İpucu

1 Aralık 2021
Güncelleme Tarihi: 23 Haziran 2022

Korona virüs hayatımıza girdiği günden bu yana pek çok farklı aşamadan geçtik. Hastalıkla tanıştıktan sonra alınabilecek önlemler, dönemsel yaşanan bazı kısıtlamalar derken nihayet normalleşme sürecinin müjdelerini aldık. Dolayısıyla uzun süre evlere mahsur kalan insanlar için seyahatler eskiden bir rutin iken şimdi tabiri caizse altın kadar değerli hale geldi.

Bu şartlar altında seyahat etmek yılın her mevsimi zorlayıcı olsa da kış aylarında bu etki haliyle biraz daha artış gösteriyor. Peki seyahatimizi nasıl daha güvenli hale getirebiliriz, kendimizi dış etkilerden nasıl koruyabiliriz diye düşünüyorsanız, bu konudaki önerilerimizi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Mesafe ve hijyenin bu süreçte en kritik unsurlar olduğunu biliyoruz ancak bu iki kuralı uygulamanızı kolaylaştıracak ve seyahatinizi daha korunaklı geçirmenize yarayacak ufak ipuçlarını sizler için derledik. 

1

Koltuk Seçimi

Seyahate çıkmadan önce yolculuk yapacağınız ulaşım aracını seçtikten sonra sıra bilet almaya geliyor. Bu durumda seyahatinizi daha güvenli geçirmek için dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var. Bunlardan biri doğru koltuk seçimi… Daha orta alanların aksine cam kenarında bulunan bir koltuğu seçmeniz güvenli yolculuk geçirmeniz açısından daha elverişli olacaktır. Mesafenin en önemli noktalardan biri olduğunu söylemiştik, seyahat sırasında bunu koruyabilmeniz için cam kenarında bir koltuk tercihi yapmanız daha izole bir bölgede yolculuk yapacağınız anlamına gelir. 

Doğru Sefer Saatleri

Konumuz yine mesafe kuralıyla doğrudan ilişkili. Yolculuk yapacağınız zaman dilimleri yoğunluk açısından önemli. Seyahat edeceğiniz saati yoğunluğun az olduğu zaman aralıklarına göre seçerseniz, hem kontrol ve bagaj işlemleri gibi seyahat öncesi aşamada hem de seyahat sırasında daha sakin ve korunaklı bir ortamda olma şansınız artacaktır.  Ayrıca ister yoğun ister tenha bir saat dilimi tercih edin, iniş biniş ya da kontrol sırasında kalabalığın azalmasını beklemek de size fayda sağlayacaktır. 

2

Temassız İşlemler

Ne kadar az temas o kadar çok korunma ise temassız işlemlerin tümü bu süreç için olmazsa olmazlardan. Bilet alırken temassız alışveriş olanağını kullanabileceğiniz gibi sonraki aşamalarda da teknolojinin sunduğu olanaklardan faydalanarak temassız işlemler gerçekleştirebilirsiniz. Otomatik bagaj işlemi ve temassız check-in bu olanakların başında yer almaktadır. Oluşabilecek her türlü teması en aza indirmek için tasarlanan bu uygulamalar korunaklı bir seyahat gerçekleştirmenize şüphesiz yardımcı olacaktır. 

Havalandırmaya Dikkat 

Önceden çok dikkat etmediğimiz ama virüsün hayatımıza girmesiyle birlikte önemi artan bir konu havalandırma… Özellikle kapalı alanların hava sirkülasyonu salgın hastalıkların yayılımı konusunda etkin olan faktörlerden biri. Bu nedenle solunan havanın temiz ve sağlıklı olabilmesi için doğru bir havalandırma sistemine sahip olması gerekiyor. Hastanelerin kullandığı hava filtreleri ise bu anlamda en güvenilir olanlardan. Bu nedenle seyahate çıkmadan önce ulaşımınızı sağlayacak araçta bulunan hava temizleyicinin türüne dikkat etmenizde fayda var. 

