Kültür Seyahat

17 Ocak 2022
Güncelleme Tarihi: 15 Nisan 2024

Yaşadığımız dönem itibarı ile biraz olsun ‘Dijital Vize’ ya da ‘Dijital Göçebe’ terimlerine aşina olmaya başladık aslına bakarsanız. 2019 senesinde pandeminin hayatımıza girmesiyle pek çok şey değişti artık. İş yapma şeklimizden, seyahatlerimize kadar, Pazar alışverişinden online market alışverişine kadar, pek çok alanda oldukça sağlam değişiklikler yaşadık. Bu farklılık kazanan durumların içinde ‘Vize’ ve ‘Göçebe’ kelimeleri de fazlasıyla değişime girmiş oldu. Günümüzde çoğu kelimenin başına eklenen ‘Dijital’ kelimesi, bu iki kelimeyi de etkiledi. 

‘Dijital Nomad’ yani ‘Dijital Göçebe’ terimi, mesai saatlerine takılmadan daha özgürce çalışan şanslı kişilere verilen terim olarak biliniyor. Uzaktan ya da freelance yani serbest çalışan kişilerin, pandemi döneminde dijital göçebe olarak dijital göçebe vizesi sağlayan ülkelere giriş yapıp, zaman ve mekan sınırlaması olmadan çalışmaları mümkün olmaktadır. Böylece ülkeler hem yabancı turist çekmeyi başarmış oluyor hem de dijital göçebe olarak seyahat eden kişiler seyahat ederek çalışma imkanına sahip oluyor. Gelin birlikte, dijital göçebe vizesi sağlayan ülkelerdeki en iyi 10 dijital göçebe şehrine bir göz atalım.

1

1. Chiang Mai, Tayland

Kuzey Tayland’ın en büyük şehri Chiang Mai, Dijital göçebe dünyasında, adeta bir efsane olmuş durumda. Dijital göçebe şehir listelerinin müdavimi olarak en üst sıralarda yer alan şehir, ortak çalışma alanları denilen coworking ofis ortamları, nefes kesen tapınakları, yemyeşil ormanları ve canlı gece marketleri ile sebepsiz yere üst sıralarda yer almıyor aslında. Tüm bunların üstüne bir de Tayland ülkesinin ucuz yaşam maliyeti eklenince, bu lokasyonun en iyi dijital göçebe şehri listesinin sürekli üst sıralarında olmasının asla tesadüf olmadığını anlıyoruz. 

2. Ho Chi Minh City, Vietnam

Güney Asya’nın ana merkezlerinden biri olan Vietnam’ın, yemeklerini, kültürünü ve karmaşasını merak edenlerdenseniz, bu şehir kesinlikle uygun bir alternatif olacaktır. Yüzlerce kafe, gizli saklı kalmış restoranlar, kolay bir vize süreci ile Ho Chi Minh şehri, özellikle küçük bütçesi olan dijital göçebeler için son derece uygun sayılabilir. Ülkenin ticaret ve finans merkezi olan şehirde, çok uluslu firmaların bulunması, dijital göçebe olarak bir dijital göçebe şehrinde, farklı iş kollarına açılmayı ve yeni işler kazanmayı da sağlayabilmektedir.

2

3. Lizbon, Portekiz

Yüksek yaşam standardına sahip olan Lizbon, hızlı bir şekilde dünyadaki dijital göçebelerin dikkatini çekmeyi başaran lokasyonlardan biri olmuştur. Neredeyse kusursuz bir yaşam biçimi ve çalışma ortamı sunan Lizbon, ortak çalışma alanları (coworking), kafeleri, barları ve renkli gece hayatı ile hem çalışıp hem de harika vakit geçirilebilecek bir şehirdir. Listedeki en pahalı şehirlerden biri olsa da yabancı ülkelerden çalışmaya gelen çoğunluk için modern alt yapısı, inanılmaz Lizbon yemekleri ve muhteşem havası, kaliteli bir hayat standardı, bu şehri dijital göçebeler için vazgeçilmez kılmaktadır. 

4. Budapeşte, Macaristan

Tüm güzelliği, tarihi ve büyüsü ile Budapeşte, büyük bir sabırsızlıkla dijital göçebelerini misafir etmeyi bekliyor. Yüksek fiyatlı bir Avrupa ülkesi olsa da şehri hem fiziken hem de kültürel olarak ikiye ayıran Tuna Nehri’nin muhteşem manzarası şehre anlatılmaz bir hava katar. Tepelerin bir tarafında, şehrin tarihi bölümü, bir diğer tarafında ise şehrin modernliği, ziyaret edenleri etkilemeye fazlasıyla yeter. Ayrıca şehirde bulunan termal kaynakların tadına varmak, dijital bir göçebe olarak kucağınızda lap top ile çalışırken ayrı bir keyif olacaktır. Avrupa’nın çoğu başkentinden daha yavaş tempodaki ülke, dijital göçebelerin gözbebeği olmaya aday.  

