İpucu
27 Aralık 2021Güncelleme Tarihi: 12 Ağustos 2022
Uçmak, özellikle uzun mesafelerde ulaşımı sağlamak için oldukça hızlı ve pratik bir yöntem olsa da daha önce uçağa binmemişseniz ilk uçuşunuz sizde biraz gerginlik yaratabilir. Otobüs terminallerine göre havalimanları çok daha büyük ve karmaşıktır. Bu sebeple ilk kez uçağa bineceklerin en çok korktukları şeylerin başında havalimanları gelir. Bunun dışında uçakların prosedürüne hâkim olmamak da insanı biraz ürkütür. Ancak bunların hiçbirisi çözemeyeceğiniz kadar zor değildir. İşte biz de bu konuyu aydınlatmak ve kendinizi ilk uçuşunuza tamamen hazır hissetmeniz için bazı önemli noktalara değindik. İyi okumalar.
Tercih Ettiğiniz Havayolunun Kurallarını Bilmek
Biletinizi aldınız, uçuş tarihiniz yaklaşıyor ve artık eşyalarınızı hazırlamaya başlamanız gerekiyor. İşte bu noktada özellikle bagaj ağırlık sınırını ve belirlenen bagaj boyutunu öğrenmek için mutlaka uçuş yapacağınız şirketin web sitesini önceden ziyaret edin. Check-in yaparken teslim edeceğiniz bagaja ek olarak yanınıza alacağınız kabin bagajına neler koyabilirsiniz ve neler kesinlikle yasak bunları önceden incelemek size biniş öncesi yapılan kontrol sırasında vakit kazandıracak. Bu kuralları bilerek hazırlığınızı yaptığınızda uçuşunuz daha keyifli geçecektir.
Kabin Bagajına Neler Koymalı?
Uçakta yanınıza alabileceğiniz küçük bir bagaj olan kabin bagajının içine önemi büyük dokümanlar, reçeteli ilaçlar veya gözlükleriniz gibi eşyaları koyabilirsiniz. Olur da check-in sırasında uçağın kargo kısmına götürülen bagajlarınızın başına bir şey gelirse önemli eşyalarınızın hâlâ sizinle olması içinizi bir nebze rahatlatabilir. Fakat kabin bagajına konulacak eşyalar için belli kurallar ve sınırlar olduğunu unutmayın. Örneğin bagajınıza koyabileceğiniz sıvıların belirli bir miktarı var. Yalnızca maksimum 100 ml’lik kaplara konulmuş olarak kilitli, şeffaf poşetler içinde kabul ediliyor. Eğer bu sınırı aşarsanız kontrol aşamasındayken sıvı malzemelerinize el konulabilir. Dikkatli olmanızda fayda var. Daha detaylı bilgiler, havayolu şirketinin web sitesinde mutlaka mevcut olacaktır.
Seyahat için bagaj hazırlığı ipuçlarını yazdığımız yazımızı okumak için tıklayın.
En Az İki Saat Önce Havaalanına Varmak
İç hatlar için iki, dış hatlar için en az üç saat önce havalimanına varmış olmak işlemlerinizi halledebilmek için minimum süre kabul edilir. Peki nedir bu işlemler? Havaalanı güvenliğinden geçiş, biniş kartınızı almak ve bagajlarınızı teslim etmek ve uçağa binişten önce tekrar güvenlikten geçmek olarak sıralanabilir. Bu sayılan işlemler bazen çok hızlı gerçekleşseler de, özellikle yoğun vakitlerde, sizden önceki yolcularda veya sizde bir sorun çıkması durumunda gecikmeler yaşanabilir. Kimliğiniz veya pasaportunuzla hazır beklemek sizin de başkalarını bekletmemeniz için önemli bir nokta.
Ne Giymeli? El Çantasına Ne Koymalı?
X-ray cihazından kolaylıkla geçmek için metal eşyaların üzerinizde olmaması gerekiyor. Saat, takı, anahtarlık, kemer vb. eşyalar kontrolde ötecektir. Olabildiğince rahat giyinmeyi unutmayın, özellikle rahat ayakkabılar uzun uçuşlarda sizi büyük sıkıntılardan kurtarır. Üşüme ihtimalinize karşı yanınıza bir hırka veya hafif bir battaniye alabilirsiniz. Geniş bir çanta tercih etmek de içine atıştırmalık, kitap veya tablet benzeri eşyaları koymak için idealdir. Gündüz uçuşları için güneş gözlüğü almak UV ışınlarına karşı sizi korur ve kabin atmosferi deniz seviyesine göre daha kuru olacağı için nemlendirici krem almak da oldukça faydalı olabilir.
Uçuş Öncesi Tüketilmesi / Tüketilmemesi Gereken Gıdalar
İnişler ve kalkışlar sırasında ani basınç değişiklikleri olacağından dolayı kulaklarınızda oluşacak rahatsızlığı önlemek adına sakız çiğneyebilirsiniz. Uçuşta veya uçuştan önce alkol kullanmayın. Basınç farkının midenize dokunmaması adına uçuştan önce olabildiğince hafif ve protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Bol su içmeyi de unutmayın. Atıştırmalık olarak yanınıza kuruyemiş benzeri gıdalar alabilirsiniz.