3

Yeme-içme

Uzun süreli yolculuklar söz konusu olmadığında ulaşım aracı içinde yiyecek ve içecek tüketmememiz öneriliyor. Ancak gerçekleştirdiğimiz yolculuklardan bazıları yalnızca su içerek tamamlanamayacak kadar uzun. Bunun için elbette oturduğumuz alanı, kullandığımız araç gereçleri ve elimizi dezenfekte etmemizin önemi tartışılmaz. 

Yalnız tüm bunlara dikkat etseniz bile önereceğimiz bir nokta daha var. Yolculuk sırasında yakın mesafenizde yer alan yolcularla dönüşümlü bir sırayla yiyip içmeniz, hava yoluyla olası bir virüsün bulaşabilme ihtimalini şüphesiz azaltacaktır.

İstanbul Havalimanı'nda Covid-19 Önlemleri

Yolcuların kendini güvende hissetmeleri ve yolculuğun sorunsuz geçmesi için İstanbul Havalimanı tarafından bir dizi koruyucu önlem hayata geçirilmiştir.

3

•    İstanbul Havalimanı’nda yolcuların PCR, Antikor ve Antijen testlerini yaptırabileceği bir test merkezi yer almaktadır. Sonuçların hızlıca öğrenildiği test merkezi, 7/24 hizmet veriyor. Test merkezi ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşılabilir.

•    Hayatımızın ayrılmaz bir parçası olan maskelerin terminalde ve uçak içinde takılması zorunlu hale getirilmiştir. 

•    Terminal, yalnızca yolcuların girişine açıktır. Eğer zorunlu bir refakatçi eşlik edecekse, refakatçi de mutlaka her alanda maske takmalıdır.

•    Terminal girişlerinde, yolcuların vücut sıcaklıklarını ölçen termal kameralar bulunmakta ve güvenlik noktalarında temassız kontrol sistemi uygulanmaktadır.

2

•    X-Ray’lerden geçen her bagaj, Ultraviyole (UV) ışını ile temizlenir. Ayrıca yürüyen bantlar ve terminal binası da otonom cihazlar tarafından aynı sistemle düzenli olarak dezenfekte edilmektedir.

•    Yolcular Hızlı Pasaport Geçiş Sistemi’ni kullandıktan sonra, pasaportlarını UV e-pasaport sistemi ile temizleyebilirler.

•    7/24 taze hava verilen terminalde, yolcuların sosyal mesafe kurallarına uymaları ve güvenli bir yolculuk geçirebilmeleri için 7/24 görev yapan bir “İGA Hijyen Takımı” bulunmaktadır.

•    Uçaklar ve terminal binaları arasında hizmet veren yer hizmetleri otobüslerinin zeminlerine, yolcuların kendi sosyal mesafelerini koruyabilmeleri için “sosyal mesafe bantları” yerleştirilmiştir. Yer hizmetleri otobüsleri, her kullanımdan sonra istisnasız olarak dezenfekte edilir.

•    İniş yapılan seferlerde, Covid-19 testi pozitif çıkan yabancı yolcuların özel hastanelere, T.C vatandaşı yolcuların devlet hastanesine sevki Sağlık Bakanlığı Hudut Sağlık Birimi tarafından yapılır.

NOT: Sağlığına önem veren gezginler, bu yazımızı da mutlaka okumalılar:

Uzun Uçuşlarda Sağlığınızı Korumak İçin İpuçları

1

elektrikli feribot-0
Teknoloji

Çevreci Ulaşımda Son Trend: Elektrikli Feribotlar

Sıfır emisyon özelliğine sahip elektrikli araçlar, giderek hayatımızın birçok alanında kendini gösteriyor. Bunun son örneği de elektrikli feribotlar.

Devamını Oku
1
Yeme İçme

Sık Seyahat Edenlere Beslenme Önerileri

Seyahat her zaman heyecan verici ama bir o kadar da yorucudur. Günlük alışkanlıklarımızı terk edip rutinin dışına çıkarız...

Devamını Oku
Öğrenci Pasaportu-0
Tips

Öğrenci Pasaportu Nasıl Çıkartılır?

Hala eğitim hayatı devam eden öğrencilerin başvurabileceği öğrenci pasaportu hakkında merak ettiğiniz her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını Oku