sakın kaçırmayın.
Hep İzmir’in merkezinden bahsettik, biraz da çevresinde neler var ona bakalım. Çoğuna toplu taşımayla ulaşabileceğiniz gibi, dilerseniz araç kiralayarak da birazdan bahsedeceğimiz turistik ve tarihi yerlere bir gezi planı yapabilirsiniz. İlk sırada elbette ki Efes Antik Kenti var. Bu dillere destan antik kent, herkesin İzmir ziyareti sırasında uğrayacağı bir yer olmalı. Sonrasında, 2012 senesinden aşina olduğumuz Şirince köyüne de mutlaka uğrayıp Nesin Matematik Köyü’nü ziyaret edip leziz ev yapımı şaraplarından tadabilirsiniz
İzmir’in “sakin şehir” unvanlı ilçesi Seferihisar, birçok güzel plaja sahip beldeleri, güzel köyleri ve tarihi mekanlarıyla sizi bekliyor olacak. Foça, Dikili, Karaburun, Urla ve Çeşme de merkeze yakın tatil beldelerinden diğerleri. Özellikle Çeşme, gece hayatıyla da eğlenceyi seven misafirlerinden tam not almasıyla ünlü ama aradığınız şey doğallık ve güzel bir denizse, bizim gönlümüzden geçen tercih Karaburun olacaktır.
Damak tadınız üzerine bir seyahate çıkacak olursak, dillerden düşmeyen İzmir boyozunu ve kumrusunu denemenizi tavsiye ederiz. Sizlere özel olarak tavsiyemiz midyeyi ve mezeleri bir de İzmir’de denemeniz. Bunların yanı sıra İzmir köftesi, söğüş, benzersiz otları ile Şevketi Bostan ve nice özgü tatlar İzmir’de sizleri bekliyor olacaktır.