Kültür Seyahat

8 Ağustos 2022
Güncelleme Tarihi: 30 Ekim 2023

Demiryolları taşımacılığında ülkemizden Avrupa’ya çıkan yol olan İstanbul-Sofya Ekspresi, gerek rahatlığı gerekse pratik bir ulaşım sağlamasıyla, gözde hizmetlerden biri olarak görülüyor. Özellikle, seyahati aceleye getirmeyen, gezerek ve sakin yaşayarak yeni yerler görmek isteyen gezginler için İstanbul-Sofya Ekspresi son derece ideal bir ulaşım yöntemi. Gelin, detaylara birlikte bir göz atalım.

İstanbul-Sofya

İstanbul-Sofya Ekspresi Rotaları

Ülkemizde hizmet veren devlet demiryolları kuruluşu, hem ülkemiz genelinde hem de uluslararası olarak yurt dışında da, yolcularına hizmet vermektedir. İstanbul Sofya Ekspresi ile İstanbul-Halkalı’dan başlayan seferler, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’ya kadar yarım gün kadar süren bir seyahat olarak gerçekleşiyor. Bu hat üzerinde sırasıyla geçilen noktalar ise şu şekilde: Halkalı, Çerkezköy, Alpullu, Edirne, Kapıkule, Svilengrad, Dimitrovgrad, Plovdiv, Pazarcık ve Sofya. Bu rota için tren İstanbul üzerinden 21.40 sularında kalkarak saat sabah 09.35 gibi Sofya’ya varabiliyor. Tam tersi geri dönüş için ise Sofya’dan 18.30 gibi başlayan sefer, sabahın ilk saatlerinde 05.35 gibi İstanbul’da sonlanmaktadır.

İstanbul-Sofya Ekspresi Fiyatları ve Satış Noktaları

Yurt dışına açılan bir kapı olarak bilinen İstanbul Sofya Ekspresi, son derece makul bir bütçe ile misafirlerini mutlu edebiliyor. İstanbul Sofya arasında 1. Mevki için 31,86 EUR, 2. Mevki için ise 21,12 EUR şeklindedir. Kuşetli vagonda süpleman ücretleri şu şekilde: 4 kişilik kuşetli vagon seyahati için tek kişi gecelik 10 EUR, 6 kişilik kuşetli vagon seyahati için tek kişi gecelik 9,60 EUR’dur.

İstanbul-Sofya Ekspresi yataklı vagon ve süpleman ücretleri;

Halkalı- Sofya arası Double (2/2) 15,00 EUR, (Double (2/2): 2 kişilik yataklıda bir kişi, ( II. mevki biletle geçerli)

Halkalı- Sofya arası Single (1/1) 35,00 EUR, Single (1/1): 1 kişilik yataklıda bir kişi, ( I. mevki biletle geçerli)

Fiyatların, TCDD resmi sayfasından alınmış olduğunu belirtelim.

Uluslararası Satış Noktaları: İstanbul (Halkalı), Eskişehir, Ankara, Kayseri, İzmir, Denizli, Sivas, Elazığ, Malatya, Muş, Tatvan, Van, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep, Afyon, Alpullu, Çerkezköy, Edirne, İstanbul (Sirkeci), Kapıkule. Daha detaylı bilgi için TCCD web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İstanbul-Sofya Ekspresi ve Uluslararası Trenlerin Avantajları

Gerek öğrenciler, gerek vakti daha müsait olmayan iş adamları ya da yeni yer görmek isteyen gezginler için son derece ideal olan tren yolculukları, özellikle bütçe dostu bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Hem yeni yer görmek hem de yeni insanlarla tanışıp onların kültürlerini anlamak isteyen gezginler için uluslararası tren yolculukları, en popüler seyahat yöntemlerinden biridir. Tren yolculukları demek, doğanın içinden geçen bir seyahat demektir. Avrupa’nın güzelliklerine şahit olmak için uluslararası tren yolculukları, adeta biçilmiş kaftan.

İstanbul-Sofya-2

Sofya’nın Görülmesi Gereken Yerleri

Sofya’nın simgesi olan tarihi Aleksandr Nevski Katedrali, muhteşem fıskiyeleri ve parkları ile Ulusal Kültür Sarayı, huzurlu Boyana Şelalesi, Vitosha dağının yemyeşil eteklerinde bulunan Dragalevski Manastırı, Sofya’da görülecek yerlerden sadece bazıları. Sofya’ya kadar gitmişken, modern Sofya’nın kalbindeki en eski bina olan kırmız tuğlalı ST George Rotunda’yı görmeden, modern butikleri ve moda dükkanları ile bilinen Vitosha Bulvarı’nda bir yürüyüş yapmadan, Ivan Vazov Tiyatrosu’nda bir oyun izlemeden, bronz renkli aslanlarla bezenmiş meşhur Aslanlı Köprü’de fotoğraf çekilmeden ve şehrin geçmişine ışık tutan The Red Flat müzesini ziyaret etmeden, muhteşem doğası ile Pancharevo Gölü’nde piknik yapmadan asla geri dönmeyin. Şehri keşfetmek için en iyi yöntem ise yürüyüş. İstanbul – Sofya Ekspresi ile yolculuk yapıp adım adım Sofya’yı keşfetmeye başlayabilirsiniz.

