Kültür Seyahat

20 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi: 2 Ağustos 2023

1

Tarihinden doğal güzelliklerine ve kendine has özellikleriyle dünyanın en sevilen ve ilgi gösterilen uğrak noktalarından biri olan İstanbul’a, her gün çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor. İstanbul’a yolculuk etmek isteyen çoğu turist ise ulaşım şeklini ise hava yolundan yana kullanıyor. Hal böyle olunca da gerek destinasyon İstanbul olsun, gerekse bir aktarma merkezi olarak kullanılsın, İstanbul Uluslararası Havalimanı yerli ve yabancı yolcuların seyahatlerinde büyük bir yer kaplıyor. Bu havalimanını kullananlar için ise Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, havalimanında bir müze açarak, Türkiye’de yeni bir ilke imza attı.

Türkiye'nin İlk ve Tek Örneği

Havalimanlarında bekleme süresinin bazen uzun sürdüğü zamanlarda, vaktinizi daha çabuk ve verimli bir şekilde geçirmeniz için, İstanbul Havalimanı siz yolcular için bir müze açtı. Türkiye’nin ilk ve tek örneği olan müze 17 Temmuz 2020 tarihinde açıldı. Ayrıca, İstanbul Havalimanı Müzesi, dünyadaki en büyük havaalanı müzelerinden biri konumunda. Her yıl farklı bir konsept ile karşımıza çıkmayı düşünen müzede ilk sergilenen konsept ise “Türkiye’nin Hazineleri: Tahtın Yüzleri”. Türkiye’de bulunan 29 farklı müzeden seçilen 316 eseriyle oluşturulan sergi, Türkiye ve Anadolu tarihini adeta gözler önüne sermeyi başarıyor. “Tahtın Yüzleri” temasıyla, genelde Anadolu medeniyetlerinin ve Türkiye tarihinin yöneticilerini ve yönetimini  ele alan müzede, çeşitli sanat eserleri ve tarihin dönüm noktalarına şahitlik ve eşlik etmiş değerli arkeolojik eserler de mevcut. 12000 yıllık çağı anlatan müzede, insanlık tarihinin ilk barış antlaşması olarak sayılan, Mısırlıların ve Hititler’in imzaladığı “Kadeş Antlaşması” ve tarih öncesi zamanlara ait olan Göbeklitepe ve Çatalhöyük bölgelerinden çıkarılan eserler ve objeler, yolcular için ziyaret edilmeyi bekliyor.

2

Müze hem yerli halk hem de yabancılar için altın değerinde. Yerli turistleri kendi tarihlerini tekrar yaşatarak keyifli bir yolculuğa çıkaran sergi, aynı zamanda yabancı turistlere Anadolu ve Türkiye kültürünü ve tarihini tanıtıyor. İstanbul Havalimanı Müzesi aynı zamanda, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kabul edilmiş olan Türkiye’den 18 yeri de merak edenler için tanıtıyor.

Orijinalinde altı ay süreli geçici bir sergi olarak düşünülen müzede, pandemi döneminin ulaşımı ve dünya turizmini vurmasıyla, ve yoğun ilgi üzerine, sergi bir altı ay daha uzatılmıştır. Halen gidip gezebileceğiniz müze, maalesef, sadece İstanbul Havalimanı’nda bulunan yolcular için geçerli. Pasaport kontrol işlemleri biten yolcular yeni seferlerini beklerken veya İstanbul’u keşfetmeye hemen başlamak isteyenler Dış Hatlar bölümünde yer alan müzeyi ziyaret edebilirler. Her gün açık olan müze yaz döneminde 08:30-00:00 arasında, kış döneminde ise 08:00-17:00 saatlerinde gezilebilir. 

3

Müzede, hatıra olarak eşyalar alabileceğiniz bir müze mağazası, gezerken daha çok bilgilenmek için sesli rehberlik ve oturup dinlenebileceğiniz bir kafe de bulunuyor. İstanbul Havalimanı Müzesi çocuk misafirlerini de unutmamış; müzede çocukların eğlenerek öğreneceği ve keyifli vakit geçireceği pek çok interaktif oyun bulunuyor. Üstelik 8 yaş altı çocuklar müzeye ücretsiz girebiliyorlar. 

Tarih öncesi dönemlerden, ilk çağ medeniyetlerine, Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti zamanlarına kadar olan periyotlara ait eserlerin sergilendiği müzenin açılmasıyla beraber, yolcular İstanbul'un tarihini keşfetmeye daha şehre ayak basar basmaz başlama olanağına sahipler. Sanatı ve tarihi seven herkesi İstanbul Havalimanındaki bu eşsiz müzeyi görmeye davet ediyoruz.

Detaylı bilgi ve güncel sergiler için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

4

Çekim Yasası: Düşüncelerinizi Değiştirin, Hayatınız Değişsin
İyi Yaşam

Çekim Yasası: Düşüncelerinizi Değiştirin, Hayatınız Değişsin

Eğer ağzınızdan çıkan, hatta içinizden geçirdiğiniz her bir cümlenin hayatınız üzerinde ne kadar şiddetli etkisi olduğunu bilseydiniz; söylemleriniz…

Devamını Oku
İstanbul’un Sesleri
Kültür Seyahat

İstanbul’un Sesleri: The Soundsslike Project

Yolu İstanbul’dan geçen herkes bu şehirde görmesi ya da tatması gerekenleri bilir. Ne var ki, 24 saat susmayan bu şehri çoğu zaman dinlemeyiz.…

Devamını Oku
İstanbul ücretsiz kütüphaneler (0)
Kültür Seyahat

İstanbul'un Ücretsiz Halk Kütüphaneleri

Ücretsiz ve kolay ulaşılabilir halk kütüphaneleri bakımından bir hayli zengin olan İstanbul, okuma alışkanlığı kazandırmak ve farkındalık yaratmak…

Devamını Oku