Yeme İçme

24 Mayıs 2023

Son zamanların en trend mutfak tüyolarından biri oldu Airfryer kullanmak. Hem sağlıklı yemek hazırlamak hem de güzel lezzetler yaratmak, Airfryer ile de mümkün. İlla ki bir ton yağda kızartmalar ya da kilo almayı sağlayacak hamur işleri yapmak, leziz tatlar yaratmak demek değildir mutfak hayatı. Günümüzde, kendine dikkat etmeye başlayan insan sayısı oldukça fazlalaştı. Gerek pandemi olsun gerekse değişen global hayat olsun, hepimize bazı şeyler öğretti ve daha sağlıklı bir hayat seçmemize ön ayak oldu. İşte, mutfakta da leziz ama bir o kadar da sağlıklı yemekleri, Airfryer ile yaratabiliriz. Sıcak hava sayesinde yiyecekleri adeta kızarmışçasına pişiren Airfryer, son zamanların gözdesi. Mikrodalga, fırın, fritöz, tost makinası amaçlarına da hizmet eden Airfryer'da, en trend tariflere bir göz atalım ve sağlığımızı bozmadan, enfes tatlara merhaba diyelim.

Airfry-1

 

Airfryer Çalışma Mantığı

Airfryer, hızlı hava sistemi denilen sıcak hava akımı sayesinde yemeklerin ya da ürünlerin adeta vantilatör, sıcak ısıtıcı mantığı ile pişirilmesine ön ayak olur. Hazırlanmak istenen ürünlere eşit bir şekilde dağılan sıcak hava sayesinde lezzetler, bir dolu yağ kullanmadan ve kızartma şekli kullanılmadan sağlıklı bir şekilde pişirilir. Her ürün için uygun düşen sıcaklık derecesine, mutlaka dikkat edin. Bünyesine konulan düşük yağ oranı ile de sağlıklı bir şekilde yemekler hazırlamaya yardımcı olur.

Airfryer Tarifleri

Bu güzel ve sağlıklı mutfak aletinde, et ürünlerinden kuru meyveye kadar pek çok lezzet pişirilebiliyor. Börek, poğaça, köfte, mücver, balık ürünleri, hamurlu tatlılar, kekler, şinitzel, ızgara sebzeler, pizza, ekmek, makarna, kestane, sufle, sağlıklı cipsler, sebze yemekleri, tavuk ya da soğan halkası gibi çıtır lezzetler gibi yemeklerin sağlıklı versiyonlarını bu harika aletle hayatınıza sokabilirsiniz.

Hadi birkaçına göz atalım.

Unutulmaz Levrek Tarifi

Balık deyince, çoğu mutfak tutkununun vazgeçemeyeceği bir lezzet var sırada: o denizin bir tanesi, muhteşem bir lezzet. Öncelikle levrek filetoyu, tam ortadan ikiye ayırın ve iki tarafını da tuzlamayı ihmal etmeyin. Halka limonları kıyın ve 4 dakika ısıtın, ardından fırça ile balık ve hanesini yağlayın. Balıkları ve limonları, dilediğiniz şekilde pişirin, şimdiden balık ve hatta levrek severlere, fazlasıyla afiyetler olsun.

Airfry-2

Hamsinin En Sağlıklı Hali

Karadeniz’in gülü hamsi deyince her zaman aklımıza tavada yağda kızaran güzellikler gelir. Fakat hamsinin daha da sağlıklı halini Airfryer'da yapmak mümkün. Bu leziz hamsilerin kılçıklarını dilerseniz çıkarın ya da çıkarmadan pişirmeye hazırlayın. Hamsi balıklarını, ilk önce hafif bir şekilde yağlamak gerekiyor, ardından tuzlayın ve Airfryer makinasını balık moduna alabilirsiniz. Airfryer haznesini, hafif bir şekilde yağlayın ve süre olarak 10 dakika kadar bir süreye ayarlayın. Fakat hamsilerin kurumaması ve eşit derecede pişmesi adına, 2 ya da 3 dakikada hazne çıkarılarak ters düz edilir.

