Yeme İçme

1 Kasım 2021
Güncelleme Tarihi: 18 Haziran 2022

İtalya dendiğinde sizin de aklınıza ilk olarak pizza ve makarna geliyor değil mi? Oysa İtalya’nın sokaklarında, “Dünyanın en popüler sokak lezzetleri” listesinde ilk sıralara oynayan birbirinden farklı ve leziz seçenekleri bulmak mümkün. Bir ülkeyi tanımanın en iyi yollarından birinin sokak lezzetlerini tatmak olduğunu düşündüğümüz için, en lezzetli İtalyan atıştırmalıklarının peşine düştük ve ortaya böylesine iştah kabartan bir liste çıktı. Hazırsanız başlıyoruz.

Arancini

İlk lezzetimiz Sicilya sokaklarından. Kökeni 10. yüzyıla dayanan gelenekselleşmiş bu tat, Sicilya’nın en gurur duyduğu yiyeceklerin başında geliyor bu yüzden de bir hayli turistik. Et, bezelye ve peynirle doldurularak kızartılan pirinç toplarının ünü çoktan sınırları aşıp dünyaya yayılmış bile.

1

Trapizzino

En lezzetli sokak yemeklerini bulabileceğiniz şehir hiç kuşkusuz Roma. Eğer pizza ile sandviçi birleştirebilseydik ortaya ne çıkardı diye düşünenleriniz varsa Romalılar bunu da yapmış. Trapizzino adını verdikleri bu sandviç pizzalardan neredeyse adım başı bulmak mümkün çünkü hem lezzetli, hem doyurucu hem de bütçe dostu. Bir dilim pizza ortadan ikiye bölünüyor ve içi sizin istediğiniz malzemeyle dolduruluyor. Bu domates soslu köfte de olabilir, peynir de veya patlıcan da. Sandviçinizi nasıl zenginleştireceğiniz tamamen sizin tercihiniz.

Olive Ascolana

Yeşil zeytini sadece kahvaltılık olarak düşünüyorsanız, size ezber bozduracak bir sokak lezzetini tanıtmak istiyoruz. Olive Ascolana, kızarmış zeytin topları anlamına geliyor. 1800’lü yıllarda, zengin İtalyan ailelerin davetlerinden arta kalan malzemelerle yapılan ve sonrasında gelenekselleşen bu yemek, temelde zeytinlerin çekirdekleri çıktıktan sonra bir dolgu malzemesi ile doldurulmasına ve galeta ununa bulanarak kızartılmasına dayanıyor. Farklı birçok versiyonunu bulabileceğiniz zeytin kızartmalarında en çok tercih edilen dolgu malzemesi ise dana ve tavuk eti.

Sfogliatella Riccia

İtalya’nın en sevilen peynirlerinden ricotta dolgulu gevrek bir hamur işi olan atıştırmalıklar, içeriğindeki tarçın nedeniyle aynı zamanda tatlı ihtiyacınıza da cevap veriyor. Özellikle Napoli çevresinde çokça tüketilen bu tatlı atıştırmalığın en iyi yapıldığı yeri bulmak için biraz deneme yapmanız gerekebilir.

2

Lampredotto

Floransa’da 15. yüzyıllarda fakirlerin yemeği olarak bilinen bu lezzet, aslında bildiğiniz şırdan. Özellikle şehir merkezindeki minibüslerin önünde kuyruk olmuş insanları görürseniz, bilin ki her biri bu sandviçlerden almak için sıra bekliyor. Sığır işkembesinin domates, soğan, kereviz sapı, maydanoz ve baharatlarla haşlandıktan sonra iri iri doğranıyor ve çanak sandviçlerin içerisinde sosla birlikte servis ediliyor. Pesto sosu ve acı sos, en çok tercih edilen soslar arasındaymış, bizden söylemesi.

Panelle

Sıradaki lezzetimiz yine Sicilya’dan. Bu da aslında biraz falafeli andırıyor ama zaten Sicilya’daki tariflerin çoğu Arap kökenli yemekler. Kızarmış nohut böreklerini tek başına tüketebileceğiniz gibi, sandviçin içine konmasını da talep edebilirsiniz.

Cannoli

Aslında Cannoli’nin ismini daha önce duymuş olabilirsiniz çünkü Sicilya menşeili bu tatlı en klasikleşmiş İtalyan tatlılarından biri ve dünyada da hayranı çok. Rulo biçimine getirilerek kızartılan çıtır çıtır hamurun içi tatlı ricotta ve çikolata parçalarıyla doldurulur. Bu kadar ünlü bir tatlı olması nedeniyle yine birçok yerde satıldığına denk gelebilirsiniz ama tadanların hepsinin üzerinde birleştiği konu; en iyi Cannoli’nin Palermo’da yapıldığı. Bizden söylemesi.

3

Gelato Brioche

Daha öncekilerle ilgili fikriniz yoksa bile Gelato ismine hiç de yabancı değiliz çünkü ülkemizde de bu isimle açılan pek çok dondurmacı mevcut. Ama Sicilyalılar onu da biraz geliştirmişler ve bizim bildiğimiz dondurma olmaktan çıkarıp müthiş bir kahvaltılık haline getirmişler. Mevsim yazsa, gelato ile doldurulmuş bu tatlı çöreklerin tadına bakmamak imkansız.

Gnocco Fritto

Kızarmış hamurun içine etli ve peynirli bir malzeme doldurularak elde edilen bu lezzet özellikle Modena’nın en favori yiyeceklerinden biri. İster bir cafeye oturup yanına da bir klasik olan cappuccino ısmarlayın, ister bir peçeteye sarılmasını isteyin ama bir kahvaltınızı mutlaka onunla edin. 

Piadina Romagnola

Aslında biraz bizim gözlemelerimizi andıran bu yemek, klasik bir İtalyan sandviçi olarak biliniyor. Sokakta satılanların içleri genellikle peynir, domates ve rokayla dolduruluyor ama çok daha zenginleştirilmiş hallerine restoranlarda rastlamak mümkün. Örnek mi? Jambonlu, ızgara sebzeli, incirli, mantarlı… Sizin zevkinize kalmış.

4

David of Michelangelo-0
Kültür Seyahat

Davut Heykeli Tarihi: Michelangelo'nun Eseri Nerede?

Rönesans Dönemi heykellerinin başyapıtı kabul edilen Davut Heykeli'nin sergilendiği yer, sanatçısı, kısacası hakkında merak ettiğiniz her şey…

Devamını Oku
Burano-0
Kültür Seyahat

Renkleriyle Büyüleyen Şehirler

Birbirinden farklı renkleriyle her geçen gün binlerce turistin ayaklarını yerden kesen bazı şehirler vardır. Sizler için ziyaret ettiğiniz zaman…

Devamını Oku
burning man-0
Kültür Seyahat

Dünyada Görmeniz Gereken Sanat Fuarları ve Festivaller

2024 tüm dünyada hem sanat fuarları hem de festival programları ile bir hayli dopdolu. Öyle ki deyim yerindeyse 7’den 77’ye herkes için eğlenceli,…

Devamını Oku