Kültür Seyahat

22 Şubat 2023

Gaudi ve Barcelona ayrılmaz bir şekilde birbirine bağlı iki isim. Mimar Antoni Gaudí'nin adına rastlamadan Barselona'yı ziyaret etmek, hatta Katalan şehrinde bir tatil planlamaya başlamak bile imkânsız. Sagrada Familia'dan büyüleyici Güell Parkı’na, tasarladığı çok sayıda evden ve diğer küçük işlerden Gaudi, şehri ancak dehasından kaynaklanabilecek bir dizi harikayla süsledi. Buraları hala tüm İspanya'da en çok ziyaret edilen cazibe merkezleri arasındadır. Şehir için önemi göz önüne alındığında, Antoni Gaudi'nin kim olduğunu ve Barselona için hangi eserleri tasarladığını keşfetmek için ona bir güzergâh ayırmak doğru olur.

Gaudi-1

ANTONİ GAUDI KİMDİR?

Antoni Gaudi, Katalan modernizminin en büyük temsilcisi olarak kabul edilen bir mimar ve kesinlikle Barselona'nın sanatsal sembollerinden biri. Modernizmi, tıpkı eserleri gibi, doğal formlardan esinlenerek güçlü bir şekilde hayata geçirmiştir.

Üslup açısından Gaudi’nin Barselona'nın estetik yönünü tam anlamıyla şekillendirdiği söylenebilir. Yapıtları teorik olarak modernizme aittir, ancak yıllar içinde mimarilerinde çok çeşitli stilleri katmanlara ayırmıştır. Bu nedenle yapıtları "canlı" görünmektedir. Pek çok kreasyonda doğu kültürünün işaretleri ve neo-Gotik bir üslup da vardır. Eserlerinde görsel olarak izlenebilen bir diğer önemli husus da doğadan aldığı ilhamdır. Gaudi, doğanın düz, kübik veya silindirik çizgilerden oluşmadığını, tamamen dalgalı ve hareketli olduğunu gözlemlemiştir. Gaudi, bu varsayımdan ve "doğa her zaman benim öğretmenim olmuştur" düşüncesinden ilham almıştır. Gaudi bu nedenle stil ve formlarda eklektik bir sanatçıydı, kendisini mimariyle sınırlamadı, aynı zamanda bir dekoratör, heykeltıraş ve iç mimar olarak deneyler yaptı.

GAUDİ'NİN BARSELONA'DAKİ EVLERİ

Gaudi'nin Barselona'daki ana eserleri arasında ünlü müşterilerini memnun etmek için tasarladığı "evlerini", kentsel meskenleri buluyoruz. Hepsi ince bir şekilde dekore edilmiş çok özel dış cephelerle karakterize edilir. Gaudi, mekânları ustaca tasarlamıştır, böylece evleri sadece estetik açıdan güzel değil aynı zamanda yaşamak için son derece işlevsel hale getirmiştir.

CASA VICENS

Borsacı Manuel Vicens i Montaner tarafından genç Gaudi’ye yaptırılan evin, şehir merkezinden uzakta bir tatil evi olması amacıyla yapılmıştır ancak güzelliği nedeniyle, kısa sürede görevlendiren ailenin başlıca konutu haline gelmiştir. 1883-1888 yılları arasında yapılan bu yapı, Gaudi’nin ilk önemli eseridir. Ev, 2005'ten beri UNESCO miras alanı olmuştur.

CASA VICENS-2

Bu eve bilet, diğer Gaudi evlerinden daha ucuzdur ve ziyaret, mimarın tarzının zaman içinde nasıl geliştiğini takdir etmenizi sağlar. Bu aslında tamamen onun tarafından tasarlanan ilk konut evidir.

CASA MILÀ, LA PEDRERA

La Pedrera olarak bilinen Casa Milà, lüks ayrıntılarla dolu zarif bir malikâne isteyen Pere Milà ve eşi Roser Segimon'un müşterilerini memnun etmek için Gaudi tarafından inşa edilmiştir. Cephe, iç mekânlar ve çatı mimarlık tarihinde benzersizdir. Ev her adımda, her bakışta hareket ediyor gibi görünür ve onu "anlamanın" tek yolu onu ziyaret etmektir. 1906-1913 yıllarında yapılmış olan ev 1984'ten beri UNESCO miras alanı olmuştur. Eğer çatısında yürüyüş yaparsanız Barselona'nın ikonik görüntüsüyle baş başa kalacaksınız.

