Kültür Seyahat

10 Ağustos 2020
Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2022

Kapalıçarşı 1461’de Fatih Sultan Mehmet döneminde inşa edilen bir alışveriş yeridir. İstanbulun en fazla turist çeken yeri olarak bilinen Kapalıçarşı, 1 yıl içinde 92 milyon turistten fazla ziyaretçiyi ağırlar. Bu özelliği ile dünyada en fazla ziyaretçi çeken yerlerinden biri olarak bilinir. 

Öncelikle Kapalıçarşı’ya nasıl ulaşım sağlayabileceğinizi belirtelim. T1-Kabataş-Bağcılar tramvay hattına ulaşıp Beyazıt-Kapalıçarşı durağında indiğiniz zaman direkt olarak çarşının önünde inmiş bulunacaksınız. 

Metro ile gelmek isteyenler içinse M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı üzerinden Vezneciler durağında inip 10 dakikalık bir yürüyüş ile Kapalıçarşı’nın içinde olabilirsiniz.

Otobüs ile gelmek isteyen ziyaretçiler içinse Beyazıt güzergâhından geçen otobüsleri araştırmasını söyleyebiliriz.

Toplamda giriş için 21 tane kapısı bulunmaktadır. Gittiğiniz zaman hangi kapıdan girdiğinizi bir yere not etmenizi öneririz aksi takdirde çıkarken biraz zorlanabilirsiniz. Toplam zemin alanı 30.701m2 olsa da sokaklara ve hanlara yayılmış hali ile şu an Kapalıçarşı 110.868m2 bir alana yayılmıştır. Geniş Kapalıçarşı, labirent gibi yapısı ile sizi içine çekebilir ve kaybolabilirsiniz. 

Kapalıçarşı bazı sektörler için başkent halini almıştır. Örneğin, kuyumcular, halıcılar, hediyelik eşyalar… 

Kapalıçarşı-1.jpg

Nerede Ne Var?

Belirli sektörlerin yapılanması genel olarak belirli bölgelerde olmuştur. Altıncılar genel olarak Kalpakçılar Caddesi boyunca devam eder. 1. Giriş kapısından girdiğiniz zaman Terzi Baş Sokağı, Ağa Sokağı, Muhafazılar Sokağı, Sandal Bedesteni Sokağı, Ağa Sokağı boyunca devam eden yerde konuşlanmışlardır. 

Kotçular çarşısı, 9. ve 11. Girişten girdiğiniz zaman sizi karşılayacaktır. Burada Fesciler Sokağı, Yarım Taş Sokağı, Lütfullah Efendi, Yeşildirek, Hacı Hasan Sokağı, Gani Çelebi Sokağı ve Emir Şah Sokağı boyunca kot üzerinde herhangi aradığınız bir ürünü bulabilirsiniz. 

Çarşının orta kısmında meşhur el dokuması halıların çoğunlukta olduğu halıcılar bulunur. Sahaflar Bedesteni, Kavaflar Sokağı, Keseciler Caddesi, Perdahçılar Sokağında bolca Türk halısının o eşsiz parçalarına rastlayabilir, ve meşhur “Flying Carpet” deneyimini yaşayabilirsiniz.

Kumaşcılar, Kapalıçarşı için önemli bir sektördür. 14. Kapı Örücüler Kapısından geçince tüm Yağlıkçılar Sokağı boyunca sağlı sollu dükkânlarda bulunan farklı kumaşçılara ulaşabilirsiniz. 

Beyazıt Meydanı’ndan giriş yaptığınızda karşınıza ilk olarak Kalpakçılar Caddesi çıkar. Tüm çarşının en geniş caddesi olsa da genellikle en kalabalığıdır. Buradan ilerlerseniz közde pişen Türk kahvesi içebileceğiniz mekanlara ulaşırsınız.

Bu kadar büyük bir çarşıda, daha önce defalarca gitmiş olsanız dahi kaybolma ve yönünüzü şaşırma ihtimaliniz yüksek. Hangi kapıdan girdiğinizi unutmayın yeter, alışverişinizi bitirdikten sonra çevre esnafı aradığınız kapıyı bulmanız konusunda size zaten yardımcı olacaklar.

Birçok farklı sektöre ve dükkana ev sahipliği yapan Kapalıçarşı mutlaka 1 tam gününüzü ayırıp kendinizin keşfetmesi gereken kocaman bir alışveriş merkezi diyebiliriz. Size daha anlatmadığımız lokumcular, kalaycılar, antikacılar, dericiler, gümüşçüler ve çeyizciler için rahat bir ayakkabı giyip görmeniz gereken bir yer. 

Kapalıçarşı-2.jpg

Kapalıçarşı’nın Genel Özellikleri

Dünyanın en eski ve en büyük kapalıçarşısı, aynı zamanda bünyesinde bu kadar çok kuyumcuyu barındırıyor olması bakımından da bir ilktir. Bir zamanlar çeşitli müzayedelerin yapıldığı Büyük Bedesten’de bugün sıra sıra halıcılar bulmak mümkün. Bedesten’in yanındaki Sandal Bedesteni’nin arkasında ise ikinci el eşyaların satıldığı bir bitpazarı kuruluyor.

Geçmişten bugüne pek çok yangın ve deprem geçiren ve her defasında onarılarak yoluna devam eden Kapalıçarşı hala eski canlılığını koruyor ancak her geçen gün yenisi açılan büyük alışveriş merkezleri karşısında zorlandığı da bir gerçek. Türkiye’de imal edilen hemen hemen her şeyin bulunabildiği bu büyük çarşı, çoğunlukla yabancı turistlerin ilgisi ile ayakta duruyor.

Kolay bir şekilde gezebilmeniz için yazının sonuna Kapalıçarşı’nın bir krokisini bırakıyoruz. Umarız yardımı dokunur. 

İyi alışverişler! 

 https://www.kapalicarsi.com.tr/harita.pdf

Eylül 24 etkinlik takvimi
Kültür Seyahat

Eylül’24 İstanbul Kültür-Sanat Takvimi

Kültür ve sanat takvimlerinin en sevdiği mevsim olan sonbahar, bugün nihayet resmi olarak başladı. Yazın son sıcak günlerinin keyfi ülkenin dört bir…

Devamını Oku
İF-0
Kültür Seyahat

Bir İstanbul Klasiği: İstanbul Film Festivali

Sinemaseverlerin heyecanla beklediği 41. İstanbul Film Festivali 8- 19 Nisan tarihleri arasında izleyiciyle buluşacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (…

Devamını Oku
İstanbul haziran-0
İyi Yaşam

Haziran İstanbul Kültür Sanat Rehberi

Şehrin müzik ve tiyatro sahnesi canlanıyor. Haziran ayında İstanbul'un zengin kültür ve sanat sahnesinde yaşanacak heyecan verici etkinlikleri…

Devamını Oku