Enfes Kabak Mücveri

Muhteşem bir kabak mücveri yapmaya hazır olun. Öncelikle mücverleri rendeleyin, sonrasında beyaz peynirleri, ufak parçalar halinde doğrayın. Kıyılan dereotu ile tüm malzemeleri bir araya getirin ve karıştırın. Silikon pişirme kaplarına, birer kaşık bu karışımdan ekleyin. Airfryer'da, 180 derecede 15 dakika boyunca pişirin, afiyet şeker olsun.

Lezzetli Tavuk Baget

Öncelikle salçayı, yoğurdu, zeytinyağını, sarımsağı, kekik, nane, kimyon ya da acı biber gibi istediğiniz baharatları, uygun bir kapta karıştırın. Bu kaptaki sosa tavuk bagetleri atın ve iyice yedirin. Eğer derin bir sos tadı isterseniz, bu karışımı bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz. Pişirme sırasında Airfryer 180 dereceye ayarlanabilir, 5 dakikada bir ters ters yüz yapılarak yaklaşık 20 ya da 25 dakika boyunca pişirilir. Ondan sonrasında afiyetler olsun.

Airfry-4

Sarıların Padişahı Patates Kızartması

En sevilen aperatiflerdendir patates kızartması, hem çocukların hem de yetişkinlerin aslına bakarsanız vazgeçilmezidir bir anlamda. Gerçekten de lezzeti ve kazandırdığı lezzetle, insanları mutlu etmeye yeter patates kızartması. Daha sağlıklısını denemeye var mısınız? Öncelikle sarı güzelleri, uygun bir kaba koyup yağlayın, Airfryer sepetine aktarıp 180 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 13 dakikaya yakın pişirme süresi tanıyın. 

Leziz Enginar Kalbi

Karaciğer dostu enginarın Airfryer versiyonunu denemeyi asla ama asla ihmal etmeyin. Enginar kalbini yapmak için öncelikle, 6 adet enginar kalbini, 5 dakikaya kadar limon sulu bir kaynar suda haşlayın ve süzün, ardından un, tuz, karabiber, toz biberi karıştırın. Farklı bir yerde yumurta ve tuz çırpın, sonrasında yarım su bardağı galeta ununu, ısıtın, enginar kalplerini yumurta ve galetaya buladıktan sonra airfryer gözlerini yağlayın. Yaklaşık 10 dakika pişirdikten sonra tadını unutamayacaksınız.

Airfry-3

Vazgeçilmez Köfte Lezzeti

Köfte gibi bir lezzet şöleni, asla bulunamaz. Hem çocukların hem de diyet yapan ya da sağlıklı beslenen yetişkinlerin tercihi, Airfryer'da hayat buluyor. Yapılışı ise isminden daha kolay: Sarımsak ve soğanı rendeledikten sonra robottan geçen bayat ekmeği, ıslatıp robottan geçirin. Ayrı bir yere, soğan, sarımsak, ekmekleri ve kıymayı ilave edin. Harcı, 10 dakika kadar bekletin ki iyice lezzetli olabilsin. Dilediğiniz şekil vereceğiniz köfteleri, 180 ile 200 arası derecede ısıtacağınız Airfryer'da, 0 ile 15 dakika arası pişirin, unutamayacağınız efsane köfteler, sizinle….

Trakya'nın Gözbebeği-0
Kültür Seyahat

Trakya'nın Gözbebeği: Edirne

Meriç Nehri'nin kıyısında bulunan, Trakya’nın en özel şehirlerinden bir tanesi olan Edirne hem yerli hem de yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret…

Devamını Oku
Bebek arabası ile seyahat-0
Kültür Seyahat

Bebek Arabasıyla Uçak Seyahati Yapmak

Bebekle seyahat, artık eskiden olduğu gibi korkulu rüyanız olmaktan çıkıyor. Çünkü hem firmalar hem de havalimanları bu konudaki yüz güldüren…

Devamını Oku
Kar Temalı Filmler Ana Fotoğraf
İyi Yaşam

Evde Etkinlik Rehberi: Kar Temalı Filmler

Kışı ev sıcağında kucaklamanın en güzel yollarından biri, kar, buz ve tüyler ürpertici maceraların mükemmel karışımını içeren bir film koleksiyonunu…

Devamını Oku