Kültür Seyahat

14 Ağustos 2020
Güncelleme Tarihi: 24 Haziran 2022
Pandemi Sonrası İstanbul Havalima'nında Alınan Önlemler

10 Mart 2020 yılında ülkemizde ilk kez görülen Covid-19 sonrasında tüm dünya birer birer sınırlarını kapatmaya ve seyahatlerini durdurma yönünde kararlar aldı. Bunun başlıca sebebi, virüsün başka ülkelerden gelişini durdurmak aynı zamanda başka ülkelere yayılmasını önlemek. Günümüzde ise vakaların azalması ve mecburi durumlardan dolayı bazı uçuşlar başladı fakat tehlikenin devam etmesinden dolayı havalimanları önlemlerini en katı biçimde alıyorlar. 

Eğer sizde yakın bir zamanda İstanbul Havalimanı’na gidecekseniz kapıdan girişinizden başlayıp, uçaktan inişinize kadar olan sürede bilmeniz ve yapmanız gereken önlemleri sizler için derledik. 

1- Maskesiz terminale girişler yasaklandı

Maske alabileceğimiz önlemlerin başında geldiğinden dolayı, havalimanları maske konusunda çok hassas davranarak maskesiz girişleri kesin bir şekilde yasaklamış bulunuyor. Bunun yanı sıra eldiven de oldukça önemli bir önlem fakat, sık sık ellerinizi dezenfekte ettiğiniz sürece bu konuda henüz kesin bir kural bulunmuyor.

2- Terminale sadece yolcu girebiliyor

Havalimanlarındaki teması en aza indirmek ve insan sayısını azaltmak için artık sadece yolcular terminalden içeri girebiliyor. Yani sizi yolcu etmek, vedalaşmak ya da karşılamak için gelenler sizinle içeri giremiyorlar. Bu kural, engelli yolcular konusunda ise bir yolcu izni ile giriş yapabiliyorlar fakat gelen refakatçi de sadece kapılara kadar eşlik edebiliyor.

3- Dezenfektan Halı

Havalimanlarına girişte, sizi kırmızı, içi çok güçlü alkoller ile doldurulmuş paspaslar bekliyor olacak. Bu paspaslar dışarıdan gelebilecek muhtemel mikrop ve virüslere karşı güçlü bir dezenfektan görevi görüyor ve havalimanlarına girerken yerden gelebilecek virüsleri yok ediyor. 

4- Dezenfektan Cihazları

Şu anda havalimanı içinde 350 adet, her yerde bulabileceğiniz sensörlü dezenfektan cihanları bulunuyor. Eldivensiz olan yolcular için hijyenlerine dikkat etmeleri önemli bir kural olarak belirtilmiş. 

5- Sosyal Mesafe Kuralı

İstanbul Havalimanı’nda en önemli 3 önlemden biri olan sosyal mesafe kuralına uyulması zorunlu kılınmıştır. Oturma düzenleri ve sıra bekleme yerleri bantlarla birlikle net bir şekilde belirtirmiştir. Eğer ki sosyal mesafe kurallarına uyumazsanız, sosyal mesafe timleri nezaket içinde sizleri anında uyaracaktır. 

6- Termal Kameralar

İlk girişinizden sonra her bir yolcu termal kapılardan geçiriliyor ve ateşi 37.5 üzeri olanlar Hudutlar ve Sağlık ekipleri tarafınca gerekli önlemleri yapılarak müdahale ediliyor. Müdahaleler sonrasında o yolcunun, yolculuğa devam edip edemeyeceğine ise Sağlık Bakanlığı tarafından karar veriliyor. 

7- X-Ray Cihazları

X-Ray cihaz aramaları, güvenlik tedbirleri açısından dikkatli bir şekilde devam ediliyor. Bu süreçte iki tarafın da güvenliği ve sosyal mesafe kurallarına uyulması adıyla elle aramalar en az seviyeye indirilmiştir. Aynı zamanda güvenlik görevlileri düzenli olarak değişen maskeleri, eldivenleri ve siperlikleri ile sizleri X-Ray cihazlarında karşılayacaklar. 

8- Düzenli Dezenfekteler

Havalimanlarında oturma alanları, bekleme yerleri, terminal geçişleri veya restoranların olduğu yerler gibi yolcuların vakit geçirdiği her alan sık sık dezenfekte edilecek şekilde planlanmıştır. Bu konu hakkında kurallar net bir şekilde belirlenmiştir.

Önlemlerin hepsi yolcuların ve çalışanları güvenliği doğrultusunda planlanmış ve sizleri en güvenli şekilde yolculuğunuza uğurlamak ya da evinize varmanızı sağlamak amaçlı planlanmıştır. Gelecek günler için ise güvenliği daha da arttırmak için ek düzenlemeler de şu an yapılmaktadır. Onay alımı sonrası sizler ile paylaşmaya devam edeceğiz. 

İyi yolculuklar! 

***Seyahat ederken bizim de güvenlik anlamında alabileceğimiz önlemler yok değil. Bunların neler olduğunu öğrenmek için Seyahat Ederken Güvende Kalmak İçin 5 İpucu (Covid-19 Önlemleri) yazımızı okumanızı öneririz.*** 

Yalılar-0
Kültür Seyahat

Tarihi Yalılar: Boğaz’ın Sakinleri

Dünyanın en güzel şehirlerinden olan İstanbul’u Asya ve Avrupa olarak ikiye bölen, Marmara’yı Karadeniz’e kavuşturan, her köşesi ayrı bir eşsizlikte…

Devamını Oku
Aya Sofya-0
Kültür Seyahat

Tüm Sırları ile Ayasofya

Ayasofya'nın tüm sırlarını keşfedin! Bu eşsiz yapıya dair derinlemesine bilgi alın ve tarihin izinde yolculuğa çıkın...

Devamını Oku
Karaköy-0
Kültür Seyahat

İstanbul'un Yeni Yüzü: Karaköy

İstanbul'un bütün yüzleri birbirinden güzel ve rengarenk ama Karaköy'ü özel yapan sebepler o kadar çok ki hepsini bir yazıya nasıl…

Devamını Oku