İstanbul-Sofya-3

Sofya’nın Enfes Tatları

Balkanların gözbebeği Bulgaristan’ın kendine has yemekleri olduğu bilinen bir gerçektir. İsterseniz şimdi biraz da Sofya’da yiyebileceğiniz yerel lezzetlere bir göz atalım. Kavurma ve köfte ile birlikte sunulan Bulgar Kebabı, kabaklı böreğin yeni adı Tiknevik, mücver benzeri Pritnisa, haşlanmış pirinçlerle yapılan pirinç salatası, arpa şehriye eşliğinde sunulan Plevne Tavuğu, Bulgar peyniri Sirene ile yapılan Shopska Salatası, yoğurt, dereotu ve cevizle yapılan Tarator mezesi, bizim işkembe çorbasını andıran Shkembe Chorbası, patates, kıyma ve yoğurt ile hazırlanan Mousakka, kesinlikle Bulgaristan’da tadılmadan geri dönülmemesi gereken lezzetlerden.

Sofya’dan Alınabilecek En Güzel Hediyelikler

Şehri hatırlatan biblolar, el yapımı oyuncaklar, Osmanlı motifleri ile dokunan kilimler, Sofya’nın geleneksel kıyafetleri ya da bu kıyafetlerle süslenmiş bebekler, çömlek ustalarının yarattığı toprak testisi Stomna, inanışa göre kıştan kalan kötü ruhları kaçıran Kukeri Maskeleri, alınabilecek en güzel hediyelerdendir. Ayrıca Sofya’da alışveriş deyince ilk akla gelen modanın adresi Vitosha Bulvarı’nı asla es geçmemek gerekiyor. Gitmişken, güzel dükkanları gezmeden asla dönmeyin.

İstanbul-Sofya-4

Sofya’nın Vazgeçilmez Festivalleri

Bu güzel şehri daha da güzelleştiren pek çok festival bulunuyor. Olur da İstanbul-Sofya Ekspresi bilet tarihleriniz bu güzel festival tarihlerine denk gelirse, gitmeyi es geçmeyeceğiniz festivaller yazımızda sizlerle. Mart ayının ikinci haftası başlayıp ay sonuna kadar gerçekleşen, sinemanın popüler etkinliği ve Mayıs ayının vazgeçilmesi Sofya Uluslararası Müzik Festivali, Haziran’ın ikinci ve üçüncü haftası halk danslarına doyacağınız Uluslararası Folklor Festivali, Eylül ayının ilk haftasında yapılan, eğlencenin diğer adı Sofya Jazz Festivali, meraklılarını bekliyor. Siz siz olun eğer mümkünse, İstanbul-Sofya Ekspresi seyahatlerinizi, bu tarihlere getirmeye bakın ve eğlenceyi yaşamaya bakın.

İstanbul-Sofya-5

Sofya Hakkında Genel Bilgiler

Avrupa Birliği ülkesi olan Bulgaristan’a girebilmek için, ülkemizden normal şartlarda vatandaşlarımızın Schengen vizesi alması gerekiyor. Ülkede para birimi olarak Bulgar Levası kullanılıyor. Eğer olur da yakın komşularına bir koşu gidecek olursanız, batısında Sırbistan ve Kuzey Makedonya, kuzey bölgelerinde Romanya, doğu kısmında Karadeniz bölgelerinin bulunduğunu belirtelim. Bulgaristan’ın başkenti Sofya her anlamda bir cevher, onu keşfetmeye ne dersiniz?

Tren yolculuklarını sevenlere büyülü bir yolculuk önerisi: Dünyanın En Güzel Tren Yolu Rotalarından: Doğu Ekspresi

Büyükada Gezi Rehberi-0
Kültür Seyahat

Büyükada Gezi Rehberi

İstanbul’un yanı başında, iklimi, doğası ve tarihi ile bambaşka bir diyardır Büyükada. Bilenler bilir, ada kültürü de iklimi de şehirdekinden bir…

Devamını Oku
Karaköy-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un Yeni Yüzü: Karaköy

İstanbul'un bütün yüzleri birbirinden güzel ve rengarenk ama Karaköy'ü özel yapan sebepler o kadar çok ki hepsini bir yazıya nasıl…

Devamını Oku
a0
Kültür Seyahat

Oturduğunuz Yerden Sanal Olarak Gezebileceğiniz 15 Turistik Mekan

Dünyanın en ünlü ve eşsiz simgelerini bir kere de olsa görmek harika bir deneyim olsa gerek. İster çantanızı kapıp fiziksel olarak bir seyahat veya…

Devamını Oku