La Pedrera.jpg

CASA CALVET

Gaudi'nin 1899-1900 yılları içinde Barselona'da inşa ettiği evler arasında belki de en az tanınan evdir. Diğer yaptığı binaları karakterize eden estetik formlardan yoksun olduğu için Gaudi’nin en geleneksel ve muhafazakâr eserlerinden biri olarak kabul edilir. Bu durumda, Gaudi'nin denge ve simetriyi koruyarak çevredeki binaların mimari eğilimine saygı duyması gerektiği görülür. Ancak, yine de, evin bazı yerlerinde sanatçının kendi izlerini hissetmek mümkün. Bu bina, Gaudi'nin hayattayken aldığı tek ödül olan 1900 yılının en iyi binası dalında “Barselona Kent Konseyi” ödülünü kazandı. Evin dış cephesine ve girişi çevreleyen sütunlarına dikkat edilmelidir, bina bir kumaş deposu olarak tasarlandığından Gaudi buralarda iplik makaralarını hatırlatmak istemiştir.

GAUDİ EVİ MÜZESİ

Gaudi'nin Barselona'da tasarladığı harika evlerin yanı sıra mimarın Evi Müzesi'ni de ziyaret edebilirsiniz. Ev, arkadaşı Francesc d'Assís Berenguer i Mestres tarafından inşa edildi ve Gaudi, 1906'dan ölümünden önceki yıl olan 1925'e kadar yaklaşık 20 yıl boyunca oraya taşındı. Bu nedenle mimari, onun dehasının meyvesi değildir, ancak Gaudi'nin dünyasını daha yakından keşfetme konusunda tutkuluysanız, Ev Müzesi'nde yaşadığı yerleri, günlük hayatını, özel ortamların yeniden inşasıyla keşfedebilirsiniz.

İçinde kişisel eşyaları, belgeleri ve özel hayatına dair diğer kanıtları bulacaksınız. Ayrıca, Gaudi tarafından tasarlanan güzel bir mobilya koleksiyonu da bulunmaktadır. Bunlar Casa Batllò, Casa Milà, Casa Calvet ve Colonia Guell Mezarlığı gibi en ünlü evlerinden doğrudan alınmış orijinal parçalardır.

DİĞER YAPITLARI

GÜELL PARKI

Bu park, kelimenin tam anlamıyla içinde yürüyebileceğiniz bir açık hava sanat eseri ve günün yarısını güneş ve başınızın üzerindeki bulutlar arasında geçirecek bir yer arıyorsanız mükemmel bir yer. 1900-1926 yıllarında Eusebi Güell'in siparişi üzerine inşa edilen yapı, şehir merkezinin kuzeybatısında yer alıyor ve ulaşımı gayet kolay.

GÜELL PARKI

TERESYAN KOLEJİ

Teresian tarikatının kurucusu Enric d'Ossó'nun şiddetle arzuladığı mimari eser 1887 – 1889 yılları içinde yapılmıştır. Müşterinin amacı, yoksulluğun sembolü olan kemer sıkmayı yansıtan heybetli bir bina inşa etmekti. Gaudi onun isteklerine saygı duydu ve mütevazı ve ucuz bir malzeme olan çoğunlukla tuğladan yapılmış sade bir bina inşa etti. Fakat burada eğitim faaliyetleri devam ettiği için binanın içi gezilemiyor.

SAGRADA FAMILIA

Kutsal Aile anlamına gelen yapı mutlaka görülmeli! Barselona'nın sembolü, Barselona'nın en çok ziyaret edilen turistik yerleri arasında yer alıyor, bu nedenle girişte uzun kuyruklardan kaçınmak ve emin olmak için bileti birkaç gün önceden online olarak almanız önerilir. Bu yapı 1882 yılında yapılmaya başlanmıştır ve halen resmi olarak yapım aşamasındadır. Binanın inşaatı sadece kamu bağışları sayesinde devam etmektedir. Bir diğer ilginç bilgi ise Sagrada Familia aynı zamanda dünyanın en yüksek kilisesi konumundadır.

SAGRADA FAMILIA

Kanarya Adaları (0).jpg
Kültür Seyahat

Eternals Filminin Doğal Seti: Kanarya Adaları

Hikayesi ve çekim teknikleri ile bu zamana kadarki en iddialı Marvel yapımları arasında gösterilen Eternals filminin çekildiği mekanlar da en az bu…

Devamını Oku
İspanya'nın şehirleri-0
Kültür Seyahat

İspanya'nın En Güzel Şehirleri

Akdeniz ülkelerinin en popülerlerinden İspanya, kültürü, tarihi ve hareketli sosyal hayatıyla tüm zamanların favori ülkesi. Hadi gelin İspanya'…

Devamını Oku
Kanarya Adaları (0).jpg
Kültür Seyahat

Eternals Filminin Doğal Seti: Kanarya Adaları

Hikayesi ve çekim teknikleri ile bu zamana kadarki en iddialı Marvel yapımları arasında gösterilen Eternals filminin çekildiği mekanlar da en az bu…

Devamını Oku