Yeme İçme

6 Eylül 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Haziran 2022

Her şehrin kendine özgü ayrı lezzetleri vardır fakat bu lezzetler bir de sokak lezzeti olursa daha da keyifli ve pratik tatlarla karşılaşmak mümkündür. Hem gezerken karnınızı doyurmak hem de şehrin sokaklarını ve yapılarını ziyaret ederken enerji toplamak için İstanbul’un keyifli sokak lezzetlerine bir göz atalım.

1

İstanbul’un Vazgeçilmez Tadı: Balık Ekmek

Galata Köprüsü boyunca sıra sıra dizilmiş Balık Ekmek dükkanlarından birinde oturup denize karşı bu lezzeti deneyin, pişman olmayacaksınız. Muhteşem manzara ruhunuzu, balık ekmek ise damağınızı şenlendirecek. Köprüde balık tutanların görüntüsü ise tam fotoğraflık. 

Sokak Lezzeti Deyince Akla Gelen: Kokoreç

Kokoreç deyince en önemlisi yediğimiz yiyeceğin temiz olmasıdır. Domatesli, biberli ve bol baharatlı kokorece kim hayır diyebilir ki. Özellikle İstanbul usulü seviyorsanız bol domatesli ve kuru olmayan kokoreçlerle midenize bayram ettirmeyi ihmal etmeyin.

Damaklara Hitap Eden: Islak Hamburger

Sarımsaklı domates sosunda ıslatılan nefis hamburgerler, İstanbul’un en ünlü sokak lezzetlerinden. Özellikle tescilli ıslak hamburgeri, meraklıları ile buluşturan Kızılkayalar’da mutlaka en az bir kere bu tadı denemelisiniz. İkincisini yemeden masadan kalkamayacaksınız, emin olun.

2

Kışın Isıtan Güzelliği: Kestane

Kışın soğuk ayazında içimizi ısıtacak bir atıştırmalık bizlerle. Cızır cızır sesiyle sokakta satılan kestanelerden tatmadan olmaz. İster öğlen ister akşam, her daim tadılabilecek ve enerji veren kestane de şehrin ünlü sokak lezzetlerinden.   

Kahvaltının İncisi: Simit, Peynir ve Çay Üçlüsü

Çoğu kentte olduğu gibi kahvaltının en pratiğidir simit, peynir ve nefis çay. İlçenin hemen hemen her semtinde bulunan simitçilerden, çıtır bir simit mutlaka tadın. Kahvaltının en başarılı üçlüsünü yedikten sonra İstanbul turunuza rahatça çıkabilirsiniz.

Patatesin En Güzel Hali: Kumpir

Haşlanmış bir patatesin bu kadar güzel olabildiğine inanamayacaksınız. Salatalı, mısırlı, tereyağlı, peynirli, sosisli, zeytinli, bezelyeli, rus salatalı, yoğurtlu, kısırlı gibi pek çok çeşidi bulunan kumpirin, patates ile büyülü buluşmasına hayret edebilirsiniz. 

Biraz da Ağzımız Tatlansın: Halka Tatlı

Neredeyse bir tulumba tatlısından farkı olmayan halka tatlı, çıtır çıtır bir lezzet. Sokak lezzetlerinin en favorilerinden biri olan bu tatlı, aç karna bile yense her haliyle oldukça doyurucu lezzetlerden biridir. Osmanlı saray mutfağından gelen lezzet tulumbanın, farklı hali için halka tatlıyı deneyin.

Pratik Bir Et Keyfi: Tükürük Köfte

İsmine bakmayın siz onun, köftenin en sokak en lezzetlisidir kendisi. Biber, domates ya da biber eşliğinde mis kokusuyla yanından geçenleri cezbeden tükürük köftesi, ekmek arası doyurucu tatlardan sayılabilir. 

3
Dürümün Adı: Ekmek Arası Döner

Üsküdar, Kadıköy, Eminönü, Beşiktaş, İstanbul’un hangi semtine giderseniz gidin, sokak lezzetlerinin vazgeçilmezlerinden biridir ekmek arası döner. Bir atıştırmalık lezzet için şehri gezerken karnınızı doyurmak için leziz ekmek arası döner lezzetini mutlaka deneyin.

Acı Bir Deneyim: Çiğ Köfte

Konu sokak lezzeti olur da yazının içeriğinde çiğ köfte bulunmaz mı hiç? İster dürümlü ister marullu olsun, ama adı çiğ köfte lezzeti olsun. Acı sos ve baharatlarla birleşen lezzet, sokak lezzetlerinde birkaç lokmada yenilebilecek güzel tatlardan.

4

Ekşi ve Acı Bir Arada: Turşu Suyu

Türlü türlü sebzelerden yapılmış enfes turşular, renkleriyle meraklılarına göz kırpıyor. Sokak lezzetlerinin en favorilerinden biri olarak bilinen turşu suyu, şehri gezerken hararetinizi alacak türden. Hem vitaminli hem de ağızda güzel tat bırakan turşu suyu denemeye değer.

5

Her Haliyle Özel: Mısır

İster közde olsun, ister haşlanmış ya da bardakta olsun, mısırın her hali güzel. Şehrin büyüsüne kapılıp açlığınızı unutmayın sakın. Mısırın tadıyla açlığınızı bastırıp sokağın en favori lezzetlerinden biri ile turlamaya devam edin.

 

İGA Etkinlik-0
Kültür Seyahat

Temmuz ve Ağustos İGA Etkinlikleri

Açıldığı günden bu yana İstanbul'a yepyeni bir vizyon katmaya devam eden İstanbul Havalimanı, bünyesinde düzenlediği etkinlikleriyle de çok…

Devamını Oku
Geçmişe Açılan Pencere: Minyatür
İyi Yaşam

Geçmişe Açılan Pencere: Minyatür

Perspektif ve derinliğin gözetilmediği bir dünya düşünün. Bütün âlemin, figürlerin boyut gözetilmeksizin ince ince işlendiği bir resme sığabildiğini…

Devamını Oku
Mayıs 2023-0
İyi Yaşam

Mayıs İstanbul Kültür- Sanat Rehberi

Sanat dolu bir baharın kapılarını aralayan mayıs, kültürün ve sanatın başkenti İstanbul’da bir başka yaşanacak. Tiyatrodan müzikale, gastronomi…

Devamını Oku