İpucu

2 Aralık 2023

Seyahat sigortası günümüz sigortaları içerisinde en sık tercih edilenlerden bir tanesidir. Seyahat sigortası ile hem yurt içi hem de yurt dışında kişi kendi sağlığını garanti altına alabiliyor, olası risklere karşı kendisini koruyabiliyor. Dünyada çok yaygın olan sağlık sigortası ülkemizde de günden güne yaygınlaşmış ve bilinçli pek çok insan için cazip bir hale gelmiştir. 

Seyahat sigortasında kişi hem ayakta hem de yatarak muayene, tedavi masraflarını karşılayabiliyor. İster yurt içinde olsun ister yurt dışında, sağlıkla ilgili her türlü risk karşısında seyahat sigortası anında yetişmektedir. Seyahat sağlık sigortası, beklenmeyen durumlarda ortaya çıkabilecek pek çok riskin üstesinden gelme adına önemli bir sigorta. Peki, seyahat sigortası neleri kapsıyor? İşte seyahat sigortası hakkında merak edilenler.

Seyahat sigortası-1

Seyahat Sigortasının Teminat Kapsamı

Sigorta yaptırırken elbette ilk akıllara gelecek soru bu sigortanın neleri kapsadığıdır. Seyahat sigortasının da kendi içerisinde kapsamları vardır. Bu kapsamlar arasına yurt içi ve yurt dışı seyahat sigorta paketlerinde görmek mümkündür. Örnek vermek gerekirse ayakta ve yatarak tıbbi tedavi teminatı olarak sigorta toplamda 1.500 Euro karşılamaktadır. Bununla beraber taburcu olan hastaların ikametgaha geri dönüşü de yine sigorta kapsamındadır.

Tıbbi nedenlerle sigortalı nakil olması gerekiyorsa bunu da sigorta karşılamaktadır. Şayet sigortalı vefat ederse cenazenin tıbbi şartlarda nakil olması için gerekli desteği sigorta sağlamaktadır. Eğer seyahat mücbir sebeplerden ötürü iptal edilmiş ise 500 Euro’ya kadar bir sigorta desteği söz konusu olur. Seyahat esnasında bagajın hasar görmesi ya da kaybolması durumunda ise 500 Euro’ya kadar tazmin söz konusu olmaktadır. Seyahat sigortası kapsamına tıbbi bilgi ve danışmanlık ise sınırsızdır.

Seyahat sigortasının kapsamı sigorta acentesine göre değişiklik gösterebilir. Seyahat sigortası paketlerini yakından inceleyerek en uygun ve avantajlı seyahat sigortasını yaptırmak mümkün olmaktadır. Ancak seyahat sağlık sigortası genel şartları firmaya ya da poliçe teminatlarına göre farklılık gösteremez. Yani seyahat sigortası genel şartlarında sigortanın kapsamı, asgari ve ek teminatlar, iptal, süresi, istisnalar, birden çok sözleşme durumu gibi her bir detay sabittir. 

Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası

Seyahat sağlık sigortasından faydalanan bir kişi yurt dışı seyahatleri esnasında ortaya çıkabilecek bir kaza, sakatlanma ya da sağlık sorunu gibi durumlarda önceden belirlenen limitlerden faydalanabilmektedir. Yurt dışı seyahat sigorta poliçeleri yine pakete göre farklılık gösterdiğinden bu kapsamdaki poliçeleri inceleyebilir, en uygunu olanı seçebilirsiniz.

Yurt dışı seyahat sigortalarında belirli bir alt limit vardır. Bu alt limitle başlar ve firmanın belirlediği üst limite kadar işlem görür. Seyahat sigortası kapsamında yurt dışı vize seyahat programı, yurt dışı geniş kapsam seyahat programı, aktarmalı uçuşun kaçırılması ya da iptali, bagaj hasarı ya da kaybolması gibi durumlar söz konusudur. 