5. Sofya, Bulgaristan

İnanılmaz yemeklerin, yerel meyve ve sebzelerin şehri Sofya, ucuz yaşam biçimi ile dijital göçebe şehirleri arasında haklı bir tercih sebebidir. Bu şehir, Hipster yaşam ve iyi bir hayat tarzı, güçlü yemek kültürü, muhteşem parkları, doğası ve kahve dükkanları ile turistlerin uğrak yeri olmaya aday bir şehirdir. Her ne kadar kışları soğuk geçse de Bulgaristan’ın havası, yazları ılıman bir iklime sahiptir. Unutmayın kışın kayak merkezlerinin tadını çıkarıp aynı anda uzaktan çalışmanızın mümkün olacağı bir yerdesiniz. Dost canlısı atmosferi, kaliteli şarapları, muhteşem ulaşım ağı ile dijital göçebeler için tercih sebeplerinden olacak bir noktadadır. 

3

6. Berlin, Almanya

Almanya sınırları içerisinde bulunan Berlin, en kapsamlı ve en gelişen şehirlerden birisidir. Bu durum da onun hem dijital göçebeler için hem de turistler için fantastik bir seçim olarak görülmesini sağlamıştır. Şehrin canlı tarihi, görülecek pek çok lokasyonu, İngilizce konuşan insanları, ılımlı iklimi, partilerle dolu gece ritüelleri, Berlin’in çoğu dijital göçebe ve gezgin için kesinlikle hem çalışılacak hem de gezilecek bir seçim olmasını sağlamaktadır. 

7. Talinn, Estonya

Eski Sovyet ülkesi olan Baltık Denizi’nin kıyısındaki Estonya, genç profesyoneller adına, son yıllarda profilini oldukça yükseltmiştir. Estonya, bir zamanlar orada yaşamasanız bile bir şirket kurup vergilerini ödeyerek e-oturum hakkı vermekteydi. Şimdilerde ise Estonya, dijital göçebe vizesi ile sayısız uluslararası şirketin bulunduğu, uzaktan çalışmak için biçilmiş bir kaftan olmayı başarmıştır. Bu gizemli ve çoğunlukla değerinden fazla küçümsenmiş ülkede, dijital göçebe olarak çalışmak, kesinlikle ayrı bir keyif olacaktır. 

4

8. Bali, Endonezya

Hemen hemen her dijital göçebe listesinde en iyi 10 sıraya giren Bali’de dijital bir göçebe olmaktan daha havalı bir durum olamaz. Neden mi? Çünkü Bali’nin, balayında olduğu gibi bu konuda da neredeyse mükemmele yakın bir seçim olduğu söylenmektedir. Cennet misali tropik adaları, huzur dolu uçsuz bucaksız plajları, lüks villaları, bereketli ormanları, insanı adeta ruhen ve fiziken yenilemeyi başarır. Sanki bir tatil beldesine gitmek gibi pandemi döneminde vize almanın kolay olduğu Bali, mekan ve zaman sıkıntısı olmadan uzaktan çalışan dijital göçebeleri bekliyor.

9. İstanbul, Türkiye

Tarih tutkunlarının rüyası, Avrupa ile Asya’nın kesişimi, büyüleyici müzeleri, sayısız restoran ve kafeleri ile muhteşem manzaralara ev sahipliği yapan görkemli İstanbul şehrimizden bahsediyoruz. İki kıtayı ayıran, ülkemizin kültür ve tarih kokan şehri, dünyanın her yerinden gelen çalışanlarla dolup taşar. Kültür ve tarihi ile zengin metropol İstanbul, özellikle büyüleyici bir çalışma ortamı arzulayan dijital göçebelerin haklı seçimi olarak listede yerini alıyor. 

5

10. Lviv, Ukrayna

Avrupa’nın en büyük ülkelerinden biri olan Ukrayna’nın, Batılı turistler tarafından gerektiği değeri görmemesi ve gözden kaçırılması büyük bir kayıp aslında. Tabii ki ülkenin, Bali ve Tayland gibi sosyal medyada paylaşılan etkileyici plajları olmayabilir fakat düzgün bir dijital altyapı ve Avrupa’ya ulaşımda sağlanan küçük maliyetli ulaşım bağlantıları, bu ülkeyi, dijital göçebeler için cazip bir şehir yapmaya yetmektedir. Soğuk kış aylarında, çalışırken verimliliğinizin artması ve Batı Avrupa’ya göre fiyatların daha düşük olması da diğer artılardan.

Hediyelik Eşya Fuarları-0
İyi Yaşam

Yılbaşına Sayılı Gün Kala: Şehir Şehir Hediyelik Eşya Fuarları

Yeni yılı sevdiklerinizle karşılarken, onlara yeni yıl temalı eğlenceli hediyelikler ve birbirinden orijinal eşyalar satın alabileceğiniz hediyelik…

Devamını Oku
Kars-0
Kültür Seyahat

Türkiye'nin Gastronomi Müzeleri

Özel tadımlar yapmak, şehirlerin kültürlerini ve mutfaklarını tanımak, yeni teknikler öğrenmek ve yapımında kullanılan araç gereçler hakkında bilgi…

Devamını Oku
kayak-liste
Kültür Seyahat

Henüz Keşfedilmemiş Sakin Kayak Tesisleri

Kayak tesisleri, kış boyu öğrenciler ve kayak severler tarafından tercih edilen en popüler mekanlardan biridir. Bu yüzden sizler için bu kış…

Devamını Oku