Seyahat Sağlık Sigortası Poliçe Süresi

Seyahat sigortası kapsamında merak edilen konulardan bir tanesi de bu poliçenin hangi zaman aralığında geçerli olduğudur. Seyahat sağlık sigortası yurt dışı gidiş dönüş tarihleri arasındaki zaman dilimini kapsar. Yani kısaca seyahat sigortası yurt dışına çıkış anından itibaren başlar. Seyahat bittikten sonra, ülke sınırları içerisine girdikten sonra ise sona erer. 

Seyahat sigortası-2

Seyahat Sağlık Sigortası Şirketlerinin Yükümlülükleri 

Sigorta firmalarının seyahat sağlık sigortası konusunda uymak zorunda olduğu yükümlülükler vardır. Bunlar, poliçenin geçerlilik süresi boyunca cenaze nakli, vefat işlemleri, bagaj kaybı, konaklamanın uzaması, ferdi kaza gibi durumları kapsamaktadır. Bu ve bunun gibi pek çok olayda seyahat sigortası devreye girer. Sigorta şirketlerinin yükümlülüğü sigorta yapılan firma tarafından da öğrenilebilir. 

Seyahat Sağlık Sigortası İptal Edilir Mi?

Seyahat sigortasının iptali yapılan sözleşmede yer almaktadır. Bunun için sigorta firmasına poliçe başlangıç tarihinden en az 24 saat önce iptal talebi bildirilmelidir. Eğer 24 saat öncesinde bu talep iletilir ise sigorta iptali de sorunsuz bir şekilde gerçekleşecektir. Seyahat sigortası iptaline dair ekstra bilgiler için sigorta poliçesi alınan firma ile görüşülebilir. 

Seyahat Sağlık Sigortasındaki İstisnalar

Seyahat sağlık sigortası genel şartlarında istisnalar bölümü de bulunmaktadır. Seyahat sağlık sigortası anlaşması üzerinde teminat dışı durumlar yer almaktadır. Poliçe kapsamı dışında ortaya çıkan sözleşmeyle sabit bu durumlar karşısında zarar sigorta şirketleri tarafından ödenmez. 

Seyahat Sağlık Sigortası Genel Koşulları Neler?

Seyahat sağlık sigortası genel şartları içerisinde bulunan 8. maddede sigortalının tazmin haklarına yer verilmiştir. Bu durumlarda sigortalının tazmin talebi ve sigorta firmasının da tazminat ödeme durumu netleşmektedir. Her iki taraf da poliçe koşullarına uymakla yükümlüdür. Poliçe kapsamı içerisinde olan bir zarar zaman kaybetmeden sigorta firmasına bildirilmelidir. 

Zararı asgariye indirmek adına sigortalı elinden gelen çabayı göstermelidir. Hastane raporu, tetkik raporu, reçete ve benzer evrakları mutlaka şirkete iletmek sigortalının görevidir. Şayet acil durumlarda sigortacı firmaya ulaşılamaz ise en yakın sağlık merkezine başvurarak tedavi olunması mümkündür. Fakat alınan hizmet mutlaka makbuzla belgelenmelidir. Bu sayede sigortadan faydalanmak mümkün olacaktır. 

Kendi Küçük Fikri Büyük Bir Kavram: Tiny House
İyi Yaşam

Kendi Küçük Fikri Büyük Bir Kavram: Tiny House

Son günlerin yükselen trendi Tiny House, hem mimari açıdan, hem de sosyal açıdan insanları daha basit bir yaşam tarzına sürükleme anlamında yeni bir…

Devamını Oku
0
Kültür Seyahat

Türkiye'den En Keyifli Kayak Rotaları

Dört mevsimin dolu dolu yaşandığı ülkemizde kış mevsiminin en keyifli aktivitelerinden kayak yapmak kış ve kayak severler için ayrı bir tutkudur.

Devamını Oku
4
Tips

Havaalanı Güvenlik Geçişinde Sizi Yavaşlatan Hatalar

Havaalanlarındaki uçağa yetişme telaşı, eğer dikkat etmezseniz seyahatiniz en stresli kısmı olabilir. Hepimiz zaman zaman bu durumu yaşamışızdır.

Devamını Oku